Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Liam Neesons basta filmer

Liam Neesons bästa actionfilmer

Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 januari 2022

Liam Neeson är en av 2000-talets främsta actionhjältar.

Liam Neeson har blivit en av vår tids hårdaste krutgubbar. Nu är han aktuell med "Honest Thief" så vi passar på att ranka hans bästa actionfilmer!

Det var nog få som kunde förutspå att den Oscarsnominerade dramaskådisen Liam Neeson skulle utvecklas till en hårdkokt actiongubbe. Hans moderna klassiker "Taken" var startskottet som sedan följdes upp av en rad spännande filmer. Låt oss nu, drygt 10 år efter den världsberömda kidnappningsrullens premiär, lyfta fram Liam Neesons bästa actionfilmer!

Liam Neesons bästa actionfilmer:

Taken (2008)

Foto: 20th Century Fox.

Luc Bessons fartfyllda thriller handlar om den pensionerade CIA-agenten Bryan Mills, som reser till Frankrike för att hitta sin kidnappade dotter. Sådana här fall löser sig sällan, och Bryan måste förlita sig på sina gamla yrkesfärdigheter för att överhuvudtaget ha en chans att rädda henne.

Taken måste tillhöra modern tids bästa actionthrillers. Inte minst för att den har en särskild scen som gått till historien där Bryan pratar i telefon med en av hans dotters förövare. Filmens speltid på drygt 90 minuter är både uppfriskande och tillräcklig. Luc Bessons bästa verk sedan Leon.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

The Grey (2011)

Efter att ha slagits med undervärldens gangsters i Taken var det dags för nya slags hot för Liam Neeson. I The Grey spelar han oljearbetaren Ottway vars flygplan kraschar ner i ett stort snölandskap. Tillsammans med sina fem kollegor försöker han ta sig hem, men till deras stora rädsla förföljs de av en flock med argsinta vargar.

The Grey är både stämningsfull och spännande. Det är också lyxigt med filmer som utspelar sig i tuffa väderklimat, framförallt snöthrillers likt denna.

Filmtopps betygsikon för betyg 3 av 5

Taken 2 (2012)

Det fanns många tvivlare inför Taken 2 eftersom berättelsen om Bryan och hans dotter kändes färdig. Oss själva inkluderade. Men, så fel vi kan ha! I uppföljaren blir Bryan och hans fru tillfångatagna av pappan till en av de kidnappare han mördat. För att komma undan vid liv måste nu deras dotter kliva till undsättning.

Taken 2 är en oväntat bra uppföljare som fortsätter att leda ut sina huvudkaraktärer på okänt vatten, och på så vis hålla deras utvecklingar vid liv. Dessutom finns här ett par kreativa actionsekvenser som ger filmen ännu större anledning att knipa en plats på den här listan.

Filmtopps betygsikon för betyg 3 av 5

Non-Stop (2014)

Non-stop

I thrillern Non-Stop befinner sig den alkoholiserade flygplansvakten Bill Marks på ett nattflyg när han plötsligt börjar få oroväckande SMS från någon av passagerarna. Denna anonyma person kräver att Bill ordnar fram 150 miljoner dollar, annars kommer den att mörda en passagerare ombord på planet var 20:e minut. Bill, som är i ett rörigt stadie i livet, måste vara mer skärpt än någonsin för att hindra oskyldiga människor från att dö.

Non-Stop har ett enkelt men samtidigt spännande upplägg, och lyckas flera gånger vara smart. I en av birollerna ser vi dessutom briljanta Julianne Moore som har skön kemi med vår huvudrollsinnehavare.

Filmtopps betygsikon för betyg 3 av 5

Cold Pursuit (2015)

En blodig Liam Neeson, som spelar huvudrollen i Cold Pursuit.
Foto; Summit Enterntainment.

I det lilla samhället Kehoe i Colorado belönas plogaren och pappan Nels Coxman med priset som årets medborgare. Men denna godtrogna karl tvingas plötsligt att se världens mörka sidor när hans son hittas mördad. Hämndlysten gör Nels allt i sin makt för att hitta mördaren, en resa som startar ett blodigt krig mellan två knarkmoguler.

Cold Pursuit är en av Liam Neesons skarpaste actionthrillers, som lyser av skaparglädje. Den har allt vi kan önska oss; välskriven dialog, intressanta karaktärer och snygg regi.

Filmtopps betygsikon för betyg 4 av 5

Detta är vår topp 5-lista. Vilka håller du som Liam Neesons bästa actionfilmer? Spana in vår samlingssida för fler actiontips!

NÄSTA ARTIKEL