Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Letter for the King

The Letter for the King (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Fantasy, Äventyr
  • Netflix
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
26 mars 2020
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
26 mars 2020

”The Letter for the King” är fantasy för barnfamiljer

Det råder knappast någon tvekan om att fantasyserier är hetare än på väldigt länge, givetvis mycket tack vare framgångarna med ”Game of Thrones” och ”The Witcher”. ”The Letter for the King” är den senaste i raden av mer påkostade fantasyförsök, men denna gången tycks serien rikta sig mot en yngre publik.

  • Skapare:
    William Davies
  • I rollerna:
    Amir Wilson, Ruby Ashbourne Serkis, Gijs Blom, Andy Serkis, Kim Bodnia m.fl.

"The Letter for the King" är en adaption av den nederländska barnboken "Brevet till kungen" från 1962, skriven och illustrerad av Tonke Dragt. Boken släpptes däremot inte här i Sverige, på svenska, förrän ifjol — troligtvis med tanke på att den här Netflix-serien var på gång. Internationellt har boken däremot hyllats länge och bland annat krönts till den bästa nederländska ungdomsboken under de senaste 50 åren.

Den nya serien tycks däremot ha blivit något av en vattendelare, där de som inte förstått att det faktiskt är en ungdomsbok som har adapterats och att man inte verkar ha haft för avsikt att göra den blodigare (eller proppad med nakna rumpor och bröst) i stil med Game of Thrones eller The Witcher, helt enkelt blivit en aning besvikna.

Ett avgörande uppdrag med onda krigare hack i häl.

The Letter for the King.
Foto: Netflix.

"The Letter for the King" är en förhållandevis enkel och rak fantasyhistoria med en uråldrig profetia som har berättats från generation till generation i tusentals år… och vi släpps givetvis in i storyn precis när denna profetia är på väg att uppfyllas. Vi får följa den 16-årige pojken Tiuri, som under prövningarna som ska avgöra vilka som får bli riddare (tillsammans med några jämnåriga noviser), plötsligt står med ett brev till kungen i handen, en fallen riddare vid fötterna och onda krigare hack i häl.

MER LÄSNING:

Tips på nya serier!
Senaste nytt på Netflix
Stora proble för "The Witcher" säsong 2

Det finns ingen tid att förlora, brevet måste levereras i tid — annars riskerar båda kungadömena att gå under och sväljas av ondskan i form av en magisk krigarprins. På vägen stöter Tiuri på ett gäng olika utmaningar och spännande karaktärer, där bland andra Andy Serkis (vars dotter spelar en av huvudrollerna vid sidan om Tiuri) och Kim Bodnia (dansken i de första säsongerna av Bron) dyker upp i två underhållande roller.

Om man tar "The Letter for the King" för vad det är, så bjuds vi på en ganska enkel men ändå underhållande fantasyhistoria, som kommer att kunna uppskattas av både familjer (”läskigheten” ligger väl ungefär på samma nivå som de första Harry Potter-filmerna), ungdomar och till och med vuxna (som går in med rätt förväntningar). För den som är ute efter blodigare fantasyserier så får man helt enkelt leta vidare.