Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Pappan (Edgar Ramírez) är klädd som en superhjälte och mamman (Jennifer Garner) är klädd som en prinsessa i Ja-dagen. Foto: Netflix.

Ja-dagen (2021)

 • 1 tim 26 min
 • Komedi
 • Netflix
Andreas Ziegler | Recension
10 mars 2021
Andreas Ziegler | Recension
10 mars 2021

En kul dag för hela familjen.

"Ja-dagen" är en familjefilm med Jennifer Garner i spetsen, i vilken vi får följa med en familj på en dag då barnen får bestämma. Det är bitvis klyschigt, men det blir också väldigt roligt.

 • Regi:
  Miguel Arteta
 • Manus:
  Justin Malen
 • I rollerna:
  Jennifer Garner, Edgar Ramíez, Jenna Ortega, Julian Lerner, Everly Carganilla m.fl.

"Ja-dagen" börjar väldigt klyschigt. Filmen inleds med ett montage där vi får se den unge Allison (Jennifer Garner) ägna sig åt diverse roliga aktiviteter. Sedan spolar vi fram ett antal år. Nu har hon blivit en tråkig mamma, som ägnar dagarna åt att säga ”nej” till sina barn. Föräldrar som inte riktigt får ihop livspusslet är varken originellt eller något vidare intressant.

Men sedan tar filmen fart!

För att komma loss ur sina negativa mönster ger Allison och hennes man, Carlos (Edgar Ramírez), sina barn, Katie (Jenna Ortega), Nando (Julian Lerner) och Ellie (Everly Carganilla) en så kallad ”ja-dag” – det vill säga en dag då barnen får bestämma.

"Ja-dagen" är en komedi och trots att det inte blir så många traditionella skämt, är det ändå roligt. För vi får följa med familjen under en dag då de faktiskt har väldigt kul och det är svårt att inte ryckas med i familjens olika nöjen. Då mycket av filmens glädje kommer från att se föräldrarna häpna över de olika aktiviteterna som de överraskas med, tänker jag inte säga alltför mycket om själva aktiviteterna. Men jag kan säga att det blir mycket sötsaker, flera klädbyten och en regelrätt fartfylld tävling. Det sistnämnda inslaget är en personlig favorit.

En regelrätt familjefilm.

Familjen gör sig redo för en tävling. Foto: Netflix.
Foto: Netflix

Då det är en familjefilm, mynnar den ut i lättuggade budskap om att utvecklas och att ta ansvar. Även om jag har en rätt allvarlig allergi mot klyschor tycker jag att de har sin plats i familjefilmer – en genre som fungerar som antihistamin mot sagda allergi.

"Ja-dagen" är inte för alla, med tanke på att det är en regelrätt familjefilm. Den passar troligtvis bäst för barn mellan åtta och tolv, och deras föräldrar. Denna målgrupp tror jag kommer ha väldigt kul när de ser den här filmen.    

 

NÄSTA ARTIKEL