Skådespelarna som aldrig vunnit en Oscar

Skådespelarna som aldrig vunnit en Oscar

Filmtopp
25 mars 2022 kl. 17:03

Lista över de skådespelare som aldrig belönats med priset.

Har du någon gång sett en skådespelare och tänkt “hen borde väl ha vunnit en Oscar?” för att senare inse att så inte är fallet? Vi har satt ihop en lista över sju framstående skådespelare som otroligt nog aldrig har kammat hem en Oscar.

Willem Dafoe

Willem Dafoe
Willem Dafoe i At Eternity's Gate. Foto: Netflix

Framstående roller: Sgt. Elias i Platoon, Max Schreck i Shadow of the Vampire, Vincent van Gogh i At Eternity’s Gate.

Willem Dafoe har varit nominerad för en Oscar hela fyra gånger – den första redan 1987, för sin prestation i filmen Platoon. Han är krediterad som skådespelare i hela 139 filmer, långa som korta, utan att ha vunnit en enda Oscarsstatyett.

För hans senaste storfilm från 2019, The Lighthouse, blev han inte ens nominerad. 

Judy Garland

Judy Garland
Foto: Allstar/Cinetext

Framstående roller: Dorothy i Trollkarlen från Oz, Esther Blodgett i En stjärna föds, Irene Hoffman i Dom i Nürnberg.

Tro det eller ej, men den enastående Judy Garland vann aldrig en Oscar. Hon blev under sina år som aktiv nominerad både i “bästa kvinnliga biroll” och “bästa kvinnliga huvudroll”, men gick inte hela vägen någon av gångerna.

Tittar man på hennes CV står det också klart att hon kanske borde blivit nominerad fler gånger än vad hon faktiskt blev – en sann stjärna!

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson
Samuel L. Jackson i Pulp Fiction. Foto: Svenska Filminstitutet

Framstående roller: Jules Winnfield i Pulp Fiction, Marquis Warren i The Hateful Eight, Nick Fury i Marvels universum.

Trots att Samuel L. Jackson synts till i över 125 filmer har han inte vunnit en Oscar någon gång. Faktum är att han endast har blivit nominerad för en Oscar vid ett ynka tillfälle – den gången för rollen som Jules Winnfield i Pulp Fiction.

Som ett av de mest välkända namnen inom filmindustrin, och med sitt otroligt karaktäristiska skådespeleri, är det helt bortom mig att denna man inte vunnit någon Oscar ännu – men det kanske kommer!

Saoirse Ronan

Saorise Ronan
Saorise Ronan i Unga kvinnor. Foto: SF Studios

Framstående roller: Jo March i Unga kvinnor, Lady Bird McPherson i Lady Bird, Briony Tallis i Atonement.

Saoirse Ronan har kommit att bli ett av de allra största namnen i filmvärlden. De senare åren har det verkat som att hon besitter “midas touch”, då alla filmer hon medverkar i blir till guld.

Sedan 2010 har nästan alla filmer hon medverkat i blivit Oscarsnominerad i någon kategori. Hon själv har dock aldrig vunnit någon Oscar, trots fyra stycken nomineringar. Ronan är fortfarande under 30 år så hon har minst sagt framtiden framför sig!

Matt Damon

Matt Damon i Le Mans ‘66.
Matt Damon i Le Mans ‘66. Foto: 20th Century Studios

Framstående roller: Will i Will Hunting, Mark Watney i The Martian, Colin i The Departed, LaBoeuf i True Grit.

Matt Damon har faktiskt en Oscar under sitt bälte men den har han inte fått för sitt skådespeleri, utan för manus till filmen Will Hunting. Att han ännu inte belönats med en Oscar för sitt skådespeleri framstår som galet när man kikar igenom vilka roller han gjort genom åren.

Min personliga favorit av Damon är hans roll som Carroll Shelby i filmen Le Mans ‘66 – ett riktigt guldkorn!

Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer
Foto: Michelle Pfeiffer i Dold under yan. Foto: Fox Film

Framstående roller: Claire Spence i Dold under ytan, Lurene Hallett i Love Field, Susie Diamond i The Fabulous Baker Boys.

Michelle Pfeiffer har blivit nominerad för en Oscar tre gånger – två gånger för “bästa kvinnliga huvudroll” och en gång för “bästa kvinnliga biroll”, men hon har aldrig lyckats vinna något pris på galan.

Pfeiffer var en fullkomligt dominant skådespelerska under 90-talet och att ingen av hennes insatser belönats med en Oscar är och förblir ett mysterium.

Liam Neeson

Liam Neeson i Schindler’s List.
Liam Neeson i Schindler’s List. Foto: Universal Studios

Framstående roller: Oskar Schindler i Schindler’s List, Alfred Kinsey i Kinsey, Ottway i The Grey.

Trots över 100 filmer i bagaget har Liam Neeson bara blivit nominerad för en Oscar en enda gång, och det var för hans prestation som Oskar Schindler i Schindler’s List.

Varenda person som sett Schindler’s List vet att hans skådespel i den filmen är så bra så att man tappar hakan. Där skulle han utan tvekan haft priset för “bästa manliga huvudroll”. Gör om, gör rätt!

STREAMINGGUIDE: Här kan du streama Oscarsfilmerna!

Loke Westberg

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL