Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Beckett (2021)

Beckett (2021)

  • 1 tim 48 min
  • Thriller
  • Netflix
Filmtopp
Axel Diedrichs | Recension
13 augusti 2021
Filmtopp
Axel Diedrichs | Recension
13 augusti 2021

Varför ska vi heja på han som har ihjäl sin flickvän?

I Netflix nya thriller "Beckett" blir en amerikansk turist indragen i en politisk konspiration. Det hela mynnar ut i en uttröttande katt-och råttalek där Alicia Vikanders karaktär visar sig vara helt poänglös.

  • Regi:
    Ferdinando Cito Filomarino
  • I rollerna:
    John David Washington, Alicia Vikander, Boyd Holbrook m.fl.

MER LÄSNING:

Den amerikanske turisten Beckett (John David Washington) är på semester i Grekland med sin flickvän April (Alicia Vikander) när han somnar bakom ratten och kör dem av vägen. April dör och Beckett överlever. Groggig efter den tunga smällen får Beckett syn på något han inte borde och finner sig snart jagad av smutsiga poliser. Medan jag bör fråga mig varför Beckett blivit måltavla i en politisk härva, funderar jag mest på varför vi överhuvudtaget ska heja på någon som precis haft ihjäl sin flickvän? 

Alicia Vikanders poänglösa karaktär

Alicia Vikander som April i "Beckett".
Alicia Vikander som April i "Beckett". Foto: Netflix.

Det förekommer att protagonisten orsakar sin jämlikes död. Då genom en olycka eller att inte kunna stoppa ett tragiskt händelseförlopp. Det är däremot sällsynt att något så förödande inte har någon som helst inverkan på storyn. För det är inte skulden över Aprils död som driver Beckett genom filmen. Han kämpar inte på något sätt för hennes sak eller heder, utan drivs uteslutande av sin egen överlevnad. Han säger vid något tillfälle att han vill ta Aprils kropp tillbaka till USA, men det spåret återupptas inte. Och samma jakt efter Beckett hade ägt rum även om April suddats ut ur berättelsen helt och hållet. 

Med detta sagt är inte bara Alicia Vikanders karaktär helt poänglös för storyn: den karaktär vi lämnas kvar att heja på ligger bakom sin flickväns död, utan möjligheten att ställa någonting till rätta. Nej, han ska nu bara rädda sitt eget skinn och ett sådant upplägg funkar ju inte.

Mest bara en guppande Washington

John David Washington vägrar dö i "Beckett".
John David Washington vägrar att dö i "Beckett". Foto: Netflix.

När komplottdramat väl går av stapeln och en jagad Beckett måste hitta ett sätt att fly ifrån Grekland glömmer jag för en stund bort mina hantverksmässiga grubblerier. Jakten är inledningsvis spännande och håller takten. Men den dramaturgiska bågen mynnar ut i en uttröttande katt-och råttalek som repeterar tills den stagnerar.

Till slut finns mest bara en guppande Washington kvar, som trots att han krockat med en bil, blivit skjuten och knivhuggen, springer halt genom städer och kastar sig ut för stup och ner på biltak för att rädda sitt liv. Det blir ofrånkomligt plågsamt att se en skådespelare fortsätta ge allt när man själv checkat ut.

Men även om det finns mycket att ifrågasätta med Netflix "Beckett" rymmer den ett par riktigt spännande sekvenser som gör den precis tillräcklig för att undvika de lägsta betygen. 

NÄSTA ARTIKEL