Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension av Hellbound säsong 1

Hellbound (säsong 1, avsnitt 1)

  • 6 x 50 min
  • Action, Thriller
  • Netflix
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
19 november 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
19 november 2021

Nästa succé efter "Squid Game"

I dag har "Hellbound" säsong 1 premiär på Netflix. Skapad av "Train to Busan"-regissören Sang-ho Yeon tror Eric Diedrichs att detta blir Sydkoreas nästa Netflixsuccé.

  • Skapare:
    Sang-ho Yeon, Kyu-Seok Choi
  • I rollerna:
    Yoo Ah-in, Kim Hyun-joo, Jeong Min Park m.fl.
Hellbound säsong 1
Hunkiga demoner festar på en syndare. Foto: Netflix.

Saker och ting är inte som det verkar i Sydkoreas huvudstad Seoul. Efter en rad mystiska vistelser av dödsänglar och hunkiga rökmoln till demoner börjar religiösa sekter skrika om Guds obönhörliga vrede. Det är dags att steppa upp, bli en god människa. Innan syndarna får sina inälvor utslitna av helvetets bödlar kommer en mystisk varelse på besök med en deadline: "om fem dagar kommer du att dö".

Mitt i smeten har vi en polis som försöker bringa klarhet i vad det egentligen är som pågår. Kan detta verkligen vara Guds verk och i så fall, varför just nu? Hur polisen ställer sig till frågan är svårt att skönja – hans fru blev mördad av en pundare som fick ett alldeles för kort fängelsestraff och om vad som sägs är sant borde rättvisa snart skipas. Samtidigt, vad är egentligen rätt – människans lag eller den till synes gudomliga?

Ur askan har två religiösa grupper stigit, "Den nya sanningen" och "Pilspetsen". Den förstnämnda leds av en karismatisk ung man, som påstår sig missionera för… tja, den nya sanningen. Han verkar relativt ofarlig, har blivit viral med internetburna budskap och höjer aldrig rösten. Den andra gruppen består av religiösa fanatiker redo att göra allt för att säkra sin plats i himlen. Om de två grupperna har en gemensam agenda får vi inte riktigt veta i det första avsnittet, men frågan är inte helt obefogat.

Hellbound är blodigare än Squid Game

Rent visuellt är det också urläckert med inslag av det där sydkoreanska övervåldet världen lärt sig älska genom titlar som Oldboy och Squid Game. För den som är känslig mot visuellt våld kan jag dock varna för att Squid Game var rena rama barnleken i jämförelse med detta. Här är det bra mycket slafsigare. Visst, det är inte lika vedervärdigt som i vissa andra koreanska titlar, men för Netflixpubliken lär det vara något av en ögonbrynshöjare.

Hellbound är skapad av Sang-ho Yeon som gav oss den utmärkta zombiefesten Train to Busan. Det här är definitivt ett mer "seriöst" arbete grundat i en hel del existentiella grubblerier, men underhållningsfaktorn är lika hög. Direkt efter att det fösta avsnittet är slut vill jag sätta igång nästa (och jag kommer definitivt svepa serien i helgen).

Hellbound går nu att streama på Netflix. Gör det. Bara gör det. Jag blir förvånad om inte detta blir nästa Netflixsnackis.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL