Snabba Cash säsong 2 - Så bra är första avsnittet!

Snabba Cash säsong 2 - Så bra är första avsnittet!

  • 60 min
  • Drama
  • Netflix
Eric Diedrichs
14 augusti 2022 kl. 14:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Intensiteten skruvas upp ytterligare

I september släpps "Snabba Cash" säsong 2. Filmtopps Eric Diedrichs har sett det första avsnittet och längtar efter fortsättningen.

  • Skapare:
    Oskar Söderlund & Jesper Ganslandt
  • I rollerna:
    Evin Ahmad, Dada Fungula Bozela, Olle Sarri m.fl.

I streamingvärldens enorma utbud är det sällan folket sluts upp för att se och diskutera en serie. Squid Game var ett sådant undantag, den svenska Netflixserien Snabba Cash var ett annat. Nu är det snart dags för en ny säsong att ha premiär och av det första avsnittet att döma, kommer det att vara värt väntan.

Way Out West fick jag nämligen möjligheten att njuta av premiäravsnittet tillsammans med andra festivalbesökare på biograf Capitol i Göteborg. På plats var också flera av seriens skådespelare, däribland Alexander Abdallah som fick sitt stora genombrott när han blixtsnabbt följde upp Snabba Cash med Thunder in My Heart.

Snabba Cash säsong 2
Dada Fungula Bozela i "Snabba Cash". Foto: Gustav Danielsson / Netflix

Alla farhågor elimineras

Sett till TV-marknadens snabba bud och tvära kast var jag lite orolig över vilken riktning Jesper Ganslandt och Oskar Söderlund skulle ta. Tänk om det skulle bli något så tråkigt som en bekväm fortsättning? Alla farhågor eliminerades direkt. Samtidigt som Leya (Evin Ahmad) fortsätter att kämpa i finansvärldens brutala toppskikt får vi se hur ett nytt kriminellt gäng rekryterar barn i förortens skolor. Det är ett ruggigt och högst aktuellt tema, som för tankarna till den fjärde och bästa säsongen av The Wire.

Tonen sätts direkt i den intensiva öppningssekvensen där Leya värmer upp inför en karriäravgörande presentation. Nu ska hon äntligen börsnotera sitt företag och skörda sin frukt. Från sekunden hon dyker upp påminner Evin Ahmad oss om vilken jäkla naturkraft hon är. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – vi ska vara glada så länge vi får ha kvar henne här i Sverige, hon är för stor för den här ankdammen.

Evin Ahmad
Evin Ahmad fortsätter att briljera. Foto: Johan Bergmark / Netflix

Ta vara på pauserna

Utan att avslöja något mer om handlingen, för jag vill verkligen att du ska uppleva den på egen hand, kan jag försäkra dig om att du inte kommer att bli besviken. Söderlund fortsätter att introducera fascinerande, om än tragiska, människoöden och Ganslandts regi är fortsatt träffsäker. Berättandet rör sig allvarligt och bestämt framåt, precis som kameran. Passa på att pusta ut de gånger du får hämta andan, de är inte många.

Snabba Cash säsong 2 har premiär den 22 september. Snacka om att längtan blir tuff.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL