Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension av Guilty Party

Guilty Party (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 10 x 25 min
  • Komedi
  • Paramount+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
20 oktober 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
20 oktober 2021

Bitvis genial deckarkomedi

Snart landar en ny serie på Paramount+. Eric Diedrichs har sett "Guilty Party" och roas av Kate Beckinsales galna journalistäventyr.

  • Skapare:
    Rebecca Addelman
  • I rollerna:
    Kate Beckinsale, Madeleine Arthur, Djouliet Amara m.fl.

Ordet filmjournalistik är fantastiskt. Det rymmer inte bara ett utan TVÅ av mina största intressen. Förmodligen känner nog alla som tillhör denna diffusa och döende yrkesgrupp likadant. När dessa två intressen möts i ett verk går vi filmjournalister ner i spagat, vilket förklarar varför Citizen Kane är världens bästa film när vi får välja. Det förklarar också varför många filmjournalister har trasiga byxor och varför ingen film om vare sig filmindustrin eller journalistvärlden sågas till fotknölarna.

Guilty Party är verkligen ingen Citizen Kane, det är inte ens en Hail Caesar, men det är en rolig deckarkomedi i rakt nedstigande led från The Big Lebowski. Rent strukturellt alltså, för lika briljant som äventyret med Jeff Bridges White Russian-klunkandes slashas är det givetvis inte.

Ögonbryn lär höjas

I centrum står en vanärad journalist som direkt efter att hon prisats för ett gediget gräv anklagas för att ha förfalskat innehållet i sitt scope. Hon heter Beth och spelas av Kate Beckinsale, mest känd för actionspektaklet Underworld. Att hon besitter en komisk begåvning är det nog inte alla som vet, men så är definitivt fallet.

Efter att ha förlorat allt vad värdighet heter jobbar hon på en typisk clickbaittidning som hellre rankar Harry Potter-skådisarnas sexigaste ögonblick framför att syssla med "riktig" journalistik. När ett beundrarbrev från en morddömd faller ner i brevlådan får Beth en chans till upprättelse. Hon ska bevisa att hennes enda fan är oskyldigt dömd, vilket blir en galen resa med allt från vapentokiga "Amurica"-dårar med reptiler i vardagsrummet till solarium där prostituerade suger på hennes tår (förövrigt seriens än så länge bästa scen).

MER LÄSNING:

Det är just dessa bisarra inslag som får Guilty Party att sticka ut ur mängden. Likaså uppskattar jag de satiriska inslagen riktade mot journalistiken i dagens "clickonomi". Vad som däremot inte riktigt fungerar i de tre avsnitten jag har fått tjuvkika på, är de mer "seriösa" inslagen där Kate besöker fången hon jobbar för att rentvå. Det känns lika påklistrade som utfyllnadsavsnitten i Orange Is the New Black.

Med det sagt jag ser fram emot att se vad serien har att bjuda på framöver. Detta är verkligen inget som passar alla, men det passar i alla fall denna filmjournalist.

Guilty Party går att streama på Paramount+ den 22 oktober.

NÄSTA ARTIKEL