Most Dangerous Game

Most Dangerous Game (2020)

 • 15 x ~8 min
 • Action
23 september 2020 kl. 20:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Quibi bjuder på en nervkittlande och bingevänlig katt- och råtta-lek.

"Most Dangerous Game" tar några avsnitt på sig att komma igång, men visar sig bli en rejäl cliffhanger-fest med Liam Hemsworth och alltid lika briljanta Christoph Waltz.

 • Skapare:
  Nick Santora
 • Regi:
  Phil Abraham
 • Manus:
  Nick Santora
 • I rollerna:
  Christoph Waltz, Liam Hemsworth
Liam Hemsworth i "Most Dangerous Game".
Liam Hemsworth i "Most Dangerous Game". Foto: Quibi.

*Quibi står för quick bites och är en nytillkommen streamingtjänst för den moderna, jäktande människan med lite tid över. Konceptet går ut på att serierna som visas på plattformen inte ska ha avsnitt längre än 5-10 minuter. 

Dodge Tynes har fått en cancerdiagnos. Trots att han springer flera mil i veckan och spelas av hunken Liam Hemsworth, vilket förstås pekar på ett ganska hälsomedvetet leverne, så drabbas han av en elakartad tumör som lämnar honom lite tid kvar i jordelivet. En chock för hans gravida fru (spelad av Sarah Gadon), som dessutom kommer att lämnas med rejäla skulder. Det är ingen munter situation som Most Dangerous Game introducerar oss till.

I ett träsk av desperata alternativa behandlingsmetoder så hittar Dodge Tynes trots allt en strimma ljus. Han kanske inte kan överleva, men förhoppningsvis kan han ge sina efterlevande ett bättre liv. För han har nystat upp ett högst mystiskt företag och stämmer träff med dess lika mystiska överhuvud – en kostymklädd och kontrollerad man spelad av den alltid lika klockrena Christoph Waltz som pendlar mellan att visa prov på genuin ondska och glimtar av medkänsla.

Han ger Dodge ett erbjudande. En chans att vinna hiskeliga summor med pengar, med bara en hake. En ganska stor sådan också. Han måste frivilligt gå med på att under ett dygn i Detroit bli jagad av ett visst antal blodtörstiga psykopater, som finner katt- och råtta-lekar högst underhållande. Han får inte veta vilka som jagar honom och varje timme kommer hans position att avslöjas. I samma veva pumpas en hiskelig summa pengar in i hans familjs bankkonto och den stiger bara för varje timme som han överlever.

Most Dangerous Game visar prov på allt som en Quibi-serie bör vara. Den är, precis som många andra serier på den nytillkomna streamingplattformen, oväntat snygg och välproducerad med stora namn och fläckfritt skådespeleri. Serien lyckas också med det kanske allra viktigaste konststycket för plattformen – den ger hela tiden mersmak med rysliga cliffhangers och få tittare lär ha viljestyrka nog att inte unna sig ett fem - tio minuter långt avsnitt till när Dodge står öga mot öga mot någon av sina eventuella banemän. 

Precis som många andra av Quibis produktioner så hade den förstås, i sitt nuvarande format, inte hållit måttet för en serie hos någon av konkurrenterna. Most Dangerous Game kan totalt sett inte klocka in på mycket mer än en timme och därmed saknas förstås många av de emotionella, lite djupare förankringspunkter som vi tv-tittare numera blivit bortskämda med. Men den tar sin tid på ett exemplariskt sätt i början och manar till lite tålamod, vilket absolut lönar sig och jag tror att serien hade kunnat klippas om till en utmärkt, tajt actionfilm.

Inte för att det behövs. För nu ligger den på just Quibi, med sina för- och nackdelar, och just där är den gastkramande jakten (med sina två Emmy-nomineringar i bagaget) en av plattformens allra mest spännande och sevärda serier.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL