Recension av Paranormal Activity 7 (2021)

Paranormal Activity 7 (2021)

 • 1 tim 38 min
 • Skräck
 • Paramount+
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 17:04 | Publicerad 29 oktober 2021 kl. 15:15
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Paramount+ tar över Paranormal Activity-facklan

I dag släpper Paramount+ den sjunde installationen i skräckfilmsserien "Paranormal Activity". Eric Diedrichs har sett filmen och fick ibland sänka ljudet.

 • Regi:
  William Eubank
 • Manus:
  Christopher Landon
 • I rollerna:
  Emily Bader, Dan Lippert m.fl.

Frågan är om jag någonsin har varit så rädd som när jag såg den första Paranormal Activity-filmen. Troligen inte. Jag menar, det hela kulminerade i att jag jagade medium efter att flera gånger vaknat kallsvettig 03.00, övertygad om att ett ont väsen närvarade.

Många jag pratar med om detta förstår inte alls min rädsla. Filmen från 2007 består ju mest av knarrande dörrar. Dessutom tror jag ju inte ens på spöken. Sant, sant, sant. Men det är ju det där magiska med en skräckfilm som verkligen kryper under skinnet på en och får en att, åtminstone för stunden, tvivla på vad som är sant eller inte.

Den sjunde filmen i ordningen, Paranormal Activity: Next of Kin är givetvis inte lika läskig. Det är ju trots allt nummer i sju i en skräckfilmsserie och alla tvivel på vad som är äkta eller inte är sedan länge bortblåsta. Med det sagt så tycker jag att det är en okej film i genren.

En skräckfilm som gör jobbet

Denna gången följer vi med Margot och ett par polare som ska göra film om hennes liv. Dumpad utanför ett sjukhus som baby, åker hon ut till amishfamiljen hennes mamma växte upp i för att få klarhet i vad som egentligen hände. Spolier alert, det är en dålig idé. Men mer än så tänker jag däremot inte berätta.

Producerad av Jason Blum, dagens Roger Corman, ser det också rätt läckert ut. Kanske lite för läckert ut för att vara övertygande. Samtidigt som man har anammat dokumentärformatet från tidigare filmer, bjuds det på drönarbilder och snyggt foto – mobilkameror i dag är helt enkelt lite för bra för att vara kusliga. Sen är det svårt att köpa att dessa eldsjälar verkligen skulle palla med att filma under vissa sekvenser.

MER LÄSNING:

Många av de skräckinslag som gjorde de tidiga filmerna ikoniska återanvänds – någon vrider sig om tjugo gånger för att plötsligt konfrontera någon läskig unge med tillhörande bombastisk ljudeffekt. Visst, det är lite billigt. Det är lite dumt. Men det är också rätt läskigt. En som är så pass ljudkänslig som jag är tvingas motvilligt sänka volymen eller stoppa fingrarna i öronen. Förödmjukelsen är total.

Paranormal Activity 7 uppfinner inte på något vis hjulet, samtidigt är det tillräckligt underhållande för att jag ska förbise de uppenbara bristerna. Vill du sen dum skräckis för kvällen som gör jobbet, fungerar den fint. Vill du se en bra film, nja, då får du leta vidare.

Paranormal Activity: Next of Kin finns nu att streama på Paramount+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL