Intervju med Sandra Redlaff från SVT:s 'Innan vi dör'

Innan vi dör (säsong 2)

  • 8 x 55 min
  • Drama, thriller
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 19:03 | Publicerad 13 oktober 2019 kl. 18:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Innan vi dör" är fortfarande Sveriges bästa thriller-serie.

Den första säsongen av "Innan vi dör" släpptes redan i början av 2017, väntan efter fortsättningen till en av Sveriges bästa thriller-serier har varit nästan olidligt lång. Men med tanke på hur det slutade, när vi tog farväl av Christian för snart tre år sedan, behövde seriens skapare skriva ut sig ur en storymässig återvändsgränd.

  • Skapare:
    Niklas Rockström, Maria Nordenberg, Simon Kaijser, Wilhelm Behrman
  • I rollerna:
    Adam Pålsson, Marie Richardson, Magnus Krepper m.fl.

Lyckligtvis känns inte den andra säsongen krystad eller hopplängd á la "bara-för-att-fylla-tablån", utan själva storyn och thrillermomenten känns lika spännande även denna gången. Åtminstone under de fyra avsnitten som har gjorts tillgängliga för recensioner inför premiären.

Handlingen i den andra säsongen av Innan vi dör tar vid ett tag efter att Christian (Adam Pålsson) och Blanka (Sandra Redlaff) flydde utomlands. På hemmaplan försöker Björn (Magnus Krepper) och Hanna (Marie Richardson) fortfarande att ta reda på vem läckan hos polisen är. Om Christian ska kunna återvända hem utan att maffiafamiljen Mimica får reda på det,  måste Hanna vara säker på att ingen av hennes kollegor avslöjar något.

På grund av en viss händelse tvingas Christian ändå återvända hem till Sverige och måste denna gången balansera rädslan för att någon ur Mimica ska springa på honom, samtidigt som han är den enda som kan infiltrera en grupp av korrupta poliser som kan veta vem som är "Mimica-läckan". Den första och andra säsongen hänger på så vis ihop, men den andra säsongen kan i alla fall inledningsvis (nästan) stå helt på egna ben.

Adam Pålsson i "Innan vi dör".
Adam Pålsson, Magnus Krepper och Marie Richardson i "Innan vi dör". Foto: SVT

Den andra säsongen kan på sätt och vis kännas som stöpt i samma form som den första säsongen, men med ett nytt "gäng" att infiltrera. Där thrillermomenten består av att vi hela tiden förvånas över Christians förmåga att ta sig ur den ena kniviga situationen efter den andra. Men samtidigt är manuset och skådespelet på en så pass hög nivå, att det inte riktigt gör något att upplägget på många sätt är det samma.

Skaparna bakom Innan vi dör är fortfarande grymma på att få till helt fantastiska cliffhangers. Inte bara i slutet av avsnitten, utan känslan av spänning och ett ständigt "hur fan ska han klara sig ur det här nu då"-tänk gör serien fortfarande till en av Sveriges bästa thriller-serier.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL