Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Tiger King säsong 2

Tiger King (säsong 2)

  • 5 x 45 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
17 november 2021
Jonatan Blomberg | Recension
17 november 2021

”Tiger King” är nu bara en true crime-konspiration i mängden

En av förra årets mest populära true crime-serier är tillbaka med en ljummen fortsättning, med ett någorlunda intressant slut.

  • Skapare:
    Rebecca Chaiklin, Eric Goode
I
  • I rollerna:
    Jeff Lowe, Joe Exotic, Carole Baskin m.fl.

Det var väl nästan ingen som missade den första vändan bakom kulisserna hos några av USA:s privatägda och mest udda djurparker, om det nu ens går att kalla dem för det. Stora kattdjur och varierande grad av galenskap hos ”lantisar” som hatar varandra tillräckligt mycket för att vilja mörda sina motståndare.

En serie som på många sätt verkade frodas just på grund av hur folk runtomkring i världen kunde se ned på galenskapen och kollektivt roas åt att den här typen av människor faktiskt existerade. Det hjälpte givetvis dessutom en hel del att i princip hela världen stängde ned i precis samma veva, när pandemin plötsligt blev ett faktum — vilket gjorde att fler tittare än vanligt samlades kring just Tiger King.

I den första säsongen fanns det i grund och botten två specifika händelser som väckte många frågor från både tittarna och de inblandade i själva serien; lurade och manipulerade Jeff Lowe alla inblandade så att Joe Exotic hamnade i fängelse — och vad hände egentligen med Carole Baskins första make?

Kommer mjölka tigerkungen så länge de kan

När vi nu får fem nya avsnitt så är det just dessa frågor som man försöker ”besvara” genom användandet av hobbyutredare á la true crime-berättelsen i Don’t Fuck With Cats-serien, samt en advokat som anlitas av döttrarna till Caroles försvunna make. Det är däremot fler frågor som ställs än som faktiskt besvaras, även fast det faktiskt dyker upp några intressanta ledtrådar till slut… som trots allt motiverar en fortsättning, men som gärna hade fått komma om ytterligare några år när vi faktiskt vet var de leder.

Faktumet att en stor del av de relativt få och korta avsnitten ändå fylls ut med intervjuer kring hur kända alla har blivit efteråt och att vi får se någon som påstår sig kunna prata med folk ”på andra sidan” som en del i sökandet efter den försvunna maken… ja, då vill jag nästan kräkas (ni kommer förstå när ni ser det) lite.

Om du verkligen gillade den första säsongen och har saknat den här ”världen”, så kommer du troligtvis att finna viss uppskattning även nu. Men känslan av att det är meningen att vi ska skratta åt människorna i serien känns nästan ännu mer påtaglig denna vändan. Under korta stunder lyckas vi däremot få några Making a Murderer-vibbar, när det blir tydligt hur dåligt delar av de gamla utredningarna har skötts och var man borde fortsätta att gräva djupare.

Jag gillade verkligen inte den här säsongen, men måste ändå erkänna att även jag vill få svar på vad som kommer att hända efter den här vändan. Så… jag kommer väl fortsätta kolla när man släpper nästa säsong, för något säger mig att Netflix kommer att fortsätta mjölka den här tigerkungen så länge de kan.

Tiger King säsong 2 går nu att streama på Netflix.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL