Encanto (2021)

Bästa barnfilmerna 2021

Filmtopp
25 december 2021 kl. 12:12

Tips på de bästa barnfilmerna 2021

Letar du efter något att titta på tillsammans med barnen? Här listar vi de bästa barnfilmerna som haft premiär under 2021!

De bästa barnfilmerna 2021

Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset

Bästa barnfilmerna 2021 – Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset
Foto: Disney+

Klassiska Mupparna kom ut med en Halloweenspecial under hösten 2021, och Haunted Mansion: Spökhuset var något av det bästa från Mupparna på riktigt länge. Vill du introducera barnen för Mupparna – om de inte redan är fans – kan det här med andra ord vara det perfekta valet.

Denna 52 minuter långa film riktar fokus på Gonzo och räkan Pepé som utmanas att överleva en natt i världen mest hemsökta hus. I Filmtopps recension av filmen delade Manfred Gradin ut högsta betyg!

Bamse och vulkanön

Bästa barnfilmerna 2021
Foto: Nordisk Film.

Bamse är tillbaka och i Bamse och vulkanön bjuder han på ett dunderäventyr för hela familjen. I filmen beger sig Bamse, Lille Skutt och Skalman till Nordpolen för att hitta Skalmans vän, en försvunnen biolog vid namn Beanka.

Filmen är charmig som få och bör nog klassas som en av de bästa svenska tecknade filmerna på många år. I Filmtopps recension får Bamse och vulkanön 4 av 5 i betyg.

Luca

Bästa barnfilmerna 2021
Foto: Disney+

Pixar bjöd oss på ett riktigt härligt äventyr tidigare i år när Luca hade premiär. Filmen utspelar sig i en mysig Italiensk liten kuststad och handlar om ett ungt sjömonster som är nyfiken på människornas värld ovanför ytan. När han träffar ett kaxigt sjömonster som han inte känner sedan tidigare får han reda på att han förvandlas till människa när han blir torr.

Encanto

Bästa barnfilmerna 2021 – Encanto
Foto: Walt Disney Studios.

I Encanto tar Disney med oss till en magisk Colombiansk värld där vi får följa Mirabel, en ung flicka som bor i en bergsby. Hon bor dessutom i ett magiskt hus och alla i hennes familj har magiska krafter. Det är magi på alla håll och kanter – förutom hos just Mirabel. Hon är den enda som inte belönats med en förmåga utöver det vanliga.

Trots det har hon ett och annat att komma med, och det är resan till att förstå det som vi får följa med på i Encanto.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Bästa barnfilmerna 2022
Foto: SF Studios.

Tage Danielssons klassiska Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har blivit förvandlad till en otecknad lång i regi av Hannes Holm. I sin recension av filmen påstår Axel Diedrichs att filmen hedrar originalet, men att den också utvidgar storyn med självsäkerhet.

Ett nytt inslag är att vi får följa en ung flicka som bor på barnhem och håller på att förlora sin syster till en adoptivfamilj.

Ron rör om

Ron rör om är en av de nyare animerade långfilmerna på Disney+ och i fokus står en pojke som till skillnad från alla andra barn inte har en egen lite robot, en så kallad B-bot. Det blir det dock ändring på när pojken får tag i en robot som ramlat av en budbil. Allt visar sig dock inte vara som vanligt med denna B-bot som heter Ron – och snart börjar han röra om i grytan ordentligt.

Flummlarna

Flummlarna hotas att bli helt utrotade! Det upptäcker syskonflummlarna Op och Ed när de reser till framtiden. Handlingen är glasklar: dessa två donutliknande varelser med päls måste göra vad de kan för att rädda sin art från att försvinna från jordens yta. Tillsammans med en hund gör de vad de kan, men kommer det att räcka?

Familjen Mitchell mot maskinerna

Under 2021 visade Netflix att de är att räkna med även i genren för animerade barnfilmer – det är Familjen Mitchell mot maskinerna ett bevis på. I centrum av filmen hittar vi den udda familjen Mitchell som ska ge sig ut på en roadtrip inför att dottern i familjen ska börja på college. Deras närmaste framtid kommer dock inte bli som de tänkt sig. En smartphone tar över massa robotar som uträttar hämnd på mänskligheten.

Övriga sevärda barnfilmer från 2021

Borta bra men ensam hemma bäst

Bästa barnfilmerna 2022 – Borta bra men ensam hemma bäst
Foto: Disney+

Tidigare i vinter bjöd Disney+ oss på en förvånansvärt bra remake inom Ensam hemma-franchisen. Borta bra men ensam hemma bäst är betydligt bättre än de senare uppföljarna. Även om filmen i mångt och mycket försöker att efterlikna originalet, så görs det med självdistans och dessutom bjuds vi på en relativt uppfriskande twist mot slutet av filmen.

Jakten på julen

Bästa barnfilmerna 2021 – Jakten på julen
Foto: Netflix.

Jakten på julen är en av årets nya julfilmer och Netflixrullen är perfekt att se hela familjen. Handlingen utforskar jultomtens bakgrund och vi får se vem han var innan han blev den han blev. Nikolas är en ung pojke som beger sig norrut för att hitta sin pappa och en magisk stad som heter Elfhelm. Resan dit innehåller en hel del hinder att ta sig förbi, men även en och annan ny bekantskap.

Space Jam: A New Legacy

Den nya Space Jam-filmen har fått blandad kritik, men den är trots allt värd en chans. Filmen är lättsam, den har stjärnglans tack vare LeBron James närvaro och den innehåller gott om galenskaper när Looney Tunes är i farten igen.

Clifford den stora röda hunden

Bästa barnfilmerna 2021 – Clifford den stora röda hunden
Foto: Paramount Pictures.

Clifford den stora röda hunden är många bekanta med från en barnboksserie i USA. I Sverige har den inte fått något genomslag, men nu har vi fått en ny chans att bekanta oss med den ovanliga hunden, tack vare premiären av en ny långfilm. I början av filmen är Clifford en pytteliten röd hund, men kärleken från en ung flicka får honom att växa sig stor som ett hus. Något som givetvis kommer med en och annan utmaning.

Sugen att titta på något när barnen har lagt sig? Då kan du kolla in vår lista på de bästa filmerna 2021.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL