Them säsong 1

Recension: Them (säsong 1)

  • 10 x 50 min
  • Drama, Skräck
  • Amazon Prime
09 april 2021 kl. 18:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Them” bjuder på en blandning av skräck och rasism

Välgjord tv-skräck hör inte riktigt till vanligheterna, ett faktum som Amazon Prime Video uppenbarligen ämnar att förändra genom dramaskräckisen ”Them”.

  • Skapare:
    Little Marvin
  • I rollerna:
    Deborah Ayorinde, Ashley Thomas, Shahidi Wright Joseph, Alison Pill m.fl.

Den första säsongen av Them markerar starten för Amazon Prime Videos nya antologiserie, som kommer att bestå av fristående skräcksäsonger, där olika marginaliserade folkgrupper får ta plats i centrum av påkostade skräckberättelser.

Serien är skapad av Little Marvin, som gör debut som manusförfattare och showrunner, med stöd från bland andra den Emmyvinnande manusförfattaren och producenten Lena Waithe.

Handlingen i den första säsongen följer den afroamerikanska familjen Emory och deras flytt från North Carolina till ett helvitt villaområde i förorten East Compton, Kalifornien. Händelserna utspelar sig under 1950-talets USA, när allt fler afroamerikaner sökte sig bort till just Kalifornien – och låter oss genom det förankra berättelsen i en sorts historisk verklighet.

Familjens flytt in i det nya området möts genast av ett gäng grannar som är allt annat än nöjda, huspriserna kan ju börja sjunka och om en afroamerikansk familj vågar sig dit så kan det plötsligt bli fler. Efter snack om de tidigare generationernas vita familjer som levt i det här specifika området, formas en plan ledd av Betty Wendell (Alison Pill) som är allt annat än en ”smygrasist”. Familjen måste skrämmas bort och vår berättelse utspelar sig under de tio första dagarna från det att familjen Emory flyttar in.

Mycket att hämta för skräckfantasten.

Berättelsen utgår ifrån de fyra familjemedlemmarna, som alla stöter på egna problem med rasism även i vardagslivet utanför grannskapet. Här ställs de alla även inför något slags övernaturligt väsen, som för en större förklaring under säsongens andra halva, men seriens skräck-element är framför allt rotade i verkligheten.

Möten med polis och grannar är nästan alltid mer läskiga än när de ”inre demonerna” behöver bekämpas, så att säga. Handlingen är däremot inte helt lätt att följa och med tanke på att seriens skapare är ett stort fan av David Lynch och hans Blue Velvet, så är det kanske inte så konstigt.

Musiken, fotot och skådespelarinsatserna är allt som oftast av högsta möjliga kvalitet, men när allt inte riktigt knyts ihop på ett The Haunting of Hill House-fantastiskt sätt, faller lite av den övergripande helhetskänslan. Men det råder fortfarande ingen tvekan om att Them är en väldigt sevärd tv-serie... och i jämförelse med de flesta vanliga skräckserier som släpps, så finns det ändå en hel del mer att hämta här.

En stark tre av fem summerar hela upplevelsen, med vissa inslag i specifika avsnitt som även når avsevärt högre än så.

VIDARE LÄSNING:
Bästa skräckserierna på Netflix

NÄSTA ARTIKEL