Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Decline

The Decline (2020)

 • 1 tim 23 min
 • Thriller
 • Netflix
Sebastian Ahokas | Recension
31 mars 2020
Sebastian Ahokas | Recension
31 mars 2020

Överlevnadskurs blir på liv och död.

När världen känns allt mer mörk och miserabel när virus och diverse kriser härjar kan det vara klokt att förbereda sig för jordens undergång. Det tyckte karaktärerna i Netflix nya franska thriller var klokt åtminstone.

 • Regi:
  Patrice Laliberté

 • Manus:
  Charles Dionne, Nicolas Krief, Patrice Laliberté

 • I rollerna:
  Marc Beaupré, Réal Bossé, Marilyn Castonguay m.fl
.

Överlevnadsexperten Alain har gjort sig känd på nätet genom diverse videor där han förklarar hur man ska överleva jordens undergång. En dag bjuder han över ett gäng fransmän, som vill förbereda sig för kris, till sin överlevnadsgård mitt i skogen.

På gården leder han en sorts training camp i överlevnad där han instruerar deltagarna i allt från att gillra fällor till att använda vapen. Men efter en dödlig olycka blir träningslägret till en dödlig och blodig jakt genom den snötäckta skogen.

Som en snällare version av "Eden Lake".

MER LÄSNING:
10 riktigt obehagliga människor på film
Fast i hemmet? Det kunde varit värre…

Det känns till en början lite smått absurt att kolla på en film om att klara sig genom jordens undergång när rubrikerna i Aftonbladet nästan verkar hinta om att det faktiskt är nära. Men se inte ”The Decline” som en kurs i överlevnad, även om jag tror att vissa delar faktiskt skulle kunna vara användbara om samhället skulle braka ihop fullständigt.

Som underhållning och film gör Patrice Lalibertés relativt korta thriller ett bra jobb. Den kan till en början kännas lite långsam och tråkig med många sömniga scener från träningslägret. Men när första blodsdroppen träffat den vita snön så kommer filmen igång på riktigt och släpper inte taget förrän eftertexterna börjar rulla.

För den som eftersöker en thriller som får pulsen att öka och där det hänger en obehagskänsla som en filt över hela upplevelsen så är inte detta din film, tyvärr. En film som man skulle kunna dra vissa paralleller till är ”Eden Lake”. Men till skillnad från den är ”The Decline” mer lättsam utan obehagskänslor, snällare och mer av en actionfilm.

Om du känner att det kanske är dags att preppa med toarullar och tio kilo pasta så kan detta vara din film. ”The Decline” är en film som lyckas underhålla, men inte skapa någon riktig spänning. Med andra ord en helt okej rulle, men inte mer.