Recension: McGregor Forever (säsong 1)

Recension: McGregor Forever (säsong 1)

  • 4 x 50 min
  • Dokumentär, Sport
  • Netflix
18 maj 2023 kl. 18:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nervkittlande, familjärt och personligt i Netflix nya dokumentärserie

Netflix bjuder på en fyra avsnitt lång personlig inblick i MMA-fightern Conor McGregors liv och karriär sedan 2018. Säkert en riktig fröjd för dedikerade fans av sporten, men inte tillräckligt gripande för att fånga den som inte är insatt sedan innan.

  • I rollerna:
    Conor McGregor

En av MMA-sportens allra största stjärnor någonsin med en uppkäftig attityd och förmågan att backa upp det – dessutom både hatad och älskad. Det var ungefär vad jag visste om Conor McGregor innan jag startade igång dokumentärserien på Netflix. När det kommer till MMA har jag helt enkelt noll koll.

Men som Formula : Drive to Survive visade när den tog världen med storm för ett par år sedan så kan en engagerande skildring med klockren dramaturgi vinna över även den utan några förkunskaper. Så att få en Netflix-kurerad inblick i mixed material arts-universumet kändes trots det inbjudande.

Recension: McGregor Forever (säsong 1)
Foto: Netflix.

Från rörmokare till världsstjärna

"McGregor Forever" följer rörmokaren från Dublin som blev världsstjärna, från 2018 genom pandemin och framåt. Vi möter en skadad McGregor som inte varit i buren på två år och trots den scenpersona som uppenbarligen spridit sig så är det en mycket jordnära och lättsam man som skildras, och det nära inpå. Kameran följer med på träningar, i familjelivet med fästmö och två barn samt under både toppar och dalar.

Det riktiga dramat tänder till när pressen från den obesegrade utmanaren Khabib Nurmagomedov börjar kännas allt för stark och en match dem emellan utannonseras. Som oinvigd hade jag ingen aning om vilket utfall matchen skulle få vilket gjorde hela det första avsnittet särskilt nervkittlande, men efter en tung förlust flyttas fokus till hur huvudpersonen ska kunna ta revansch och återupprätta sitt rykte som kung i oktagonen.

McGregor Forever (2023)
Foto: Netflix.

"Får mig ofta att le"

Spännande matcher och familjeliv blandas och det sistnämnda får mig ofta att le. Till exempel McGregors ljuvligt barnsliga entusiasm när han och familjen får syn på en alligator längs en tur på en flod i det andra avsnittet, eller hans fästmös glädje när han besegrar Cowboy Cerrone. Det är en väldigt intim och nära skildring, det här. Jag är övertygad om att den som följt sporten och har en relation till McGregor sedan innan kommer att sitta som klistrad och fröjdas över porträttet och känslan av att vara en fluga på väggen i hans liv.

För den som, likt mig, inte är investerad sedan innan är det underhållande – absolut. Men man straffas ändå lite av sina kunskaper, dels i bristen på någon form av anknytning till McGregor sedan innan och dels i helt andra saker. När matcherna visas så är jag lika vilsen som isbjörn på Serengeti och jag har ingen aning om vem som ”leder” förrän vinnaren ropas ut eller hur sporten fungerar överhuvudtaget. En aning mer kontext hade uppskattats, men jag är förstås inte den huvudsakliga målgruppen.

Trots det kan jag absolut konstatera att Netflix gjort ett bra jobb med "McGregor Forever" och att dokumentärserien kommer att göra många fans nöjda.

"McGregor Forever" finns nu på Netflix.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL