Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jamie Foxx och Snoop Dogg i "Day Shift" (2022).

Day Shift (2022)

 • 1 tim 53 min
 • Action
 • Netflix
August Klittmar | Recension
11 augusti 2022
August Klittmar | Recension
11 augusti 2022

Kalkonen är serverad

Bland sommarens streaming- och bioutbud ser vampyrslaktarrullen "Day Shift" ut att bli den sämsta. Huvuden rivs av och blodet sprutar i en helt humorbefriad, slafsig och ologisk film som inte gör något rätt.

 • Regi:
  J.J. Perry
 • Manus:
  Tyler Tice, Shay Hatten
 • I rollerna:
  Jamie Foxx, Dave Franco, Karla Souza, Snoop Dogg m.fl.

Förutom jobb och ett par inrikesresor har jag i sommar hunnit med att se en del ny film, och flera bra dessutom. På actionfronten har Top Gun: Maverick, Bullet TrainAmbulance och The Gray Man i varierande skala hållit måttet som den sommarunderhållning jag eftersträvar när jag antingen sätter mig i biofåtöljen eller soffan framför tv:n.

Detsamma går dock inte att säga om Jurassic World Dominion, The Lost City, Lightyear och Jamie Foxx-frontade Day Shift – en aptrist och tondöv actionrulle med Foxx och Snoop Dogg som vampyrjägare i dagens Los Angeles. 

Filmen är av den typen som vi till viss del fått vänja oss vid släpps direkt på streamingtjänster. Det är lätt att förstå varför – den hade inte haft en chans att locka biobesökare i konkurrens med nya Top Gun eller Brad Pitts senaste actionrökare. Och med all rätt, eftersom Day Shift är rakt igenom usel. 

Har Jamie Foxx fortfarande det som krävs?

Efter att senast ha sett Jamie Foxx i Project Power (2020) och nu i Day Shift, börjar jag dessutom tvivla på om han fortfarande är en karaktärsskådis att räkna med. Han har briljerat i Collateral (2004), Django Unchained (2012) och för helsike vunnit en Oscar för sin insats som Ray Charles i Ray (2004). Men när han i sin senaste film spelar en poolrengörare som extraknäcker som vampyrjägare börjar jag verkligen undra om han fortfarande har det i sig. 

Hur som helst handlar filmen om hur en ond fastighetsmäklare (Karla Souza), som också är en vampyr, köper upp en massa bostäder i LA, samtidigt som hon fyller dem med sin armé av diverse olika vampyrer (det finns flera arter) och planerar att ta över staden, typ. Hennes motiv är inte glasklara. 

Det blir i vilket fall upp till Bud (Foxx) tillsammans med Seth (Dave Franco), en representant för vampyrjägarnas fackförbund (jodå, det finns ett sådant), att försöka stoppa henne från att sätta sin plan i verket. 

Huvuden flyger och blodet sprutar när de slaktar vampyrer en efter en. Även om actionscenerna förvisso är kompetent gjorda, är vampyrernas design ett hafsverk. De är varken skräckinjagande eller komiska, de ser bara generiska ut. 

Filmens ton spretar åt alla möjliga håll

"Day Shift". Foto: Netflix.
Bud skyddar fru och dotter mot blodtörstiga vampyrer. Foto: Netflix.

Därtill känns det som om filmen, precis som ovannämnda Netflix-produktion Project Power, inte kan bestämma sig för vilken ton som ska vara mest framträdande. Nu är det en salig mix av blodig action, framtvingad humor och lite familjedrama. 

Dialogen är också den häpnadsväckande usel. I stridens hetta slänger Foxx ur sig någon trött kommentar som "Jag borde ha bytt jobb" – haha! Eller när hans dotter får reda på att vampyrer varken kan pissa eller skita, och hon frågar: "Betyder det att de är fulla av skit?". Det är så dåligt att det nästan blir roligt. 

Men bara nästan.

"Day Shift" har premiär på Netflix fredag den 12 augusti.

Mer läsning: 

NÄSTA ARTIKEL