Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Harry Potter. Foto: Warner Bros.

10 otippade filmer med religiösa referenser

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Lista
05 april 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Lista
05 april 2021

Religion dyker upp lite överallt i filmer.

Ända sedan filmmediets gryning har filmskapare haft religiösa referenser i sina verk. Här är bara några av alla religiösa inslag som finns i stora filmer.

MER LÄSNING: 

Påskspecial – filmer med ordet gul i sig

Påsken har som bekant en religiös grund och firas, tro det eller ej, inte på grund av påskharens födelse. Därför kommer här en lista med tio filmer som på ett eller annat sätt har en religiös eller biblisk referens i sig.

Det finns givetvis många andra filmer med sådana här referenser, vissa tydligare än andra, som Seven och Passion of the Christ. Men här är några som kanske inte är riktigt lika tydliga.

1. Narnia Häxan och lejonet 

I C.S. Lewis böcker om Narnia duggar det tätt med bibliska referenser. Många av dessa syns även i filmerna. Den kanske mest tydliga referensen är från första filmen där Aslan ska offras. Till och med hans lilla promenad till altaret har tydliga kopplingar till Bibelns beskrivning hus Jesus leddes till Golgata.

2. Star Wars: The Phantom Menace

Det kan göras en hel del bibliska kopplingar till mer eller mindre alla Star Wars-filmer och internet kryllar av bibelstudier kopplade till Star Wars. Några exepel kan hittas i The Phantom Menace där Anakin med en ljungfrufödsel sägs vara "Den utvalde". Låter lite som den där Jesus.

3. 12 Monkeys

Ännu en liten Jesus-vinkning hittar vi i Bruce Willis karaktär James Cole i filmen 12 Monkeys. Att han ska offra sig för att rädda människorasen känns lite bekant. Dessutom finns flertalet referencer till Uppenbarelseboken, enligt en Googling. Lite kul också att James Coles har samma initialer som Jesus Christ. 2021 kanske filmen snarare ger referenser och kopplingar till dagens pandemi.

4. Kalle och chokladfabriken

Nu under påsken är godis i centrum. Vad passar då bättre än en film om en chokladfabrik. I Roald Dahls klassiska film om Willy Wonkas chokladfabrik stöter vi bland annat på bibelns sju dödssynder i form av olika personer i filmen. Vi har bland annat August Glupsk som frosseri och Erika Salt som girighet.

5. Harry Potter och dödsrelikerna

J.K. Rowling och hennes böcker om Harry Potter har både kritiserats och hyllats för sina bibliska referenser. I sista två filmerna hittar vi flera. Bland annat raden "The Last Enemy That Shall Be Destroyed Is Death" som står på gravstenen Harry och Hrmione besöker i Godric’s Hollow. En rad från Första korintierbrevet. Dessutom är en stor del av Harrys liv likt Jesus i Bibeln. Bland annat i sista filmen där han först "dör" innan han "återuppstår" igen.

6. Superman/Man of Steel

Denna referensen kanske inte behöver en särskilt detaljerad beskrivning. Filmen handlar i grunden om en man med superkrafter, som skickas till jorden, av sin pappa, för att rädda mänskligheten. Ja, ni förstår.

7.  Lejonkungen

Även om filmen kanske tydligast kan kopplas till Shakespeares Hamlet så finns en del bibliska referenser i den klassiska Disney-film från -94. Ta till exempel Simbas likhet till Moses. Han växer upp tillsammans med andra, får ett meddelande från himlen och måste fullfölja sitt öde.

8. Frost

I den populära och mycket älskade animerade filmen Frost kan flera bibliska liknelser och referenser göras. Elsa kan jämföras med djävulen när hon också vill bli fri och använder sina krafter för att nå målet. Detta samtidigt som Anna dyker upp som Jesus och försöker rädda Arendal. Likt honom offrar hon sig själv.

9. Alien 3

Tro det eller ej så finns det faktiskt en hel del bibliska referenser även i Alienseriens kanske sämsta film. På det stora hela kan man dra paralleler i filmen till Jesus liv, död och återuppståndelse där Ripley representerar Jesus. Hon behandlas dåligt, kämpar trots att många är emot henne innan hon slutligen offrar sig i en Jesusliknande posering.

10. Matrix

Slutligen ännu en Jesusliknande man som spelas av en man som kanske till och med är ättling till honom. Skämt åsido, precis som Jesus kallas Neo för "Den utvalde", ska rädda mänskligheten och återuppstår i från de döda. Förvisso en handling som vi ser rätt ofta i filmer. Men en riktigt bra film som bara var tvungen att vara med i listan. Dessutom säger en hackare till Neo: "Hallelujah! You're my saviour, man. My own personal Jesus Christ!"

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL