Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bild från Netflixfilmen The 8th Night.

The 8th Night (2021)

 • 1tim 57min
 • Skräck, Thriller
 • Netflix
Rasmus Torstensson | Recension
03 juli 2021
Rasmus Torstensson | Recension
03 juli 2021

Djävulsk skräck som inte skrämmer

Ibland är en film ungefär som en axelryckning. Inte direkt dåligt, men heller inte bra. Sydkoreanska "The 8th Night" är en skräckfilm som faller in i det facket.

 • Regi:
  Tae-Hyung Kim
 • Manus:
  Tae-Hyung Kim
 • I rollerna:
  Choi Jin-ho, Sung-min Lee, Kim Yoo-Jeong m.fl.

Sydkorea är idag en av världens mest profilerade filmnationer. Få glömmer väl mästerregissören Bong Joon Ho:s storslam på Oscarsgalan 2020, där hans film Parasit bland annat vann priset för bästa film.

Därtill finns det en rad spännande regissörer som Park Chan-Wook (Oldboy, The Handmaiden) och Lee Chang-Dong (Bränd, Secret Sunshine). I jämförelse med dem är regissören av The 8th Night Tae-Hyung Kim väldigt oerfaren. Och det märks. För filmen är ett potpurri av scener som visserligen fungerar enskilt, men som sammansatt spretar åt alla håll. 

Skräckfilmen The 8th Night handlar om hur en uråldrig djävulsk ande blir fri och börjar löpa amok. Anden blev en gång förseglad i jorden genom att dennes två ögon separerades av en buddhistisk munk, och nu blir det en avdankad munks (Choi Jin-ho, vars karaktär tom äter hamburgare!) uppgift att stoppa demonen i modern tid.

Om djävulens ögon når varandra är det ute med hela världen. 

LÄS MER: Sevärda skräckfilmer på Netflix

Precis som det låter är handlingen både snårig och bitvis ganska löjlig. Storyn är snarlik typiskt amerikansk demonskräck. Människor blir besatta till höger och vänster, och det blir upp till en oväntad hjälte att rädda dagen. Den enda skillnaden är buddhismen här får stå som motvikt mot en gammal djävulsk urkraft istället för kristendomen.

Annars är det i princip samma film som uppföljarna i den medelmåttiga The Conjuring-serien. 

Är filmen läskig?

Nej, inte speciellt. Dock möjliggör det tramsiga konceptet ett par kul och uppfinningsrika scener. Tae-Hyung Kim har ett par ess i rockärmen, speciellt i sekvenserna där demonen får fritt spelrum och löper amok.

Dessvärre fungerar det inte som en helhet, med stundtals outhärdligt snabba klipp och en skakig kamera som får de annars välgjorda skrämselknepen att missa målet. Trots det är det uppenbart att skådespelarna, ingen som jag kände till sedan tidigare, haft kul att göra filmen. Det känns inte som att de tar varken filmen eller sina karaktärer på så stort allvar, vilket känns uppfriskande med tanke på hur tramsig filmen är. 

Sammantaget är "The 8th Night" en helt okej film. Den är absolut ingenting jag känner för att se igen, samtidigt som det i stunden är lite småkul att se karaktärerna flamsa runt. Mitt råd till er läsare – slötitta på filmen en söndag med polarna, men förvänta er inga mardrömmar. Se då hellre om The Shining istället.

LÄS MER: 8 tips på roliga skräckfilmer

NÄSTA ARTIKEL