En studie i mode: James Bond

En studie i mode: James Bond

Edward Langert Wikström
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 14:40 | Publicerad 31 december 2019 kl. 00:00

En tidslös inspiration för herrmode.

Nyår är en av våra allra festligaste högtider. En förväntansfull afton av bubbel, fyrverkerier och gott sällskap väntar oss. Det är alltid bättre att se bra ut och nyårsafton är inget undantag, så varför inte ta tillfället i akt och kliva in i det nya decenniet med en stilfull look inspirerad av Ian Flemings brittiska agent.

James Bond är lika mycket en stilikon som han är underrättelseofficer, vare sig det är 60-talets Sean Connery, sena 80-talets Timothy Dalton eller min generations Daniel Craig som innehar rollen, så förblir James Bond en tidlös inspiration för herrmode.

Givetvis så kommer dresscode att variera beroende på vad du har för planer inför nyårsafton. Men vare sig det är middag, spa, nyårssupé, operabesök, filmkväll, fest eller utgång som står på agendan, så är val av klädsel extra spännande just den här dagen. Vi har valt två stilar, med accessoarer, att ta efter från alla våran favoritagent.

Mörk kostym – ett säkert kort.

Den mörka kostymen är en allround utstyrsel för högtider, såväl som formella tillfällen. En kostym ska vara både snygg och bekväm att bära – oavsett klädkod. I rätt passform, med korrekt ärm- och byxlängd, kommer din kostym att ge ett stiligt helhetsintryck som kan framhäva dina allra bästa drag under nyårsafton.

Daniel Craig som James Bond.
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

För aftonen i fråga skulle jag rekommendera en enkelknäppt kostym, två knappar. Dubbelknäppt kostym ger förvisso ett mera uppklätt intryck och visserligen är det just den kostymen som vi ser Roger Moore bära i Leva och låta dö och Mannen med den gyllene pistolen. Givetvis ett stiligt alternativ! Looken har däremot blivit associerad med business-stilen, något som kan ge ett lite väl formellt intryck för nyårsfirande.

Jag hade istället rekommenderat kavaj och byxa i klassisk, svart eller marinblå färg, och skjorta i vitt alternativt ljusblått. Perfekt för fest, krogen, nattklubb, vinbar eller restaurang under nyårsafton.

Accessoarer till mörk kostym.

Slipsen förblir den ohotade halsprydnaden för män, men valet av slips är inte utan risker, samtidigt som det är en gedigen smaksak. För nyår hade jag gått med den klassiska, engelska Paisley-slipsen med nedtonade orientaliska mönster. En fin slips som tryggt befinner sig i ”terra nullius” – mellan avspänt och uppklätt.

Det absolut säkraste valet är givetvis en helfärgad slips. Ett val som var mer eller mindre standardselektionen för James Bond under 1960-talet och fram tills det att Pierce Brosnan djärvt började använda slipsar med allt från nedtonade till klart iögonfallande mönster i Goldeneye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough och Die Another Day.

Pierce Brosnan som James Bond.
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Det finns många fina bröstnäsdukar att välja mellan och går att hitta i klädbutiker som Oscar JacobsonStröms och Tiger of Sweden. En härlig scarf är praktisk mot kylan under aftonens alla äventyr och ger ett charmerande, extravagant intryck. Fängslande slipsklämma eller manschettknappar kan även dessa höja plagget. Blommor i kavajfickan hör traditionellt enbart hemma på bröllop, men är i sig inte en regel skriven i sten.

De traditionella reglerna för kostymen förblir däremot oförändrade. Val av skor och bälte behöver stämma överens. Bruna skor – brunt bälte. Svarta skor – svart bälte. Har kostymen bara en knapp – knäpp knappen. Har kostymen två knappar – knäpp den översta knappen. Har kostymen tre knappar – knäpp den mittersta eller de båda översta, aldrig knappen längst ner.

Häng gärna upp kostymen för att vädra över natten, så kommer den att vara fräsch och i god form för nyårsafton.

Smoking – gentlemannens plagg.

Sedan den tidiga eran med Sean Connery så har Bond, vid varje kasinoscen, från Monaco till Montenegro, varit iförd denna kvällskostym. Smokingen är ett elegant plagg som mellan slutet av 1800-talet till åren innan Första världskriget utvecklades till en mer avspänd motsvarighet till fracken.

Det finns regler för både när och hur smokingen ska bäras. Plagget får enbart bäras kvällstid. Bröstnäsduken ska inte vara avledande, utan istället vara blott en detalj. En vanlig kostymskjorta används inte. Plagget kräver istället en särskild plisserad skjorta.

Sean Connery i Agent 007 med rätt att döda (1962).
Foto: United Artists.

Låt dig inspireras av denna stiliga kvällskostym, här på bilden med sjalkrage. Också svart med sidenbesatta slag och enkel sidenrevär på byxorna längst med den yttre byxsömmen. Vit smokingskjorta i bomull med klassisk krage och plisserat bröst.

Smokingen är ett festplagg som strålande går hand i hand med nyårsafton bestående av bankett på Operan, mingel och föreställning på Konserthuset eller middag på Stadshotellet.

Accessoarer till Smoking.

En svart fluga, gärna i siden, är den självklara halsprydnaden för Smokingen. En strikt vikt bröstnäsduk i vitt tillhör även denna Smokingens standardtillbehör. Att bära väst eller inte till Smokingen är frivilligt. Många bär västen precis som till en vanlig kostym medan andra använder en gördel för att fullända plagget. Manschettknappar, gärna i silver, är en fin detalj men är givetvis helt valfritt, något som de välbekanta svarta skorna i lackskinn däremot inte är. Med skorna är det svarta strumpor som gäller, gärna i ull eller silke.

Bröstnäsduken skall alltså som sagt vara strikt vikt, med kanterna av tyget parallellt med varandra, men som ni kan se är det såklart inte alla som följer reglerna.

Pierce Brosnan i Golden Eye.
Foto: United Artists
Jag tror att jag talar för alla fans av James Bond när jag säger att jag förväntansfullt hoppas på ett återseende av agent 007 iförd Smoking i No Time To Die, som har Sverigepremiär den 3:e april 2020.

Ytterligare accessoarer

Inför nyårsafton är det viktigt att vara förberedd, och då talar jag inte bara om klädsel.

Välkänt passar en cigarr alldeles utmärk under aftonen, även cigariller ellerVouge Verte faller somliga till smaken. Vart du än är eller ska, så skadar det aldrig att vara beredd med en flaska Champagne, gärna Dom Pérignon eller Bollinger om Bond själv får bestämma. Men självfallet fungerar även italiensk Prosecco (Pizzolato är en klar favorit), Cava från Spanien (Vilarnau är god!), alternativt alkoholfria valmöjligheter som Pommac och Champis.

Varför inte bjuda vännerna på en fördrink hemma hos dig innan utgången? För Vodka Martini krävs nog med Martiniglas åt alla, en shaker, Vermouth, Vodka, citron alternativt oliver.

Trevliga smårätter som skagentoast, crostini med lufttorkad skinka, ostbricka och laxsnittar välkomnas, men även enklare tilltugg som chokladpraliner, jordgubbar, fikon och vindruvor går hem väl med cocktails såväl som till Champagnen.

Kära läsare, Bondfans, filmälskare; mina damer och herrar. Ett riktigt gott nytt år önskar vi från Filmtopp!

LästipsRoger Moores Bond-filmer rankade.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL