Lars och Lisa i chock.

I död och lust (2021)

 • 1 tim 53 min
 • Skräck, Komedi
 • Netflix
14 oktober 2021 kl. 12:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Våldsamt och underhållande i "Död snö"-regissörens nya film.

Tommy Wirkola, mannen bakom "What Happened to Monday" och "Död snö" 1 & 2 med flera, har en ny film på gång på Netflix. "I onde dager" eller "I död och lust" som den heter på svenska har Noomi Rapace och Aksel Hennie i huvudrollerna och är ett helt vanligt relationsdrama, åtminstone inledningsvis.

 • Regi:
  Tommy Wirkola
 • Manus:
  Nick Ball, John Niven, Tommy Wirkola
 • I rollerna:
  Noomi Rapace, Aksel Hennie, André Eriksen m.fl.

MER LÄSNING:

Det äkta paret Lisa och Lars står och stampar på alla fronter i livet. Lisa är aspirerande skådespelare som får nöja sig med reklamjobb och Lars regisserar såpor när han egentligen har mycket högre ambitioner. De kämpar även för att få ekonomin att gå ihop och som grädden på moset är deras äktenskap i stadigt förfall. 

Inför en helg i stugan på landet planerar Lars i hemlighet att bli av med sin partner för alltid. Han tycker sig ha en vattentät plan, men väl där går ingenting som han tänkt sig. Faktum är att varken Lars eller Lisa i sin vildaste fantasi hade kunnat förutse vad som ska komma att utspela sig i den lilla pittoreska stugan på norska landsbygden.

"I död och lust" inleds i ett lugnt tempo med ett psykologiskt spel mellan de två huvudkaraktärerna. Noomi Rapace och Aksel Hennie gör ett fantastiskt jobb med att förmedla en tryckande och tät stämning dem emellan. Det känns verkligen som att de byggt upp ett agg sinsemellan under en längre period. Skådespeleriet är subtilt och väldigt naturligt och det är en fröjd att bevittna. Därför blir jag inledningsvis lite besviken när filmen ganska snart tar en rejäl vändning. Med tanke på att det är Tommy Wirkola som regisserat (personen bakom filmer som Död snö 1 & 2) borde jag kanske haft mina aningar åt vilket håll filmen skulle gå – men blev helt tagen på sängen. 

"Kan inte minnas senast jag såg en sådan våldsam film"

När jag återhämtat mig efter chocken och inser vilken typ av film jag faktiskt kommer att få se kapitulerar jag, lutar mig tillbaka och följer med på åkturen jag bjuds på. Och vilken åktur sen. En underhållande och extrem våldsam sådan. Jag kan faktiskt inte minnas när jag såg en sådan här våldsam film senast, för vissa scener är nästan i nivå med Peter Jacksons tidiga splatterfilm Braindead. Det mesta är visserligen tydligt gjort med glimten i ögat, men det finns vissa partier där den saknas och då blir det nästan lite väl obehagligt. Det känns annorlunda att se Noomi Rapace och Aksel Hennie i såna här roller, men det fungerar verkligen. Detta tack vare att de går all in med totalt engagemang i sina karaktärer. Det samma gäller även resten av skådespelarensemblen.

Den här typen av filmer har svårt att komma upp i några högre nivåer för mig och samma sak med "I död och lust". Men, den är utan tvekan en underhållande film som är värd att lägga sin tid på. Premiären landar på Netflix imorgon.

NÄSTA ARTIKEL