Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Why Did You Kill Me?

Why Did You Kill Me? (2021)

  • Netflix
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
15 april 2021
Oskar Pettersson
Oskar Pettersson | Recension
15 april 2021

True crime som blir lite väl verklig för sin egen skull.

En ny true crime-dokumentär har landat på Netflix i form av "Why Did You Kill Me?". Tyvärr är det ett lättförglömligt bidrag som inte bidrar med något nytt till den redan överbefolkade genren.

2006 blev 24-åriga Crystal Theobald skjuten till döds på öppen gata i Riverside, Kalifornien. Fallet gäckade den inkopplade polisen vilket ledde till att man i utredningen inte lyckades få fast den skyldige. Crystals egen familj valde då att, genom användandet av sociala medier, ta saken i egna händer för att någon sorts rättvisa skulle kunna skipas.

Så långt in i dokumentären är jag fängslad. ”En hemsk händelse från vår verklighet som också utforskar sociala mediers ökade makt”, tänker jag. Eller ”kanske något i stil med vad Searching (filmen från 2018) gjorde så framgångsrikt?”.

Tyvärr är premissen endast ett läckert smakprov inför en medioker huvudrätt då dokumentären ganska snabbt överger fokuset till förmån för en, med true crime-mått mätt, betydligt mer ordinär berättelse som handlar mer om ung gängkriminalitet och utanförskap i utsatta förorter.

Historian som sedan berättas gestaltas mestadels via traditionell ”talking head”-teknik, något jag i sig inte ställer mig emot, men när det är den främsta kommunikationsformen känns berättandet ofta platt och idéfattigt, vilket är fallet här. Detta ackompanjeras i sin tur med ett ganska knapert videomaterial som sällan för handlingen vidare och som utöver det oftast är i dålig kvalité.

Misslyckas med den framgångsrika formulan.

Filmhjälpen

Det som gör en true crime-dokumentär framgångsrik är i mångt och mycket fallets egenheter. Om det så gäller antalet offer, en besynnerlig gärningsman eller ett säreget tillvägagångssätt så är det år 2021 svårt att göra en lyckad true crime utan någon faktor som får det hemska och sorgliga att framstå mer… ja, underhållande.

Hur krasst det än låter så är det ett faktum som är svårt att blunda för och tyvärr blir Why Did You Kill Me? lidande av just detta. Dessvärre får handlingen om en onlinestyrd mordutredning utförd av en familj i sorg här sätta sig i baksätet till förmån för en mer verklig och inte lika filmiskt nervkittlande historia om ungdomar som i tidig ålder fastnar i den kriminella världen.

För när vår gärningsman är någon vi kan se framför oss i form av en ung kille som hamnat snett, då blir det plötsligt lite väl verkligt och inte alls lika underhållande.

Why Did You Kill Me? finns nu att streama på Netflix.

VIDARE LÄSNING:
Senaste nytt på Netflix!

NÄSTA ARTIKEL