Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
There's Someone Inside Your House (2021)

There's Someone Inside Your House (2021)

 • 1 tim 36 min
 • Skräck
 • Netflix
Axel Diedrichs | Recension
06 oktober 2021
Axel Diedrichs | Recension
06 oktober 2021

Tillräckligt gory för att tilltala morbida skräckentusiaster

Netflix har blivit ökända för deras originalskräckisar. Men ge inte upp på dem riktigt ännu: "There's Someone Inside Your House" är deras andra raka att vara snäppet vassare än majoriteten av det vi sett streamingtjänsten yngla av sig under pandemin.

 • Regi:
  Patrick Brice
 • Manus:
  Henry Gayden
 • I rollerna:
  Asjha Cooper, Sydney Park, Dale Whibley, Théodore Pellerin m.fl.

MER LÄSNING:

I Netflix nya high school-skräckis löper en maskerad mördare amok för att straffa skolans mest hemlighetsfulla elever. Förutom att visa hur deras insidor ser ut blottar den också vad det är de försöka dölja för allmänheten. Med många homager till genrens tidigare verk bjuds vi inte på några större surpriser, men någorlunda blodigt blir det. Och blodigt är kul. 

Undertecknad älskar high school-slashers och Scream är för evigt helig. I Netflix senaste bidrag till genren har man – som en gör – hämtat flera delar från filmen. Resultatet är därför ett exempel i mängden. Det blir heller inte på långa vägar lika skojigt som i Scream.

Det jag framförallt tampas med är inte att There's Someone Inside Your House vandrar i skolexemplets fotspår, utan att den täpper igen sin komiska ådra. Filmen fullföljer inte tonen som sätts i anslaget och följs upp en god bit in i storyn. Allt eftersom blir den för seriös och därmed blek; brist på humor vägs inte upp med extravagant våld.

"Inaktiva huvudkaraktärer"

Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

För att fortsätta jämföra med "Scream", så är huvudpersonerna i det här fallet för inaktiva. Måltavlan i Wes Cravens ultra-meta-klassiker, Sidney Prescott, är inte nödvändigtvis själv aktiv i att ta reda på vem mördaren är, men polisen Dewey och reportern Gale Weathers är fast beslutna att hitta personen. Det elementet saknas i There's Someone Inside Your House (vars titel också är förrädisk eftersom den inte är det minsta situationsbaserad och flera av morden äger rum på olika ställen). Vi får för lite av vännernas jakt på sanningen om vem som ligger bakom styckmorden för att själva vilja ta reda på svaret.

Men There's Someone Inside Your House är oavsett välgjord och periodvis underhållande. Med precis tillräckligt mycket gore för att tillfredsställa de morbida skräckentusiasterna. 

Under pandemiåren har Netflix skräckfabrik dumpat ett gäng ruttna lik, men efter "No One Gets Out Alive" är "There's Someone Inside Your House" ett fortsatt steg i rätt riktning för streamingtjänsten på kort tid. Tvåan är stark.

 

NÄSTA ARTIKEL