Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fatma

Fatma (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 6 x 40 min
  • Drama, Thriller
  • Netflix
Sofia Olovsson | Recension
27 april 2021
Sofia Olovsson | Recension
27 april 2021

Spännande thriller från Turkiet.

Netflix har släppt en ny serie vid namn Fatma som berör allt från drama, kriminalitet och en riktigt bra storyline där huvudkaraktären verkligen får möjlighet att utvecklas.

  • Skapare:
    Ozgur Onurme, Ahmet Vatan
  • I rollerna:
    Burcu Biricik, Mehmet Yilmaz m.fl.

"Fatma" är en sprillans ny Netflix-serie som är skriven av Ozgur Onurme och Ahmet Vatan. I denna thrillerserie får vi följa den tysta och, till en början, något apatiska huvudkaraktären Fatma (Burcu Biricik). 

Fatmas man är försvunnen och eftersom polisen inte tar henne på allvar tvingas Fatma att ge sig ut för att leta efter honom på egen hand. Samtidigt jobbar hon som städare för att kunna försörja sig själv när hennes man inte längre finns tillgänglig. 

Fatma
Foto: Netflix

I de tre första avsnitten får vi följa Fatma som desperat vill hitta sin man, men istället hamnar på fel plats med fel personer. Hon blir tvungen att ta till våld för att ta sig ur situationen och det hela slutar med ett mord.

Hennes liv vänds plötsligt upp och ner, och för att överleva måste hon nu fortsätta sin mordturné genom att fullfölja olika uppdrag som hon blir tilldelad av sin försvunna mans gamla vänskapskrets.  

VIDARE LÄSNING: Recension: Have You Ever Seen Fireflies? (2021)

Svårt att hålla reda på handlingen

Efter att ha sett de tre första avsnitten av Fatma så känner jag mig väldigt positivt inställd till serien. Det finns ett djup som väldigt få andra lyckas skapa, och då syftar jag speciellt på huvudkaraktären. 

Det som slog mig mest var hur mycket karaktär det finns i just Fatma. Hon är inte bara en person som slumpartat har placerats i den här berättelsen. Publiken får verkligen lära känna henne genom tillbakablickar från när hon var liten, hennes sätt att prata och hennes sätt att agera.

Det finns som sagt mycket djup i henne och Biricik gör en fantastisk skådespelarinsats i rollen som Fatma. 

Ska jag vara ärlig så tog det dock tid att landa i det första avsnittet. Jag blev ganska snabbt indragen i en berättelse som jag inte visste något om, och då blir det svårt att hålla reda på handlingen. Men i avsnitt två och tre hade jag desto bättre koll och var mer bekant med handlingen. 

VIDARE LÄSNING: Recension: Them (säsong 1)

Fatma är en riktigt bra och spännande serie där man hela tiden väntar på vad huvudkaraktären ska göra härnäst. Ibland blev det ganska rörigt med nya ansikten som dök upp helt utan presentation, eller scener som kanske ibland inte funkar efter varandra. Jag kände att jag då och då behövde gissa mig till saker för att förstå handlingen. 

Men trots den röriga handlingen så är den nya Netflix-serien definitivt värd att titta på. Fatma har en bra och spännande storyline som blir ganska oförutsägbar, vilket alltid är att föredra. Den har även bra och drivande karaktärer som alla tillför på olika sätt. 

Den här turkiska thrillerserien låter dig insvepas i en berättelse där våld, drama och kriminalitet härjar i varje avsnitt. Jag rekommenderar den starkt.  

Sofia Olovsson

 

NÄSTA ARTIKEL