Father Paul predikar.

Midnight Mass (2021)

 • 7 x 60 min
 • Skräck
 • Netflix
21 september 2021 kl. 20:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Skräckmästarens nya miniserie är sevärd men förutsägbar.

Mike Flanagan ligger bakom ett flertal produktioner på Netflix, såsom ”Gerald’s Game” och ”The Haunting of Hill House”. Nu är han tillbaka på streamingtjänsten med en ny miniserie, men denna gången är innehållet inte baserat på någon annans förlaga utan något han skapat själv.

 • Skapare:
  Mike Flanagan
 • Regi:
  Mike Flanagan
 • I rollerna:
  Zach Gilford, Hamish Linklater, Kate Siegel m.fl.

På den lilla ön Crocket Island har de en tid varit utan sin gamle präst Monsignor Pruitt, som är iväg på pilgrimsfärd till det heliga landet. En dag, helt utan förvarning, står en helt ny präst i predikstolen. Det är en ung man vid namn Father Paul som utger sig för att vara ersättare åt Monsignor Pruitt som blivit akut sjuk på sin resa och nu återhämtar sig från detta på fastlandet.

Father Paul försäkrar hela tiden sin församling om att hans närvaro bara är tillfällig och att de snart ska få återse sin gamle präst, men tiden går och det verkar mer och mer som att han är där för att stanna. Trots mystiken kring honom, eller kanske tack vare, så ökar hans dagliga mässor i popularitet för var dag som går.

Mystiken höjs ytterligare ett snäpp när Father Paul meddelar att hans mässor inte längre kan ska hållas på morgonen, utan flyttas till midnatt.

LÄS OCKSÅ: 10 otippade filmer med religiösa referenser

En serie med stark inledning och slagkraftig final.

När jag ser Midnight Mass förstår jag varför Mike Flanagan inte mindre än två gånger fått jobbet att filmatisera Stephen Kings texter. Trots att Flanagan denna gång skrivit och regisserat allt utan inblandning av King så känns det definitivt som något han kunnat värka fram. Jag lägger ingen direkt värdering i detta utan konstaterar bara att de båda skräckmästarna verkar tänka i liknande banor.

"Midnight Mass" är över lag en spännande och välgjord miniserie som börjar oerhört starkt för att sedan tappa momentum i ett par avsnitt och sedan återhämta sig med en riktigt slagkraftig final.

Det finns dock några saker jag hängde upp mig lite på som drar ner helhetsintrycket en aning. En av dessa saker är att flera av skådespelarna ska spela ganska mycket äldre än var de egentligen är med hjälp av något tveksam åldersmakeup. Detta i kombination att de försöker ”spela äldre” drar ner trovärdigheten avsevärt. Det finns en naturlig förklaring till varför man gjort detta val, men det fungerar tyvärr inte till fullo.

En annan sak är att serien bitvis är rätt så förutsägbar. Mot slutet tar handlingen dock några oväntade och ganska vågade vändningar som räddar upp en hel del.

Enligt Mike Flanagan själv är detta hans favoritprojekt som han spenderat mer än ett decennium på att utveckla. Även fast det är en underhållande och absolut sevärd serie så kan jag tyvärr inte hålla med honom. Bra, men inte favoriten bland hans verk.

"Midnight Mass" har premiär på Netflix den 24 september.

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna på Netflix

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL