Recension: 3 Body Problem (2024) – en serie som kräver din uppmärksamhet

Recension: 3 Body Problem (2024) – en serie som kräver din uppmärksamhet

  • 8 x 50 min
  • Sci-fi, Drama, Äventyr
  • Netflix
Johan Samuelsson Krantz
Uppdaterad 16 mars 2024 kl. 08:03 | Publicerad 15 mars 2024 kl. 15:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vetenskap och filosofiska frågor i jämvikt – svårt men underhållande

När mystiska självmord bland högprofilerade forskare inträffar, börjar en oväntad kedja av händelser och konspirationer att utvecklas i Netflix "3 Body Problem", skapad av hjärnorna bakom "Game of Thrones".

  • Skapare:
    David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo
  • I rollerna:
    Benedict Wong, Jess Hong, Jovan Adepo, Eiza González, John Bradley m.fl.

"3 Body Problem" är en Netflix-serie baserad på Cixin Lius prisbelönta trilogi av science fiction-romaner. "Trekropparsproblemet" är ett välkänt olöst problem inom fysiken som involverar tre kroppars interaktion genom gravitation. Till skillnad från tvåkropparsproblemet, vars lösningar oftast är stabila, är lösningarna för trekropparsproblemet vanligtvis kaotiska och svårhanterliga.

Detta kan te sig aningen komplicerat för en enkel serie-konsument. Förvänta dig dock inte att det ska bli enklare ...

Recension: 3 Body Problem (2024) – en serie som kräver din uppmärksamhet
Foto: Netflix.

Serien rör sig i en tidsaxel som varierar i allt från 60-talets Kina till dagens London. Händelserna kretsar kring nya rön (oklart vilka rön) som motsäger all fysikforskning under de senaste sextio åren. Under mystiska omständigheter börjar högprofilerade forskare att ta livet av sig, och ingen vet varför.

Samtidigt upplever fysikern Auggie (Eiza González) en konstig vision av en slags nedräkning som konstant följer med i hennes blickfång. Det framkommer att vetenskapskvinnan innan sitt självmord föregicks av att hon regelbundet använde någon slags hjälm som hon uppfattade vara ett avancerat tv-spel, som handlar om att skapa en balans i en kaotisk era.

Flera förvirrande och märkliga händelser avlöser varann allt eftersom serien tidsväxlar mellan nutid och dåtid.

Recension: 3 Body Problem (2024) – en serie som kräver din uppmärksamhet
Foto: Netflix.

Snårig narrativ struktur – det krävs koncentration

Handlingen för tankarna till upplägget i tv-serien Lost. Saker och ting som sker uppfattas först som helt galet, men blir senare små bitar i ett mycket stort pussel. Sammanhanget blir ganska snårigt att reda ut till följd av detta i kombination med avancerade vetenskapliga koncept som till exempel högdimensionell geometri. Den komplexa handlingen kräver en uppmärksamhet från tittaren.

3 Body Problem är en ensemblecast där någon specifik huvudkaraktär inte står att finna. Här vävs handlingen ihop av alla karaktärers individuella bidrag och samspel, vilket skapar en rik och komplex narrativ struktur. Karaktärerna är väl valda och känns genomtänkta från början, så även dialogen, och djupet hos varje person. Det finns ett fokus på de enskilda rollerna som gör att man knyter an lätt och engagerar sig. 

Rollerna görs bland annat av Benedict Wong (Da Shi), Jess Hong (Jin Cheng), Jovan Adepo (Saul Durand) och Eiza González (Auggie).

Recension: 3 Body Problem (2024) – en serie som kräver din uppmärksamhet
Foto: Netflix.

Fascinerande djup och förbryllande på samma gång

Den komplexitet som ligger serien i fatet är precis samma sak som gör att den också lyfter, vilket kan verka lite motsägelsefullt. Den komplexa narrativa strukturen skänker vid många tillfällen serien ett djup och tankeväckelse. Problemet är också att den lika ofta för med sig en svans av vetenskapligt högtravande som inte blir så lätt att greppa. Momenten kring det virtuella tv-spelet förstärker känslan av förbryllelse och upplevs lite som en dimridå. Avsikten bör vara tvärtom, men utfallet blir lite märkligt.

Serien har definitivt en hög tröskel att ta sig över, men också mycket att erbjuda. Detta är en serie som väcker frågor och väcker tankar om vår plats i universum och de mysterier som omger oss. Vad vet vi om universum och det som finns därute? Denna serien kommer med stor sannolikhet att ge dig både en eller två saker att fundera på.

"3 Body Problem" är skapad av "Game of Thrones"-skaparna David Benioff och D.B. Weiss tillsammans med Alexander Woo. Serien har premiär på Netflix den 21 mars och tar sig med sitt betyg in på vår lista över de bästa serierna på Netflix 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL