Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Katla. Foto: Netflix

Katla (säsong 1)

  • 8 x 42 min
  • Drama, sci-fi
  • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
17 juni 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
17 juni 2021

Islands första serie på Netflix bjuder på mystik.

Det var väl ingen fråga om Island skulle få en serie på Netflix, utan när den skulle komma. Nu har "Katla" släppts och visar upp den lilla önationens mäktiga och mystiska miljö.

  • Skapare:
    Sigurjón Kjartansson, Baltasar Kormákur
  • I rollerna:
    Guðrún Ýr Eyfjörð, Íris Tanja Flygenring, Valter Skarsgård, Aliette Opheim m.fl

Vulkanen Katla har sprutat ut lava och aska i ungefär ett år när serien tar vid. Den lilla byn Vik, som ligger strax nedanför vulkanen, är helt täckt av aska och sägs vara en mycket ohälsosam plats att leva på, men trots det väljer ett fåtal människor att bo kvar vid den aktiva vulkanen.

Trots vulkanen vid byns kant är den lilla byn relativt stilla och sömnig – tills en dag när en kvinna kommer från vulkanen.

Hon är naken och helt täckt av aska. När kvinnan vaknar till berättar hon vem hon är och den lilla byn skakas om när hon påstår sig vara en kvinna som arbetade i byn för tjugo år sedan. Strax därefter dyker fler människor upp. Människor täckta av aska och som man misstänkt eller konstaterat varit döda sedan länge.

Vad är det egentligen som händer med den mystiska vulkanen Katla?

LÄS MER: Bästa serierna på Netflix

Lever till stor del på den mäktiga miljön.

Långdragen är ett ord som beskriver Islands första Netflixserie relativt bra. Till en början är det mesta i serien just det, långdraget och långsamt.

Etableringen känns nästan orimligt långsam inledningsvis och klippbilderna på den imponerande naturen hänger ibland kvar lite väl länge och saktar ned det redan långsamma tempot. Efter ett par avsnitt kommer dock serien äntligen igång och bjuder på lite spänning.

Tyvärr räcker inte spänningen och handlingen tillräckligt långt för att Katla ska nå upp till ett riktigt högt betyg. Handlingen är intressant, men känns lite bekant och gjord. Det som däremot gör Katla unik och gör att den ändå håller en rätt hög nivå är Islands mäktiga natur och miljö som verkligen lyfter serien. Den är både intressant och bidrar till spänningen i serien.

Dock lutar sig Katla lite väl mycket på naturen ibland och det känns nästan lite repetitivt efter trettioelva bilder på stora berg. Likadant känns den till en början mäktiga musiken, med bombastiska stråkar, lite väl tjatig och gjord efter ett tag. 

Serien lovar länge gott och bygger upp till något som känns riktigt storslaget, men i slutändan lyckas man inte riktigt ta tillvara på det man krattade för.

Trots en spännande grund och intressant handling blir det aldrig riktigt något särskilt av serien innan den tar slut. Det är mest en lång, men då och då spännande, väntan på ingenting. Samtidigt finns möjligheter till förbättring om Netflix skulle få för sig att göra ännu en säsong.

Islands första serie på Netflix imponerar inte allt för mycket, men lyckas ändå behålla mitt intresse hela vägen. Det gör den mycket tack vare sin storslagna kuliss och miljö. Grundtanken är intressant, men utförandet har någonstans mer att önska för att det ska bli riktigt bra.

LÄS MER: Svenska filmer på Netflix

NÄSTA ARTIKEL