Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
15 bästa Disneyklassikerna

15 bästa Disneyklassikerna

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
04 december 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
04 december 2021

Från 1937–2021 – här är våra Disneyfavoriter

Vilka animerade Disneyklassiker är egentligen bäst? Filmtopp har tagit en titt på de 60 titlar som finns i kategorin och plockat ut 15 stycken som vi tycker sticker ut ur mängden (utan inbördes ordning). Saknar du din favorit på listan?

Mulan (1998)

De bästa Disneyklassikerna – Mulan (1998)
Foto: Walt Disney Studios. 

När den bräcklige och åldrande pappan till en ung och modig tjej blir inkallad att försvara kejsardömet Kina mot de invaderande hunnerna fattar hon ett beslut – hon låtsas vara man och tar sin fars plats i armén. Med sig vid sin sida har hon den komiske och beskyddande draken Mushu och den lilla lyckosyrsan Cri-Kee. Bara genom att följa sitt hjärta kan Mulan bli en skicklig krigare, försvara sitt land och hedra sin familj.

Bland de många Disneyprinsessorna som väntar på en räddare i nöden är Mulan ett undantag som tar tjuren vid hornen redan från start. Mulan är en bra film från början till slut, men vad som gör den given på listan över de bästa animerade klassikerna är hur skickligt den berättar en historia om en ung kvinna som tar sig an en mansvärld. Att Disney lyckades göra den här typen av film redan på 90-talet, utan att innehållet känns politiskt i stunden, är minst sagt imponerande.

Bambi (1942)

De bästa Disneyklassikerna – Bambi (1942)
Foto: Walt Disney Studios. 

"Bambi" är berättelsen om en ung hjortkalv, som en dag ska bli skogens furste, men vägen dit är lång. Det är mycket han måste lära och mycket han måste förstå innan dess – och farorna som lurar i skogen är många. Till sin hjälp har Bambi sina vänner Stampe, Uggla och den blyga skunken Blomma, men också sin ståtlige far.

Bambi är inte mer än 70 minuter lång. Trots det känns filmen som en stor och innehållsrik berättelse. Vi får följa med på resan från de där vinglande stegen på isen tills det att Bambi uppnår sin potential, och vägen dit innehåller både mörker och värme. Det är effektivt och mångbottnat – och givetvis förtjänar filmen en plats på den här listan.

Skönheten och odjuret (1991)

De bästa Disneyklassikerna – Skönheten och odjuret (1991)
Foto: Walt Disney Studios. 

En vacker men självisk prins drabbas av en förbannelse och förvandlas till ett odjur. Det enda sättet att häva förbannelsen är att hitta någon som kan älska honom för den han är – men ingen kan väl älska ett odjur? Av en slump hamnar den vackra Belle på slottet, där lampan Lumiére, klockan Clocksworth och alla andra förtrollade ting gör allt för att romansen ska börja spira mellan skönheten och odjuret.

De flesta Disneyfantaster verkar överens om att Skönheten och odjuret är en av de allra bästa Disneyfilmerna. Kanske beror det på att det är så enkelt att känna för filmens två huvudkaraktärer, men och de fantastiska bikaraktärerna som också fallet offer för förbannelsen över Odjuret. 

Zootropolis (2016)

De bästa Disneyklassikerna – Zootropolis (2016)
Foto: Walt Disney Studios. 

Den moderna däggdjursmetropolen Zootropolis är en stad som inte liknar någon annan. Där lever världens djur – från den största elefanten till den minsta näbbmusen – tillsammans i stadsdelar, som eleganta Sahara Square och kyliga Tundratown. När den alltid lika positiva poliskonstapeln Judy Hopps anländer till Zootropolis upptäcker hon att det inte är så lätt att vara den första kaninen bland de stora och tuffa djuren i stadens polisstyrka. Fast besluten att bevisa vad hon går för bestämmer hon sig för att knäcka ett knepigt fall. Till sin hjälp har hon en slug räv vid namn Nick.

En av de aspekter som gör Zootropolis till en av de bästa Disneyklassikerna från 2000-talet är hur välkonstruerad den är. Världen som existerar i filmen är enorm och trots att den rymmer alla möjliga djurarter, så känns den trovärdig inom de uppsatta ramarna. Disney har också gjort en hel del filmer där två väldigt olika personligheter är fast med varandra, men dynamiken har sällan fungerat lika väl som mellan Judy och Nick.

Dumbo (1941)

De bästa Disneyklassikerna – Dumbo (1941)
Foto: Walt Disney Studios. 

På en cirkus föds en liten elefant med stora blåa ögon och oproportionerligt stora öron. Till en början blir han utskrattad av alla, men med tiden blir det hos honom som gjorts till åtlöje till hans främsta styrkor.

Det var många år sedan jag såg Dumbo, men ändå är det en av de Disneyfilmer som ligger mig närmast om hjärtat. Det är så otroligt lätt att sympatisera med den lille elefanten som inte ser ut helt och hållet som han ska, och det är så rörande att se honom vända sina hinder till tillgångar. Eller så känner jag bara så mycket för Dumbo för att jag också har lite väl stora öron?

Lejonkungen (1994)

De bästa Disneyklassikerna – Lejonkungen (1994)
Foto: Walt Disney Studios. 

Simba är Lejonskungens son och tanken är att han en dag själv ska bli kung, men först måste han växa upp och lära sig att ta ansvaret som följer med kungatiteln. Sedan måste han klara alla faror som lurar på en blivande kung. Scar, Simbas farbror, smider nämligen planer tillsammans med hyenorna på att ta över hela lejonriket.

Det här är väl knappast något att orda om? Lejonkungen är fantastisk och jag tror aldrig jag stött på en människa som inte uppskattar detta mästerverk. Lejonkungen är i mångt och mycket en komplett film. Balansen mellan glädje och sorg, det onda och det goda, musik och stillhet är perfekt.

Snövit och de sju dvärgarna (1937)

De bästa Disneyklassikerna – Snövit och de sju dvärgarna (1937)
Foto: Walt Disney Studios. 

Den vackra och godhjärtade prinsessan, Snövit, älskas av alla i sitt kungarike – förutom av sin elaka styvmor, den fåfänga drottningen. När en magisk spegeln en dag utser Snövit till den vackraste i landet blir drottningen rasande och Snövit tvingas fly. Djupt inne i skogen träffar hon sju dvärgar som tar henne under sitt beskydd. När drottningen får reda på att Snövit fortfarande lever smider hon en ondskefull plan för att en gång för alla bli av med henne.

Det finns klassiker och så finns det klassiker... och så finns det Snövit. Filmen som startade allt. Det är klart den ska vara med på listan. Snövit ritade om kartan för vad animerade filmer kunde vara och att den håller än idag är anledning nog att inkludera den här.

Aladdin (1992)

De bästa Disneyklassikerna – Aladdin (1992)
Foto: Walt Disney Studios. 

Prinsessan Jasmine har allt man kan tänka sig, förutom den frihet som hon drömmer om allra mest. En natt rymmer hon från palatset och träffar den fattige men godhjärtade pojken Aladdin, som förälskar sig i prinsessan. I vägen för hans kärlek står hans bakgrund, men när han kommer över en magisk lampa innehållandes en ande som kan uppfylla hans önskningar ser han ändå möjligheten att vinna hennes hjärta. Men att låtsas vara någon annan än sig själv är sällan vägen till lycka och den där magiska lampan är det andra som också vill åt...

Aladdin har magin, den har en underdog, den här kärlek, den har action och den har anden – det här är helt enkelt en film som har alla element för att vara fantastisk. Och det är precis vad den är också. Fantastisk.

Ringaren i Notre Dame (1996)

De bästa Disneyklassikerna – Ringaren i Notre Dame (1996)
Foto: Walt Disney Studios. 

Högt ovanför Paris takåsar, instängd i ett klocktorn till den mäktiga katedralen Notre Dame, bor den puckelryggige, varmhjärtade ringaren Quasimodo och hans stenfigurer till kompisar. Längtan efter att få vara en del av världen utanför klocktornet gör att han, trots förbud, en dag kastar sig ut i det okända. Där möter han den vackra zigenerskan Esmeralda.

I mitt tycke en av de mest underskattade Disneyklassikerna. Det finns nog ingen annan karaktär bland alla Disneyfilmer som har lika otäcka och svåra förutsättningar som Quasimodo – och ändå finns det hopp i honom! Och ändå finns det så mycket värme mitt i allt mörker i filmen. Ringaren i Notre Dame är ingen självklar Disneyfavorit, men att vara omnämnd bland de allra bästa klassikerna, det förtjänar den.

Djungelboken (1967)

Bästa Disneyklassiker – Djungelboken (1967)
Foto: Walt Disney Studios. 

Den farliga tigern Shere Khan ryktas vara tillbaka i djungeln och pantern Bagheera bestämmer sig därför för att ta sin vän, djungelpojken Mowgli, till människobyn, där han kan vara säker. Mowgli gillar inte alls idén – djungeln är ju hans riktiga hem och där tänker han stanna. När han stöter på den bekymmerslösa björnen Baloo, tar denne omedelbart på sig ansvaret att lära Mowgli allt han kan om hur man överlever i djungeln.

Baloo, King Louie, Kaa, Överste Hathi – bara de många fantastiska karaktärerna i Djungelboken är anledning nog att ranka den som en av Disneys allra bästa. Precis som med många andra av listans filmer, så känns Djungelboken som en komplett film. Det är imponerande hur många gånger Dinsey lyckats träffa så rätt på så många punkter.

Raya och den sista draken (2021)

Bästa Disneyklassiker – Raya och den sista draken (2021)
Foto: Walt Disney Studios. 

För länge sedan levde människor och drakar tillsammans i harmoni i Kumandra, men när onda monster började hota landet offrade drakarna sig för att rädda mänskligheten. Nu, 500 år senare, återvänder monstren, och det är upp till en ensam krigare, Raya, att leta reda på den sista draken för att kunna stoppa dem.

Mycket modernare än så här kan inte en Disneyklassiker bli. Raya och den sista draken är en av animationsstudions allra senaste filmer och den är faktiskt riktigt, riktigt bra. Det som får den att sticka ut är hur väl berättelsen växer ur filmens backstory. Pusselbitarna som läggs för att bygga en mytologisk känsla kring filmen är utmärkta och gör att innehållet känns väldigt rikt.

Aristocats (1970)

Bästa Disneyklassiker – Aristocats (1970)
Foto: Walt Disney Studios. 

I hjärtat av Paris testamenterar en vänlig men virrig gammal miljonärska allt hon äger till sin tjusiga katt Duchess och hennes tre kattungar. Det gör hennes girige betjänt grön av avund, och efter att han försökt sig på den ultimata "kattnappningen" blir det upp till den coola vildkatten Thomas O'Malley och hans gäng med jazzkatter att komma till undsättning.

Listans stora skräll! Hur kan denna pärla så ofta bli bortglömd i konversationen om de bästa Disneyklassikerna? Nej, berättelsen i Aristocats är inte lika stor och imponerande som i många av de andra filmerna på listan, men den har andra kvaliteter som gör den till en friskt fläkt (än idag) bland konkurrenterna på och utanför denna lista. Aristocats är nämligen, i mitt tycke, den roligaste Disneyfilmen. Det finns så mycket underfundighet och skruvade små detaljer i denna fantastiska film, vilket gör att den verkligen behövs på den listan!

Pinocchio (1940)

Bästa Disneyklassiker – Pinocchio (1940)
Foto: Walt Disney Studios. 

En natt för länge sedan, i den snälle dockmakaren Gepettos verkstad, sitter trädockan Pinocchio. Då kommer en fe och väcker dockan till liv – precis som Gepetto önskat sig. Men Pinocchio har mycket att lära sig av livet för att bli en riktig pojke och får därför hjälp av den kloka Benjamin Syrsa, som ska lära honom vad som är rätt och fel.

Det är lätt att glömma bort Pinocchio – åtminstone hur bra filmen faktiskt är. För egen del känner jag lite likadant för Pinocchio som för Dumbo, men det är mycket annat som gör denna klassiker så bra. Som till exempel hur fint den vandrar mellan obehag och hopp.

Den lilla sjöjungfrun (1989)

Bästa Disneyklassiker – Den lilla sjöjungfrun (1989)
Foto: Walt Disney Studios. 

Ariel är en sjöjungfru som drömmer om världen ovanför ytan. En stormig natt räddar hon prins Eric efter en förlisning och förälskar sig i honom. Ariel tar hjälp av den onda sjöhäxan Ursula, som hjälper henne att bli människa i utbyte mot hennes röst. Skulle prins Eric inte ge Ariel den sanna kärlekens kyss kommer hon åter bli en sjöjungfru och Ursulas tjänarinna.

En sak som gör Den lilla sjöjungfrun så bra är bikaraktärerna. Ariel själv ska givetvis inte glömmas bort (det är hennes längtan och drömmar som är hjärtat i filmen), men i Ursula har filmen en av de bästa Disneyskurkarna någonsin och Sebastian... det finns liksom inte något som ens går att jämföra med denna fantastiska karaktär. Det känns som om Disney försökte göra samma sak med Zazu i Lejonkungen, men han är inte alls lika härlig att ogilla som Sebastian.

Röjar-Ralf (2012)

Bästa Disneyklassiker – Röjar-Ralf (2012)
Foto: Walt Disney Studios. 

Röjar-Ralf är skurken i ett TV-spel, men han längtar efter att få vara hjälte. När han försöker få sin dröm att gå i uppfyllelse så går allt åt skogen och istället hotas hela den värld han kommer ifrån.

Det kan vara så att Röjar-Ralf har blivit en gnutta inkvoterad i slutet på denna lista för att få med en till film från 2000-talet. Samtidigt tycker jag det är en riktigt bra och fin film, så trots förklingen till dess inkludering på listan är inte en ursäkt. Efter några svajiga år i början av 00-talet så anser jag att det var med denna film som Disney Animation återigen hittade tillbaka till en stabilt hög nivå.

Att knåpa ihop en lista över de bästa Disneyklassikerna är lättare sagt än gjort. Numera finns det som sagt hela 60 filmer i kategorin och nästan samtliga av dem håller en makalöst hög kvalitet. Varje jämförelse känns som ett Sophie's choice och i slutändan är det omöjligt att inte exkludera en och annan favorit. Med det sagt står jag fast vid att det här åtminstone är 15 av de bästa Disneyklassikerna.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL