Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Into the beat (2020)

Into the beat (2020)

 • 1 t 42 min
 • Drama
 • Netflix
Filmtopp
Mimi Dahlén | Recension
17 april 2021
Filmtopp
Mimi Dahlén | Recension
17 april 2021

Balett vs. Hiphop i svängigt tonårsdrama.

Det fanns en tid när i princip alla filmer riktade till den glada ungdomen baserades på musikaliska teman. Into the Beat gör en throwback till Step Up i en ny miljö och det är inte helt oförståeligt varför dansfilmer blev ett så stort fenomen.

 • Regi:
  Stefan Westerwelle
 • Manus:
  Hannah Schweier, Stefan Westerwelle
 • I rollerna:
  Alexandra Pfeifer, Yalany Marschner, Trystan Pütter m.fl.

Vidare läsning:

Veckans filmtips

Filmtopp listar de bästa ungdomsfilmerna

Katya (Alexandra Pfeifer) har stora balettskor att fylla. Hon är en skicklig balettdansös vars pappa är en legend i dansvärlden. En provuttagning närmar sig som kommer belöna en dansös med ett stipendium och en plats i den högaktade skolan New York Ballet Academy. Katya har siktet inställt på stipendiet men när hennes pappa råkar ut för en olycka vänds hennes tillvaro upp och ner.

Då upptäcker hon hiphopen. Av en slump ramlar Katya in på en klubb fylld av människor som dansar på ett sätt hon aldrig har sett förr – med energi, med glädje. Hon möter den mystiske Alien (Yalany Marschner) som visar henne en helt ny värld av musik. Men förväntningarna från fadern ligger kvar. Vad ska hon välja?

Det finns nog en anledning att det finns hela fem filmer i Step Up-filmserien som är en klar inspiration till denna senare tolkning. De har knäckt koden till tonåringens psyke på ett annorlunda sätt än andra tonårsrullar från det tidiga 2000-talet. Den här sortens filmer förkroppsligar det inre tumultet som den unga publiken kan ha svårt att uttrycka med ord. Det är inte repliker eller ens solida karaktärer som gör dansfilmerna unika, det är deras förmåga att tala musikens universella språk. 

Med just musik och rörelse fångar Into the Beat både sprudlande glädje och rå ångest som simpla ord inte kan forma. Förvisso var dansarna skickliga, men det är det breda känslospektrum de gestaltar som verkligen slår an. Där skådespelet brast tog dansen över och väl är det. Vissa skådespelare hade farit bättre om de hållit tyst och låtit kroppen tala men kanske hade filmen blivit lite väl experimentell för en yngre publik då. 

Själva storyn är lika gammal som dansen själv. Katya kämpar för en dröm som egentligen är hennes pappas och allting vänds på sin ända när hon står upp för sig själv. Det är lite klichéartat och uppstyltat efter en mall men även här kliver dansen in. Kombinationen av hiphop och balett är inte bara fascinerande att se på men också ett perfekt medium att förmedla berättelsen utan ord. I många filmer är dansen endast utfyllnad eller uppvisning men här är den en helt egen karaktär. 

"Into the Beat" är inget banbrytande men definitivt ett värdigt tillskott i filmdansgenren. Se den på Netflix och släpp lös dina moves i vardagsrummet!

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL