Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kvinnan i fönstret (2021)

Kvinnan i fönstret (2021)

 • 1 tim 40 min
 • Drama, Thriller
 • Netflix
Filmtopp
Ebba Pettersson | Recension
14 maj 2021
Filmtopp
Ebba Pettersson | Recension
14 maj 2021

Stjärnspäckat i Netflix senaste thriller.

”Kvinnan i fönstret” är en berättelse om en kvinna och hennes ångest – och innehåller lika mycket fängslande obehag som uttröttande klyschor.

 • Regi:
  Joe Wright
 • Manus:
  Tracy Letts, A.J. Finn
 • I rollerna:
  Amy Adams, Gary Oldman, Anthony Mackie, Julianne Moore m.fl.

Amy Adams spelar barnpsykologen Anna Fox som sitter instängd i sitt hus med agorafobi. Hon är oförmögen att lämna huset, och ägnar därför sina dagar åt att titta på gamla filmer och dricka vin – i kombination med att ta starka tabletter.

En dag flyttar en ny familj in på andra sidan gatan, och efter att ha träffat en av familjemedlemmarna känner Anna att det är något som inte stämmer. Hon bestämmer sig för att ta reda på vad det är, och börjar spionera på familjen från sitt fönster.

Kvinnan i fönstret på Netflix
Foto: Netflix

Min första tanke efter att ha sett filmen är – när ska Amy Adams få sin Oscar?

Kvinnan i fönstret är kanske inte världens bästa film, men Adams presterar i alla fall väldigt bra i rollen som den psykiskt sjuka kvinnan i fönstret. Det är svårt att inte känna hennes ångest, och den gestaltas på ett väldigt träffsäkert sätt tillsammans med starka ljus, sorl av röster och höga ljud.

Det är nästan så att man känner hjärtrytmen stiga i takt med Annas, när hon kämpar för att öppna dörren och ta sig ut.

MER LÄSNING: Skådespelarna som aldrig vunnit en Oscar

"Kvinnan i fönstret" är väldigt estetiskt tilltalande att titta på. Kameravinklarna, färgerna och set-dekoren bidrar till känslan i filmen – som för det mesta är väldigt mörk.

Filmen ingjuter är en ilande känsla av obehag som går igenom kroppen, och man frågar sig vad det är som inte stämmer? Men även om man, liksom jag, hittar svaret efter bara några minuter – fortsätter filmen ändå att vara så pass fängslande att man inte kan sluta titta.

Amy Adams i Kvinnan i fönstret
Foto: Netflix

Den innehåller en del klyschor, såklart, och använder sig av spänningshöjande moment enbart för att ja, skapa spänning – men mysteriet fungerar trots det. Jag gillar vanligtvis inte den här typen av pulshöjande filmer (varför skrämma sig själv i onödan liksom?), men Kvinnan i fönstret tilltalade mig trots allt. Sedan använder sig väl de flesta thrillers av billiga knep för att skapa spänning? Och anledningen till att vi ser dem är väl ändå för att känna hjärtat slå lite snabbare än vad det vanligtvis gör?

Filmen har även en ganska diger rollista – vilket inte alltid behöver vara ett recept för succé, men det funkar rätt bra i den här filmen. Förutom Adams får vi blandat se Gary Oldman och Julianne Moore spela rätt så otäcka roller.

"Kvinnan i fönstret" är kanske inte en utmärkt film, men det är en utmärkt fredagsfilm – så se den!

MER LÄSNING: Nya filmer på Netflix

 

NÄSTA ARTIKEL