Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Jackass Forever (2022)

Jackass Forever (2022)

  • 1 tim 36 min
  • Dokumentär, Action, Komedi
Axel Diedrichs | Recension
23 februari 2022
Axel Diedrichs | Recension
23 februari 2022

Lika elakt och korkat som vi minns det när Knoxville & hans CO-pilots återvänder

Tjugo år efter debuten var det dags att samla gänget för en ny shit-show. Filmtopps Axel Diedrichs har bevittnat kaoset och kan konstatera att det här, på det märkligaste av vis, fortfarande är film som behövs – nu kanske mer än någonsin.

  • Regi:
    Jeff Tremaine
  • I rollerna:
    Johnny Knoxville, Steve-O, Dave England, Chris Pontius, Jason 'Wee Man' Acuña, Preston Lacy

När Jackass Forever rullar upp på biograferna har det gått tio år sedan Jackass 3-D och Johnny Knoxville har hunnit fylla femtio bast. Men han är fortfarande ett barn i sinnet, precis som sina vapendragare Steve-O, Dave EnglandChris Pontius och Jason 'Wee Man' Acuña. Den enda av gamlingarna som verkligen känns som att han håller på att ge upp är den stadiga biten Preston Lacy som också är äldst i gänget. Därför blir det så förnedrande när han redan innan ett stunt drar igång skiter ner sig. Men det var nog lika bra, för det gick ut på att Wee Man skulle fånga honom i luften. 

Jackass-klassikerna var löjligt kul när de kom, men jag trodde aldrig att jag skulle behöva se ett nytt Cup Test (den när uslingarna får sina juveler krossade) eller Knoxville stångas av en tjur igen. Men sett till all ständig skit som omger oss är en stund med Jackass kanske den mest effektiva konstpausen vi kan få ifrån verkligheten just nu.

"Poopies" blir biten av aggressiv orm. Foto: Paramount.
"Poopies" antar mim-utmaningen att bli biten av aggressiv orm utan att ge ifrån sig ett ljud. Foto: Paramount.

Trots rynkigare hy och skörare ben är "Jackass Forever" för det mesta precis lika elak som sina föregångare. Vi får se Steve-O:s penis bli uppslukad av hundratals getingar, Dave England dränkas i grissperma, Knoxville skjutas ur kanoner och kameramän som spyr. Det är också i det oscriptade som en del av humorn fortfarande är allra bäst. Som att England när han får grissperma i munnen fördärvat utbrister "I'm a vegetarian!!!". Det är en gudomlig reaktion ingen skulle kunna förutse.  

"Får oss att hålla andan."

Johnny Knoxville bryter flera ben i kroppen. Foto: Paramount.
Kapten Knoxville demonstrerar hur du bryter flera ben i kroppen över en blinkning. Foto: Paramount.

Mycket faller på plats, men Jackass Forever är långt ifrån alltid kul. Åtskilliga stunts går på tomgång och flera av dem var uppenbarligen roligare på plats än när de väl når oss genom bioduken. Man fyller också ut de stora tricksen med en drös korta sekvenser som känns som inget annat än just fillers. 

Men de mer genomarbetade stuntsen går nästan alltid hem. Det allra värsta är det med björnen som lever upp till hajpen det fick inför releasen. Denna brutalt vågade sekvens är förmodligen det vildaste gänget gjort och tvingar oss att hålla andan. Länge. 

Jag betvivlar att det här är den sista filmen vi får se av järngänget. Det märks hur mycket de lever för kickarna. Och den renodlade idiotin.

"Jackass Forever" finns nu att se på bio. Boka dina biljetter här.

MER LÄSNING:

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL