Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmtopp listar de bästa ungdomsfilmerna du inte får missa

Filmtopp listar de bästa ungdomsfilmerna du inte får missa

Nikola Ruzicic | Lista
13 juli 2021
Nikola Ruzicic | Lista
13 juli 2021

Tonårsrullarna alla bör se, oavsett ålder.

För många är tonåren de bästa – och de värsta – åren i ens liv. Att balansera identitetssökande med skola, kärlek, vänner, ensamhet o.s.v. kan få vem som helst att känna sig vilsen. Som tur är har det genom åren gjorts många bra ungdomsfilmer att relatera till, vi listar de bästa ungdomsfilmerna.

Vem kommer inte ihåg sin första kärlek? Han eller hon som fick det att pirra lite extra när ni möttes i korridoren. Eller kanske sitter du i klassrummet och upplever du din första förälskelse just nu? Kanske är du glad, arg, ledsen, lycklig och förbannad på samma gång? Oroa dig inte. Du är inte ensam.

Att vara tonåring är helt enkelt oerhört påfrestande. Kroppen förändras och det är pinsamt. Världen runt om en förändras och det är jobbigt. Det känns som att ingen förstår en. Därför kan det vara skönt med filmer att känna igen sig i. Eller med filmer som får en att minnas tillbaka till de bitterljuva tonåren.

Här är Filmtopps lista på de bästa ungdomsfilmerna alla bör se:

Easy A (2010)

Regi: Will Gluck. Medverkande: Emma Stone, Amanda Bynes m.fl.

Emma Stone är briljant i huvudrollen om High School-tjejen som driver på ett rykte om sig själv för att bli mer populär.

Clueless (1995)

Regi: Amy Heckerling. Medverkande: Alicia Silverstone, Paul Rudd m.fl.

Löst baserad på Jane Austens roman "Emma", fast i nutid – och väldigt mycket roligare. Roligt är också insikten om att Paul Rudd inte åldrats en dag på 25 år.

10 orsaker att hata dig (1999)

Regi: Gil Junger. Medverkande: Heath Ledger, Julia Stiles m.fl.

Ytterligare en tonårshistoria baserad på ett gammalt verk, nämligen Shakespeares "Så tuktas en argbigga". Ett sylvasst manus och härlig kemin mellan huvudrollerna lyfter dock filmen till att kännas nyskapande.

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Regi: Stephen Chbosky. Medverkande: Logan Lerman, Emma Watson m.fl.

Vacker film som utöver att ta upp klassiska tonårsämnen som utanförskap och första kärleken även lyckas fånga en tonårings kamp med psykisk ohälsa.

Fucking Åmål (1998)

Regi: Lukas Moodysson. Medverkande: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg m.fl.

Milstolpe i svensk tonårsfilm som fick en hel generation att anamma yttrandet "Varför måste vi bo i jävla fucking kuk-Åmål??".

Mean Girls (2004)

Regi: Mark Waters. Medverkande: Lindsay Lohan, Rachel McAdams m.fl.

Som en Donnie Brasco för yngre publik. Cady (Lohan) joinar skolans populäraste tjejgäng med målet att bryta ned dem, men inser sakteliga att hon istället förvandlas till att bli en av dem.

Hoop Dreams (1994)

Regi: Steve James. Medverkande: William Gater, Arthur Agee m.fl.

Denna dokumentär om basketspelande ungdomarna William och Arthur är kanske inte den vanligast förekommande titeln på en sådan här lista. Få filmer har dock lyckats fånga vad det innebär att vara tonåring i en vuxen värld på samma smärtsamma sätt som Hoop Dreams.

Hip Hip Hora! (2004)

Regi: Teresa Fabik. Medverkande: Amanda Renberg, Björn Kellman m.fl.

Hip Hip Hora! är visserligen inte världens mest välgjorda film. Historien om Sofie (Renberg), som blir för full på en högstadiefest och fotograferad naken, är dock troligtvis mer aktuell i dagens Snapchatfixerade samhälle än någonsin.

The Breakfast Club (1985)

Regi: John Hughes. Medverkande: Emilio Estevez, Molly Ringwald m.fl.

Kultfilm om fem gymnasieelever från olika samhällsklasser som tvingas spendera en lördag i kvarsittning tillsammans. Slutscenen, till tonerna av Simple Minds "Don't You", har blivit en klassiker i filmvärlden.

Eighth Grade (2018)

Regi: Bo Burnham. Medverkande: Elsie Fisher, Josh Hamilton m.fl.

Tyvärr har många missat att en av historiens bästa ungdomsfilmer kom så sent som förra året. Igenkänninsgfaktorn i denna pärla är så hög att man ibland gömmer att det är en film som rullar framför ögonen.

Du vet väl att det här bara är en i mängden av Filmtopps många listor över film? Kolla exempelvis även in "10 filmer du måste se om du älskar musik".

Av alla dessa bra ungdomsfilmer, vilken är din favorit?

NÄSTA ARTIKEL