Liam Neesons basta filmer

Liam Neesons bästa actionfilmer – enligt IMDb

Filmtopp
07 juni 2024 kl. 11:00

Liam Neeson är en av 2000-talets främsta actionhjältar.

En av vår tids största actionstjärnor år. Vi firar Liam Neesons med att lista hans bästa actionfilmer enligt IMDb.

Det var nog få som kunde förutspå att den Oscarsnominerade dramaskådisen Liam Neeson skulle utvecklas till en hårdkokt actiongubbe. Hans moderna klassiker "Taken" var startskottet som sedan följdes upp av en rad spännande filmer. Låt oss nu, drygt 15 år efter den världsberömda kidnappningsrullens premiär, lyfta fram Liam Neesons bästa actionfilmer!

För mer läsning, här kan du ta reda på den märkliga metoden Liam Neeson har för att välja sina filmer.

Liam Neesons bästa actionfilmer enligt IMDb

För att göra en renodlad actionlista med Liam Neeson i fokus, har vi tagit bort actionfilmer han har mindre roller i och tagit bort westernfilmer, superhjältefilmer och actiondramer. Här är det ren adrenalin som står på menyn!

Foto: 20th Century Fox.

1. Taken (2008) – 7,7 av 10

Filmtopp-betyg: 4 av 5

Luc Bessons fartfyllda thriller handlar om den pensionerade CIA-agenten Bryan Mills, som reser till Frankrike för att hitta sin kidnappade dotter. Sådana här fall löser sig sällan, och Bryan måste förlita sig på sina gamla yrkesfärdigheter för att överhuvudtaget ha en chans att rädda henne.

Taken måste tillhöra modern tids bästa actionthrillers. Inte minst för att den har en särskild scen som gått till historien där Bryan pratar i telefon med en av hans dotters förövare. Filmens speltid på drygt 90 minuter är både uppfriskande och tillräcklig. Luc Bessons bästa verk sedan Léon (1994).

Här streamar du: Taken (2008)

Non-stop

2. Non-Stop (2014) – 6,9 av 10

Filmtopp-betyg: 3 av 5

I thrillern Non-Stop befinner sig den alkoholiserade flygplansvakten Bill Marks på ett nattflyg när han plötsligt börjar få oroväckande SMS från någon av passagerarna. Denna anonyma person kräver att Bill ordnar fram 150 miljoner dollar, annars kommer den att mörda en passagerare ombord på planet var 20:e minut. Bill, som är i en rörig plats i livet, måste vara mer skärpt än någonsin för att hindra oskyldiga människor från att dö.

Non-Stop har ett enkelt men samtidigt spännande upplägg, och lyckas flera gånger vara smart. I en av birollerna ser vi dessutom briljanta Julianne Moore som har skön kemi med vår huvudrollsinnehavare.

Här streamar du: Non-Stop (2014)

Unknown med LIam Neeson
Foto: Warner Bros.

3. Unknown (2011) – 6,8 av 10

Filmtopp-betyg: 3/5

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) vaknar upp efter en bilolycka i Berlin och upptäcker att hans fru Elizabeth (January Jones) inte längre vet vem han är, och att en annan man har antagit hans identitet. Ensam finner han sig jagad av både myndigheter och lönnmördare och med taxichauffören Gina som enda hjälp försöker han finna sanningen och ta tillbaka sitt liv. Det blir, så klart, en våldsam väg framåt.

Här streamar du: Unknown (2011)

4. The Grey (2011) – 6,7 av 10

Filmtopp-betyg: 3 av 5

Efter att ha slagits med undervärldens gangsters i Taken var det dags för nya slags hot för Liam Neeson. I The Grey spelar han oljearbetaren Ottway vars flygplan kraschar ner i ett stort snölandskap. Tillsammans med sina fem kollegor försöker han ta sig hem, men till deras stora rädsla förföljs de av en flock med argsinta vargar.

The Grey är både stämningsfull och spännande. Det är också lyxigt med filmer som utspelar sig i tuffa väderklimat, framförallt snöthrillers likt denna.

Här streamar du: The Grey (2011)

Run all night
Foto: Warner Bros.

5. Run All Night (2015) – 6,6 av 10

Filmtopp-betyg: 2 av 5

Tillsammans med vår egen Joel Kinnaman ser vi här Liam Neeson i en av sina bästa actionfilmer – åtminstone enligt IMDb. I Run All Night spelar Neeson yrkesmördaren Jimmy, som nu måste göra allt han kan för att rädda sin son (Kinnaman) från att dö när han jagas av ett maffiagäng. En uppföljare är på gång.

Här streamar du: Run All Night (2015)

Liam Neeson håller i en pistol i "A Walk Among the Tombstones"
Foto: Universal Pictures

6. A Walk Among the Tombstones (2014) – 6,5 av 10

Filmtopp-betyg: 3 av 5

Den före dette New York-polisen Matt Scudder (Liam Neson) arbetar numera som en olicensierad privatdetektiv helt utanför lagen. Scudder behöver alla uppdrag han kan få och går därför motvilligt med på att hjälpa en heroinlangare att finna de män som kidnappat langarens fru.

Här streamar du: A Walk Among the Tombstones (2014)

Missa inte: Liam Neeson i dödlig katt-och-råtta-lek
Foto: Netflix

7. In the Land of Saints and Sinners (2023) – 6,3 av 10

Filmtopp-betyg: -/-

Senaste titeln på listan är en av Liam Neesons bästa actionfilmer enligt IMDb. In the Land of Saints and Sinners utspelas på hemmaplan för actionstjärnan – i en avlägsen irländsk. Där tvingas en nyligen pensionerad lönnmördare (classic Neeson), in i en dödlig katt-och-råtta-lek med en trio hämndlystna terrorister och ställs inför en livstid av synder.

Här streamar du: In the Land of Saints and Sinners (2023)

The Commuter
Foto: Lionsgate

8. The Commuter (2018) – 6,3 av 10

Filmtopp-betyg: 1 av 5

Liam Neeson spelar en före detta polis som får i uppdrag en mystisk kvinna (Vera Farmiga) på pendeltåget att hitta en anonym person som befinner sig på tåget. Med en hittelön på 100 000 dollar kan han inte riktigt tacka nej, men självklart visar det sig bli betydligt farligare än vad han hade kunnat tro.

Här streamar du: The Commuter (2018)

En blodig Liam Neeson, som spelar huvudrollen i Cold Pursuit.
Foto: Summit Enterntainment.

9. Cold Pursuit (2019) – 6,2 av 10

Filmtopp-betyg: 4 av 5

I det lilla samhället Kehoe i Colorado belönas plogaren och pappan Nels Coxman med priset som årets medborgare. Men denna godtrogna karl tvingas plötsligt att se världens mörka sidor när hans son hittas mördad. Hämndlysten gör Nels allt i sin makt för att hitta mördaren, en resa som startar ett blodigt krig mellan två knarkmoguler.

Cold Pursuit är en av Liam Neesons skarpaste actionthrillers, som lyser av skaparglädje. Den har allt vi kan önska oss; välskriven dialog, intressanta karaktärer och snygg regi.

Här streamar du: Cold Persuit (2019)

Liam Neeson i Taken 2
Foto: 20th Century Fox

10. Taken 2 (2012) – 6,2 av 10

Filmtopp-betyg: 3 av 5

Det fanns många tvivlare inför Taken 2 eftersom berättelsen om Bryan och hans dotter kändes färdig. Oss själva inkluderade. Men, så fel vi kan ha! I uppföljaren blir Bryan och hans fru tillfångatagna av pappan till en av de kidnappare han mördat. För att komma undan vid liv måste nu deras dotter kliva till undsättning.

Taken 2 är en oväntat bra uppföljare som fortsätter att leda ut sina huvudkaraktärer på okänt vatten, och på så vis hålla deras utvecklingar vid liv. Dessutom finns här ett par kreativa actionsekvenser som ger filmen ännu större anledning att knipa en plats på den här listan.

Här streamar du: Taken 2 (2012)

Detta är vår topp 5-lista. Vilka håller du som Liam Neesons bästa actionfilmer? Spana in vår samlingssida för fler actiontips!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL