Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kate. Foto: Netflix

Kate (2021)

 • 1 tim 46 min
 • Action
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 september 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 september 2021

Mary Elizabeth Winstead dödar alla i hennes väg.

Vad hade du gjort om du bara hade en dag kvar att leva? Antagligen hade du inte gjort som Kate och dödat alla i din väg...

 • Regi:
  Cedric Nicolas-Troyan
 • Manus:
  Umair Aleem
 • I rollerna:
  Mary Elizabeth Winstead, Woody Harrelson, Miku Patricia Martineau, Tadanobu Asano, m.fl

Mitt bland Tokyos höga skyskrapor och skoningslösa yakuzagäng hittar vi den livsfarliga superlönnmördaren Kate (Mary Elizabeth Winstead). Ett par månader efter att hon dödat brorsan till en högt uppsatt yakuzaledare förgiftas Kate. Det radioaktiva giftet gör att hon inte har mer än 24 timmar kvar att leva.

Hon bestämmer sig då för att spendera sista dagen i livet med att jaga och döda personen som förgiftade henne. Längs vägen möter hon person efter person som vill stoppa henne från att döda gärningsmannen som förgiftade henne, men hon ger sig inte utan dödar alla i sin väg. Efter ett tag får hon hjälp på sin dödsturné genom Tokyo i form av en tonårsdotter till en av Kates tidigare måltavlor. 

LÄS OCKSÅ: Bra actionfilmer på Netflix

Enkel men underhållande action.

På det stora hela är "Kate" en film med bekant och enkel handling. Huvudkaraktären är duktig lönnmördare, blir förgiftad i hämnd, har ett dygn att leva, ska hämnas på person som hämnats på henne och dödar alla i hennes väg.

Simpelt, men ändå underhållande.

Och precis som i många andra actionfilmer är det en hel del som känns bekant. I Kate hämtar regissören Cedric Nicolas-Troyan ogenerat delar från filmer som Birds of Prey, John Wick och Netflix något nyare actionrulle Gunpowder Milkshake.

Till viss del försöker ändå Kate vara lite ny och fräsch. Främst genom snyggt och intressant kameraarbete och stundtals rätt fina bilder. Den som gillar japansk kultur och Japan kommer troligtvis uppskatta filmen lite extra. Den japanska musiken genomsyrar filmen och tillsammans med diverse japanska miljöer är filmen förvånansvärt snygg ibland. 

Även om filmens kanske största dragplåster är Woody Harrelson så är det ändå Mary Elizabeth Winstead som får mest plats och imponerar mest. Hon har verkligen hittat sig själv på något vis i rollen som skoningslös, men ändå eftertänksam, lönnmördare. Winstead lyckas ge lönnmördaren Kate både hjärta och charm när hon slaktar alla som kommer i hennes väg.

Kärnan i filmen är ändå actionscenerna och allt blod som rinner under filmens gång. Även om filmen överlag kan kännas rätt förutsägbar så bjuder den som sagt ändå på en del underhållning, speciellt i form av intressanta och ibland groteska sätt att döda en människa.

Filmen i sig bjuder kanske inte på allt för mycket humor och roliga citat, men ibland är det svårt att inte skratta när man får se på vilka uppfinningsrika sätt som lönnmördaren Kate slaktar sina offer.

Det fina med actionfilmer är att de inte alltid behöver vara särskilt kloka eller djupa för att ändå vara sevärda. "Kate" är precis ett sådant exempel. Trots att mycket känns igen och att den till stor del är förutsägbar så bjuder den ändå på underhållning och en hel del blod under sina 100 minuter.

LÄS OCKSÅ: Tips på bra actionfilmer

NÄSTA ARTIKEL