Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Halo (säsong 1)

Halo (säsong 1, avsnitt 1-2)

  • 9 x 55 min
  • Action, Drama, Sci-fi
  • Paramount+
Filmtopp
Axel Diedrichs | Recension
23 mars 2022
Filmtopp
Axel Diedrichs | Recension
23 mars 2022

Halo-känslan intakt när Master Chief avslöjar sitt ansikte

Den legendariska TV-spelsserien "Halo" har nu fått sin efterlängtade serie på Paramount+. Filmtopps Axel Diedrichs har sett de två första avsnitten som funnits tillgängliga för recensenter och kan inte låta bli att svepas med i vad som är en rå nostalgitripp där skaparnas stora ambitioner lyser igenom.

  • Skapare:
    Steven Kane, Kyle Killen
  • I rollerna:
    Pablo Schreiber, Natascha McElhone, Yerin Ha m.fl.

Det har nu gått närmare 21 år sedan actionspelet Halo tog Xbox-generationen med storm. Under tiden har det många gånger varit på tal om en live action-serie, men det är först nu som den anlänt. Franchisens skicklige Spartan-soldat och tillika utseende utåt, Master Chief, tar nu av sig masken för första gången.

Precis som i spelen följer serien John-117, mer känd som Master Chief. Tillsammans med andra människor krigar han mot alien-alliansen Covenant. Samtidigt kämpar mänskligheten för sin egna överlevnad, och Master Chief måste tillsammans med Cortana, Covenant och de andra Spartans of Silver Team slåss om att hitta "the Halo", och med det vinna kriget. 

Se Filmtopps intervju med Pablo Schreiber som spelar Master Chief, och TV-spelens överhuvud Kiki Wolfkill: 

Likt otaliga andra spenderade jag ändlösa timmar framför Halo-spelen när det begav sig. Tillsammans med lika briljanta Time Splitters gav första spelet co-op-kampanjen en helt ny innebörd. Så efter att Halo varit irrelevant för mig de senaste femton åren, fanns här många gratispoäng att hämta hem till min inre nostalgiker. För även om serien i sig inte övertygar rakt igenom är det obevekligt kul att ta sig an Halo igen och den här gången i nytt format.

Serien presenterar saftigt med en svärm av intryck som kastar tillbaka oss till vintern 2001. Vi känner igen det mesta, från alla distinktiva ljud av laservapen och Covenants genomborrande energisvärd till Spartan-truppernas legendariska automatkarbiner. Och förstås självaste Master Chief, som gör sin entré när han räddar en flicka från ett hänsynslöst öde.

"Halo" öppnar förvånansvärt våldsamt och fyndigt där karaktärer vi trodde skulle få betydande vikt för hela säsongen avrättas till höger och vänster. Trots att flera visuella effekter inte är riktigt High End och ligger närmare en riktigt bra SyFy-serie än, säg Raised by Wolves, så känns essensen för det mesta helt rätt, inklusive att höja åldersribban. 

"Skaparna har stora planer för Halo"

Efter sitt festliga anslag tänder man lampan och fokuserar fullt ut på berättandet. Skaparna vill bygga ett bottenlöst universum där flera olika planeter och allianser spelar viktiga roller. Ett avancerat krig som involverar hierarkier, politiker, forskare, konstruerade supersoldater och smarta utomjordingarMan har också ansträngt sig för att inte bara ge Master Chief ett ansikte, utan också en personlighet. Om serien tar sig vatten över huvudet återstår att se, men det finns stora planer för Halo som redan förnyats med en andra säsong.

Pablo Schreiber gör ett stabilt jobb när han gestaltar en komplex Master Chief, som går från att vara ett iskallt vapen till att utvecklas och utforska sitt inre. Han börjar inse att det kanske finns andra vägar genom livet än de hans överordnade matat i honom. När Chief också förstår att Spartans kommitté är beredd att göra vad som helst för att vinna kriget måste han välja hur långt han själv är villig att gå för att trotsa sina egna. 

Serien har långa avsnitt och de två första engagerar inte hela vägen i detta till stora delar krypande äventyr, där Master Chief teamar upp sig med tjejen Quan Ah som han räddat. Attack of the Clones-vibben finns där men i slutet av dagen också grunden för en lyckad Halo-serie. Det blir spännande att se var den tar vägen.

MER LÄSNING:

"Halo" har världspremiär på Paramount+ i dag, den 24 mars. 

NÄSTA ARTIKEL