Memory (2022)

Memory (2022)

 • 1 tim 55 min
 • Action
11 maj 2022 kl. 16:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Memory är dessvärre snart bortglömd

I nya actionrullen "Memory" spelar Liam Neeson rollen som professionell yrkesmördare med bravur, men filmen lyckas inte rycka tag i Filmtopps Aliah Liebst.

 • Regi:
  Martin Campbell
 • Manus:
  Dario Scardapane
 • I rollerna:
  Liam Neeson, Guy Pearce, Monica Bellucci, Ray Stevenson m.fl.

När lönnmördaren Alex Lewis (Liam Neeson) kontrakteras med att avrätta en ung flicka vägrar han prompt, men det är inte helt utan omständigheter i branschen. För att undgå att själv stryka med tvingas han därför jaga rätt på, och göra sig av med, de som beställt mordet på flickan. När FBI-agenten Vincent Serra (Guy Pierce) börjar utreda de undanröjda affärsmännen får Alex till råga på allt ännu ett hot vänt mot sig, och problemen tar inte slut där – hans tidigt debuterande alzheimers försätter honom i en situation där han tvingas ifrågasätta både sitt minne och sina handlingar. 

Stark prestation när Neeson återvänder som yrkesprofessionell mördare

Återigen spelar Liam Neeson en yrkesprofessionell mördare ute efter hämnd, tämligen uttjatat, och i nuläget är han väl ungefär den äldsta hjälten som skådats på bioduken. Det ska hur som helst sägas att det funkar någorlunda bra – Neeson utför ett gediget arbete med sin rolltolkning. Han backas upp av Guy Pearce som lyckas uppbåda en desto starkare utstrålning i sin roll som den utredande FBI-agenten Vincent Serra. 

Filmen regisseras av Martin Campbell, som också ligger bakom Casino Royale (2006), och baseras på den belgiska filmen Mördare utan minne (2003), som i sin tur är en adaption av Jef Geeraerts bok med samma namn. Tyvärr blir filmen, som skulle ha kunnat vara medryckande, summan av för många missade möjligheter. Dialogen är slätstruken (och levereras i många fall på ett minst sagt svagt manér), visuellt är filmen både charmlös och stillös och utöver Neeson, Pierce och Monica Bellucci är skådespelarinsatserna okarismatiska och knaggliga. 

Trots att "Memory" brister på många punkter är filmen inte urusel. Den har sina stunder och är bitvis engagerande – förmodligen gör den sig bäst som ett alternativ på en dag där slötittande står högst på agendan. Den är bara, ironiskt nog, över huvud taget inte minnesvärd. 

"Memory" har biopremiär den 13e maj. 

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL