Quibi

Quibi — Är det värt att testa streamingtjänsten eller inte?

Uppdaterad 28 april 2020 kl. 09:04 | Publicerad 27 april 2020 kl. 20:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hiss eller diss till mobiltjänsten?

Efter att ha funnits tillgänglig i snart tre veckor, har det blivit hög tid att syna den globala lanseringen av streamingtjänsten som försöker ta TV-tittandet till mobiltelefonen.

Det är väl ingen som har missat att vi befinner oss i en något annorlunda värld just nu, med coronapandemin som grindvakt i stora delar av den nedstängda världen.

Här i Sverige kan vi visserligen fortfarande röra oss relativt obehindrat, vissa med mer skam än andra. Vad har då detta med lanseringen av Quibi att göra? Jo, den nya streamingtjänsten är nämligen här för att bli vår nya bästa TV-kompis när vi är på språng… och plötsligt råkar ha 10 minuter dödtid att slå ihjäl.

Quibi är en sammanslagning av orden ”quick” och ”bites”. Snabba bitar med kvalitetsunderhållning helt enkelt. Istället för att skrolla genom din Facebook, Instagram eller Snapchat, är förhoppningen att du ska använda din dötid till att plöja ett avsnitt eller två av någon skön serie… där varje avsnitt råkar vara mellan 6 och 10 minuter långa.

På bussen när du pendlar till jobbet eller skolan, medan du väntar på pizzan eller under ett toabesök, ska du kunna underhållas av några av världens främsta film och TV-skapare.

Problemet under de första veckorna sedan lanseringen har helt enkelt varit att folk inte rör på sig i lika stor utsträckning — och att man haft sin TV att titta på istället för sin lilla mobilskärm. 1,7 miljoner nedladdningar av appen under första veckan får väl ändå anses vara klart godkänt under dessa oförutsedda omständigheter.

Är det värt att ge Quibi en chans?

Quibi

Efter att ha laddat ned appen redan under premiärdagen och använt den dagligen sedan dess, så måste jag erkänna att det finns en viss charm med Quibi. Den går exempelvis alldeles utmärkt att använda med en iPad (och gissningsvis även android-plattor även), vilket direkt tar oss bort från den lilla mobilskärmen.

Appen i sig är en aning rörig. Det finns nämligen inget enkelt sett att få en översikt över alla tillgängliga serier samtidigt. För mig har det fungerat bäst att söka på en genre jag är sugen på, då kommer alla produktioner upp som matchar den. När man väl har hittar en serie som man gillar så går det att följa den och därefter hitta den under ”Following”.

Planen från Quibis sida var inledningsvis att enbart lansera tjänsten i Nordamerika, men på premiärdagen släpptes den plötsligt globalt — även fast man i nuläget fortfarande enbart marknadsför den i USA.

Här i Sverige kan du prova på tjänsten kostnadsfritt i 90 dagar, förutsatt att du registrerar dig senast den 30 april. När gratisperioden löper ut så kommer tjänsten att kosta 95 kr per månad. Men med tanke på att du för stunden ändå kan ta del av Quibi helt gratis — så råder det ingen tvekan om att tjänsten är värd en chans åtminstone.

MER LÄSNING:
Bästa serierna 2020

Hur ser utbudet ut – Vilka serier får inte missas?

Det finns i nuläget drygt 50 originalserier att ta del av hos Quibi, där nya avsnitt släpps varje dag medan helt nya serier släpps i början av varje vecka. Om du hittar något som du faktiskt gillar kan det väl vara lite frustrerande att bara få se 7 minuter av något och därefter tvingas vänta ett dygn på fortsättningen, men när man råkat missa ett par dagar eller påbörjar något helt nytt, så är upplevelsen faktiskt helt okej.

9  Quibi-serier som är värda en chans (sorterade i bokstavsordning):

Most Dangerous Game
"Most Dangerous Game". Foto: Quibi.

#FREERAYSHAWN - dramathriller med Laurence Fishburne och Stephan James.

50 States of Fright - en antologi-skräckserie från skräckgurun Sam Raimi.

Agua Donkeys - en komediserie om två pool-killar som båda är kära i kollegan Jackie.

Chrissy’s Court - du har säkert sett Judge Judy någon gång, här har vi Quibis egna underhållande och charmiga tagning med modellen Chrissy Teigen som domare.

Dummy - komediserie med Anna Kendrick, som blir polare med sin pojkväns sexdocka.

Flipped - komediserie med Will Forte och Andy Garcia som visar hur Breaking Bad hade kunnat se ut som komediserie.

Most Dangerous Game - action-thriller med Liam Hemsworth och Christoph Waltz, en av Quibis överlägset mest populära serier, som dessutom redan har hunnit släppa samtliga av sina 15 avsnitt.

Survive - psykologisk överlevnadsserie med Sophie Turner och Corey Hawkins i huvudrollerna.

Run This City - dokumentärserie om den unge skandal-borgmästaren Jasiel Correia som förbereder sig för sin omvalskampanj.

Det finns potential för Quibi att växa till något större

I nuläget är ingen av Quibi-serierna tillräckligt bra eller nyskapande för att ett pris på 95 kronor per månad ska kännas rimligt. I USA kommer man däremot erbjuda en gratisversion med reklam, det är i nuläget oklart om det kommer att komma någon liknande lösning för Sverige.

Men med tanke på att man planerar att göra appen kompatibel med Chromecast (redan under maj) och att allt fler serier och avsnitt läggs till nästan dagligen, så finns det stor potential för streamingtjänsten att växa till något större — som kan motivera det höga priset. Det råder däremot ingen tvekan om att jag kommer att nyttja samtliga av mina 90 fria dagar, innan något beslut fattas om huruvida appen får finnas kvar eller inte.

Funderar du att ge Quibi en chans? Glöm inte att registrera dig senast den 30 april i så fall!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL