You People (2023)

You People (2023)

 • 1 tim 57 min
 • Komedi, Romantik
 • Netflix
Oskar Pettersson
Uppdaterad kl. 21:01 | Publicerad 25 januari 2023 kl. 19:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kultur och etnicitet sätts under lupp i haltande rom-com

Jonah Hill axlar rollen som både leading man och manusförfattare i Netflix nya romantiska komedi ”You People”, som tyvärr inte lyckas skramla ihop till en handling värdig talangen framför kameran.

 • Regi:
  Kenya Barris
 • Manus:
  Jonah Hill, Kenya Barris
 • I rollerna:
  Jonah Hill, Lauren London, Julia Louis-Dreyfus, Eddie Murphy, David Duchovny m.fl.

Ezra (Jonah Hill) är en judisk börsmäklare som blivit alltmer frustrerad med såväl karriär som kärleksliv. Via en genretypisk ”meet cute” träder då Amira (Lauren London) in i hans liv – en afroamerikansk kostymör som precis avslutat ett otillfredsställande förhållande, och som även hon är i behov av något nytt i livet.

Gnistorna dem emellan börjar således flyga, så till den grad att Ezra några månader senare bestämmer sig för att fria. Ett problem kvarstår dock, och det att föra samman de bådas familjer, som kommer från två vitt skilda platser på det amerikanska etnicitets- och kulturspektrumet. En uppgift som kommer visa sig bli både påfrestande, dråplig och dyrköpt.

Högoktaniga skådespelare lyckas nästan bära filmen

Behållningen i "You People" går främst att hitta i filmens varierade rollprestationer. Julia Louis-Dreyfus, David Duchovny, Eddie Murphy och Nia Long spelar de två disparata föräldraparen, där de två förstnämnda får gott om utrymme för komiska klavertramp i sina desperata försök att välkomna en ny kultur in i deras familj.

Scenerna där de båda familjerna delar skärmen tillhör filmens höjdpunkter då de tillåter talangerna runtom bordet att ge utlopp för sin komiska karisma, allt medan Hill och Londons karaktärer gömmer sina ansikten i händerna till följd av den bilkrasch till förenande som utspelar sig framför dem.

Allra bästa är Dreyfus, som känns oerhört hemmastadd i rollen som den nervösa men välvilliga mamman som är alldeles för angelägen om att minska det kulturella glappet till sin blivande svärdotter och hennes familj. Forcerade konversationer om hur polisen alltid har betett sig ”fucked up” mot svarta kombinerat med överdrivna och aningslösa komplimanger om den afroamerikanska kulturen levereras till perfektion av en nervöst skrattande Dreyfus, som bara bevisar ytterligare vilket komiskt geni hon är.

"You People" erbjuder gott om komisk stjärnglans. Foto: Netflix.

Tyvärr förlitar sig filmen, som regisserats av Kenya Barris ("Black-ish"), lite väl mycket på komiska utbyten likt dessa. För visst – första, andra och kanske till och med tredje gången skämt likt dessa levereras landar de framgångsrikt – men när skämt av samma art dras för sjunde gången börjar det hela kännas lite enformigt och misstankarna om att de överanvänds för att väga upp för en bristande handling börjar följaktligen att gro.

Filmen dribblar bort sig själv

Jonah Hills penna och anda syns tydligt i manuset och dess framförande då mycket av den komiska timingen tycks ta en del inspiration av verken från hans tidiga komedikarriär med det snabba och till synes improviserade riffandet karaktärerna emellan. Det är något som funkar väl när de levereras av beprövade komiska talanger så som Hill, Murphy, Dreyfus och en ny frisk fläkt i Sam Jay, i rollen som Hills bästa vän.

Jonah Hill och Lauren London i "You People". Foto: Netflix.

Det ska mycket till för en komedi med en så pass simpel och rättfram story som You People att berättiga sin speltid på två timmar, en uppgift som tyvärr inte ros i hamn. Flertalet onödiga och forcerade sidoutflykter dödar filmens flow samtidigt som deras försök på slapstick oftast faller kort.

I enighet med sann rom-com-formula kommer såklart hinder uppstå som måste överkommas, men detta försök till hjärta och autenticitet känns både slappt genomfört och generiskt påkommet, och då spelar det ingen roll om det så är Julia Louis-Dreyfus, Eddie Murphy eller Jonah Hill som har i uppgift sälja det hela till publiken.

"You People" har premiär på Netflix 27 januari.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL