Bild på Emma Roberts och Luke Bracey från Netflixfilmen Holidate.

Holidate (2020)

 • 1h 43min
 • Komedi, Drama
 • Netflix
Rasmus Torstensson
30 oktober 2020 kl. 14:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"En kaffeservett till film."

Emma Roberts och Luke Bracey gör sitt bästa för att rädda det sjunkande skepp till film som är "Holidate". Men det är inte lätt när intrigen i den romantiska komedin bygger på situationer som känns fullständigt orealistiska. Återigen levererar Netflix något som förr i tiden skulle ha gått direkt till DVD.

 • Regi:
  John Whitesell
 • Manus:
  Tiffany Paulsen
 • I rollerna:
  Emma Roberts, Luke Bracey, Kristin Chenoweth m.fl.

Handlingen i "Holidate" är enkel. Sloane (Emma Roberts) och Jackson (Luke Bracey) är två singlar 30-årsåldern som är trötta på att spendera årets högtider ensamma. De träffas av en slump i en galleria i Chicago och bestämmer sig för att bli varandras Holidates, en platonisk vänskapsrelation som går ut på att de endast hör av varandra när jultomten kommer eller när det ska drickas öl på Saint Patrick's Day. Dock börjar det snart puttra andra typer av känslor under ytan. 

Den här romantiska komedin är en många Netflix-produktioner som hade gått direkt till hyllorna i din lokala videobutik före streamingtjänsternas intåg på marknaden för ett par år sedan. Holidate är en risigt skriven film som byggs upp av scener utan verklighetsförankring. Sättet som Sloane och Jackson introduceras för varandra fick mig att undra om manusförfattaren Tiffany Paulsen överhuvudtaget har pratat med en annan människa.

Att det går att förutse alla vändningar filmen tar är egentligen något som jag kan tycka hör till genren. Hur som helst är Holidate så slappt skriven att jag misstänker att Paulsen skrev filmen på en Starbucks-servett i bilen, påväg till det lokala shoppingcentret (särskilt med tanke på hur stor del av filmen som utspelar sig på just ett sådant). Allra värst blir det mot slutet, i en scen som påminner om reklam för dejtingappar. Det är så sötsliskigt att smaken av chokladen i min hand framstår som ett saltkar i jämförelse. 

"Skådespelarna förtjänar bättre."

Emma Robert och Luke Bracey i Holidate. Foto: Netflix 

Dock skall det tilläggas att Emma Roberts och Luke Bracey inte är några dåliga skådespelare. De gör vad de kan för att väcka liv i denna kaffeservett till film. De har en hyfsat fin kemi i samspelet och går inte att belasta för den harrang av styltiga repliker de tvingas leverera. De förtjänar bättre. 

För "Holidate" är en film som jag mest blir frustrerad av att titta på. Som komedi är den tråkig och romantiken mellan de båda huvudrollsinnehavarna fungerar bara så bra som manuset vill att den ska fungera. Alltså dåligt. Trots att Netflix faktiskt har producerat flertalet bra filmer de senaste åren, exempelvis Uncut Gems (2019) och Private Life (2018), har de också släppt en hel drös med dynga. Holidate är tyvärr inget mer än det sistnämnda. 

Se istället Filmtopps lista på Netflix bästa filmer 2020

För fler recensioner--> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL