Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fast i hemmet?

Fast i hemmet? Det kunde varit värre...

Filmtopp
Filmtopp | Lista
31 mars 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
31 mars 2020

Borta bra, hemma värst?

I dessa tider av karantäner och social distansering finns många uttråkade själar som närmast kryper på väggarna där hemma. Det är bara att bita ihop och dra sitt strå till stacken – att vara fast i hemmet kunde ha varit mycket värre… Detta är något filmvärlden visat oss många gånger om.

Ensam hemma (1990)

Efter att ha blivit kvarglömd hemma tvingas åttaårige Kevin möta ett liv i tristess. Ännu värre blir det när två inbrottstjuvar bestämmer sig för att komma på besök. Med fantasifulla fällor förvandlar han familjens villahus till en fästning.

MER LÄSNING: 

Ensam hemma kommer tillbaka – med ny film
11 karantänfilmer att se i karantän

Knock Knock (2015)

I Eli Roths publikklyvande invasionsrulle knackar det på dörren hos en familjefar, som är ensam hemma över helgen. På verandan står två dyngsura kvinnor som behöver ta skydd från stormen och ringa en vän – men snart kommer han att straffas för att ha släppt in dem i sitt hem. 

Knock Knock är ett unikum. Ett redan kultförklarat stycke film. Hånat, men samtidigt älskat. Som filmens nyckelfigur Keanu Reeves så ofta varit i sin trettioåriga karriär. Här är det förmodligen svårare än någonsin att avgöra vad som är tänkt att vara roligt och inte. Och är inte filmens skeva ton förbryllande så är den obehaglig. Det kulminerar med den redan legendariska "It was free pizza"-scenen där Reeves överspelar i sitt monologlånga utbrott mot kvinnorna som förstör hans liv… Därefter sätter de ett durkslag på hans huvud och klippa en pottfrilla…. Men trots att du bör ha skämskudden tätt intill dig är Knock Knock en tokigt underhållande och emellanåt riktigt tajt thriller!

Panic Room (2002)

Efter Fight Club gjorde David Fincher denna klaustrofobiska thriller med Jodie Foster och Kristen Stewart i huvudrollerna. Nyskild ska modern flytta in med sin dotter i ett nytt hem, men deras nystart blir allt annat än exemplarisk. Tre män bryter sig snart in på jakt efter en gömd skatt… Tack och lov har hemmet ett skyddsrum – fast när dotterns insulinsprutor saknas förvandlas skyddsrummet till ett panikrum… på riktigt.

The Others (2001)

En religiös mamma och hennes två barn lever ett isolerat liv på sin herrgård. Barnen är nämligen allergiska mot solljus och kan inte vistas utomhus. Deras gråtråkiga och rigida tillvaro kännas dock snart som en utopi mot vad som komma skall. Det verkar nämligen spöka i det gamla huset och de har inga som helst möjligheter att ta sig därifrån.

Funny Games (1997/2007)

Av någon anledning tyckte Michael Haneke att det var en bra idé att göra film av detta mardrömsstoft två gånger. Oavsett om du ser hans tyska originalfilm eller hans amerikanska remake är en sak säker – familjen vi följer får ett helvete efter att de släpper in två främlingar. Obehagligt. Obehagligt. Obehagligt.

The Purge (2013)

Den här franchise-öppnaren skildrar en dystopisk framtid där man i USA varje år har en natt där samtliga brott är tillåtna. Detta inkluderar bland annat mord på din gode granne. Därför blir det svettigt för den framgångsrike alarmutvecklaren James och hans familj, som föraktas för deras dyra säkerhetssystem. De blir måltavlan hos personer som avundas dem. 

MER LÄSNING:

TV-GUIDE: 100+ serier läggs ner/förnyas 2020
Likheter och skillnader mellan "Contagion" och Coronaviruset

The Shining (1980)

En familj ska ta hand om ett stort hotell medan det är stängt under vintern. Långsamt börjar fadern (Jack Nicholson) drivas till vansinne av något… är det cabin fever eller är det något… betydligt mer demoniskt som händer? Några vanföreställningar senare och han jagar hela familjen med yxa.