Queen Sono

”Queen Sono” (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Action
  • Netflix
28 februari 2020 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Queen Sono” är Netflix svar på James Bond-frågan.

Netflix första originalserie från Sydafrika är riktig ”hemlig-agent-som-skiter-i-alla-regler”-action, där streamingjätten cementerar en gång för alla att James Bond givetvis ska spelas av en kvinna härnäst.

  • Skapare:
    Kagiso Lediga
  • I rollerna:
    Pearl Thusi, Vuyo Dabula, Sechaba Morojele, Kate Liquorish m.fl.

Okej, det är kanske inte exakt det man försöker säga med Queen Sono — men faktum är att om vi bara hade bytt ut huvudstaden Johannesburg mot London och Queen mot James, så hade den första säsongen av den nya Netflix-serien lika väl kunnat vara en hyfsad Bond-rulle.

Queen Sono (Pearl Thusi) är en sydafrikansk spion och hemlig agent vid en ännu hemligare ”rädda världen om vi kan… eller åtminstone Sydafrika”-avdelning. Hon är även dotter till en sydafrikansk frihetskämpe och ikon, men fick som ett ungt barn se sin hyllade mamma mördas för sina åsikter. Nu, i vuxen ålder, är hon utåt sett en ganska dålig konsthandlare men uträttar alltså hemliga små underverk på sitt verkliga arbete.

Det är Bondklass på "Queen Sono".

Vi får under den första säsongens gång både följa Queens personliga utredning av mordet på hennes mamma, som inte verkar ha gått till riktigt som hon fått berättat för sig, samt en världsomspännande organisations mörka intressen för Sydafrikas framtid. Där vi får se vår huvudperson göra ungefär vad James Bond skulle ha gjort i samma situation, med andra ord… får vi både fullt av riktigt smarta och grymma action-lösningar, som varvas med småusla förklädnader som resulterar i underhållande möten med våra topp-skurkar.

Den första säsongen av Queen Sono är inte i närheten av att vara i samma klass som de senaste Bondfilmerna med Daniel Craig, men om Pierce Brosnan hade varit en ung och stark kvinna med afrofrisyr från Sydafrika — så hade det varit snudd på omöjligt att se skillnad på hans Bondfilmer och Netflix nya originalserie.

FÖR MER LÄSNING:

De sex bästa Bondfilmerna
Nördfaktan du behöver veta om James Bond
En studie i mode: James Bond

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL