Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics (2020)

Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics (2020)

  • 1 tim 25 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Daniel Turfors | Recension
14 maj 2020
Daniel Turfors | Recension
14 maj 2020

Netflix släpper dokumentärfilm om psykedeliska droger – och det är förvånansvärt underhållande, men frågan är om inte den humoristiska framtoningen kommer att alienera tittare från länder med en mer återhållsam inställning till sinnesvidgande berusning.

  • Regi:
    Donick Cary
  • I rollerna:
    Carrie Fisher, David Cross, Asap Rocky, Sting m.fl.

Att det sker ett världsomspännande skifte i den kollektiva synen på psykedeliska substanser vet förmodligen alla som inte heter Lena Hallengren i dag.

Med ett USA som öppnar upp för legaliseringen av cannabis, prominenta profiler som förespråkare, en tidigare helt omöjlig transparens i och med internet, en forskarbas som gör allt fler studier och DN-rubriker som ”Nya kulturtrenden: Mikrodosera LSD på jobbet” så har dessa ökända preparat förmodligen inte luftats i ett så öppet klimat som i dag sedan sextiotalet.

Netflix har hakat på trenden och jag ska vara helt ärlig med att jag personligen tycker att det är spännande. Trots brist på egen erfarenhet i och med förförståelsen om att jag är alldeles för neurotisk för det perceptionsskifte som substanserna sägs ge, samt fruktansvärt rädd för den ökända snedtrippen, så har jag full respekt för att ett mer sinnesvidgande synsätt på vår tillvaro kan vara väldigt viktig och meningsfull för många.

Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics tycker förmodligen precis samma sak. Dokumentären är skapad av Emmy-vinnaren Donick Cary, som samlat ett riktigt järngäng med allt från forskare, till celebriteter som ASAP Rocky, Sting, Carrie Fisher, Sarah Silverman, Deepak Chopra, David Cross, Anthony Bourdain, Ben Stiller, Donovan och… ja, ni förstår, listan fortsätter längre än en peruansk ayahuasca-session.

Genom deras självupplevda berättelser och anekdoter får vi både en många gånger varm och humoristisk inblick i hur en så kallad tripp kan kännas samtidigt som vi fullproppas med psykedelikans historik och de erfarenheter psykonauter lärt sig längst den regnbågskantade vägen.

Ready to blast off?

Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics (2020)
Foto: Netflix.

 

"Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics" tar allt som oftast, kanske med all rätt när decennier av otillåtande attityder tryckt ned locket för något som potentiellt kan vara intressant, substansernas parti med en ton som hade fått Timothy Leary att nicka belåtet. Men dokumentären skyggar inte heller iväg från att det här är ämnen som inte bör tas med en klackspark – bara att Anthony Bourdain och Carrie Fisher närvarar ger förstås alltsammans en viss ton och tillfällen tas upp när allt inte varit guld och gröna skogar. Framför allt berättar Ben Stiller om hur han aldrig kommer att göra om det misstag han gjorde som ung när han tog LSD.

Dokumentären är förmodligen både rolig och intressant för den som har ett öppet sinne och redan är något invigd i debatten om eller kulturen kring psykedeliska substanser. Men den något flummiga inramningen, med Nick Offerman som någon typ av programledare, färggranna animationer och humorsketcher med Adam Scott, gör att filmen förmodligen inte kommer att göra något annat än att bekräfta de negativa stereotyper som redan finns hos de som har en mer skeptisk inställning.

"Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics" kommer att mottas klockrent i Kalifornien, men hos gemene svensk så tror jag inte att kändisarnas droghistorier kommer att lämna samma eftersmak.