Bästa serierna 2019 – Här är tipsen

Bästa serierna 2019 – Vi lyfter fram de hetaste tipsen.

bästa serierna 2019

Streamingmarknadens framväxt fortsätter att explodera, och likaså gör antalet serier för oss att konsumera. Vi blickar framåt mot nästa år och tittar på vilka som har potentialen att bli de bästa serierna 2019. Vilken av dessa serier ser du fram emot mest? 

Game of Thrones (säsong 8) – HBO Nordic

tips på nya serier 2019
Foto: HBO

Självklart hamnar den stora avslutningen av HBO:s megahit Game of Thrones på den här listan över tips på serier 2019. Seriens sista säsong uppges bli mediets största satsning någonsin, där de två sista avsnitten kan komma att visas på bio. Är du redo för det sista och största slaget om tronen?

Premiär: April

3Below: Tales of Arcadia (Säsong 1) – Netflix

General Morando på planeten Akaridion-5. Foto: Netflix

Mycket av den första halvan av säsongens ”humor”, har att göra med kulturkrocken mellan de båda planeterna. Framför allt är det ordspråk som Aja och Krel tar de bokstavliga meningarna av, vilket var kul i början – men inte riktigt lika kul åtta avsnitt in på säsongen.

Jag uppskattade däremot hur Donald Trumps Twitter-miss ”covfefe” lyckades leta sig in som en liten nugget för oss vuxna tittare. För visst är det här en serie som i allra högsta grad kan uppskattas av oss vuxna tittare, även om jag personligen fortfarande föredrar Trollhunters.

Animeringen, äventyrsupplevelsen och det utökade universumet av del Toros Netflix-serier är goda anledningar värda att hylla 3Below för. Jag inväntar nu med spänning den fortsatta utökningen med Wizards senare i år. Trollhunters är en stark 4/5 medan 3Below, för mig, är något svagare – men fortfarande en stabil 4/5.

Black Earth Rising (Säsong 1) – Netflix

Michaela Coel i ”Black Earth Rising”. Foto: Netflix

Målet river snabbt och smärtsamt upp mångas oläkta (mentala) sår från krigstiden i Rwanda. Även mellan mor och dotter. Där framför allt Michaela Coel (tidigare känd från komedin Chewing Gum) står för en fantastisk insats, hennes förmåga att förmedla en avgrundsdjup smärta och förtvivlan är oerhört imponerande. Även John Goodman levererar, som vanligt, en stark prestation och de gör varandra bättre tillsammans.

Skaparen Blick, har utan tvekan lyckats driva igenom sin egen vision från första till sista bildruta. Det märks exempelvis på några långa och imponerande vackra scener till musik, som troligtvis hade kapats av någon producent om det inte hade varit för att han nu råkar vara både producent, regissör och manusförfattare. Vissa mindre grejer hade kanske kunnat bli bättre om de hade fått kapas bort, men på det stora hela är hela Black Earth Rising en mycket sevärd och imponerande historia.

Dirty John (Säsong 1) – Netflix

Juno Temple, Jean Smart och Julia Garner rundar av den fantastiska casten i ”Dirty John”. Foto: Netflix. 

Juno Temples karaktär nämner dessutom själv ett viktigt faktum, i en scen under säsongens andra halva. Nämligen, det kan aldrig vara den lurades fel att den har blivit drabbad. Mamman ska inte behöva skämmas för John ”Dirty John” Meehans handlingar, bara för att ”hon borde ha förstått bättre”.

Själva grundstoryn i sig är för min del inte det som får mig att fortsätta titta. Flera av seriens skådespelare har nominerats till en rad priser för sina grymma rollprestationer framför kameran, och det är framför allt dessa som gör att Dirty John är värd en chans i tv-djungelns mångsidiga utbud.

Leaving Neverland (Säsong 1) – SVT Play

bästa serierna 2019

”Leaving Neverland” kan mycket väl vara en av de mest omdebatterade och viktigaste dokumentärserierna som någonsin har gjorts. Samtidigt är det en högst rimlig fråga huruvida den borde ha fått göras över huvud taget. Var går egentligen gränsen för när det är okej att fullständigt förinta en människas livsverk och arv, efter att man varit död i nästan tio års tid och inte har någon möjlighet att försvara sig.

Tänk er Jackson 60 år gammal, fortfarande vid liv, i en försvarsintervju likt den R. Kelly ställde upp på. Om anklagelserna nu är sanna, vilket givetvis bara Wade och James vet säkert, är dokumentären istället lugn, sansad och lägger nästan lika mycket skuld på mammorna som alla lät sina småbarn spendera så mycket tid med idolen.

4 av 5

Luther (Säsong 5) – BBC One

Idris Elba och Wunmi Mosaku i ”Luther”. Foto: BBC

Med två parallella berättelser ställs John Luther både mot en av seriens värsta mördare hittills, samtidigt som hans förflutna – den förtjusande mördaren Alice Morgan (Ruth Wilson) – drar in honom i ett personligt krig mot maffiabossen George Cornelius.

De knappt fyra timmarna är precis lagom tid för årets berättelse, med ett välförtjänt cliffhangerslut som kommer få alla tittare att längta efter den kommande långfilmen som ska bli nästa del av Luthers historia.

I nuläget finns säsongen enbart tillgänglig för den som råkar besöka Storbritannien, men det råder ingen tvekan om att serien kommer att dimpa ned även i Sverige inom kort – och då bör klassas som obligatorisk tittning för alla som gillar kriminaldraman.

One Day at a Time (Säsong 3) – Netflix

”One Day at a Time”. Foto: Netflix

Genom att berätta historien om familjen invandrarfamiljen Alvarez, får vi en oväntat fin inblick i alla möjliga olika (men alltid värdiga) teman. Invandring, förutfattade meningar, rasism, sexism, sexuell läggning, behandling av veteraner, PTSD, alkoholism, feminism och mycket mer. Fint avstämt med både skratt och gråt på de rätta ställena.

Enda anledningen att folk inte snackar mer om den här serien, är på grund av att förutfattade meningar hindrar en från att ens börja titta. Med tanke på hur väl de tredje säsongen sys ihop på slutet vill jag uppmana er alla att verkligen ge den här serien en chans, för annars kanske det här slutet var för bra för att göra en fortsättning av. Det vore fruktansvärt sorgligt, för få serier är lika bra och sevärda som One Day at a Time.

Russian Doll (Säsong 1) – Netflix

”Russian Doll”. Foto: Netflix

Under den första halvan av säsongen rör vi oss mer i någon form av makaber komediserie, där Lyonne bitvis bjuder på en riktigt fin prestation som tillsammans gör serien sevärd. Men inte mer än ”tre av fem”-sevärd. Tack vare halvtimmas-längden på avsnitten hinner man ta sig förbi dessa avsnitt snabbt, för seriens andra halva växlar upp tempot rejält och levererar några av årets bästa avsnitt hittills.

Det finns redan ett gäng ”Russian Doll förklarad”-texter att ta hjälp av när du väl är klar med säsongen, för du måste verkligen se klart den här serien. Med tanke på den starka och ambitiösa avslutningen (framför allt de två sista avsnitten) där Lyonne fortsätter att leverera på topp, är det ingen tvekan om att Russian Doll förtjänar en stark fyra av fem i betyg.

Sex Education (Säsong 1) – Netflix

Asa Butterfield och Gillian Anderson är i nya ”Sex Education”. Foto: Netflix

Efter en något seg och halvlöjlig inledning av själva premissen, en tonårig oskuld men sexguru by proxy, lyfter sig ”Sex Education” ruggigt snabbt och visar sig vara en av Netflix mest charmiga serier hittills. Där sex enbart är ett övergripande och ytligt tema som knyter ihop seriens olika historier.

Kort och gott, det finns mycket man kan känna igen från andra serier och filmer när det kommer till Netflix nya Sex Education. Men serien är sammansatt på ett härligt och charmigt sätt som garanterat kommer att göra den till en av årets skönaste binge-upplevelser. En stark rekommendation.

4 av 5

SMILF (Säsong 2) – HBO Nordic

”SMILF”, som för övrigt är en uppdatering av ”milf”-förkortningen (googla på egen risk) där det tillagda s:et står får singel, är på ytan en komediserie. Men det råder ingen tvekan om att Shaw har en väldigt mörk humor. För egen del uppfattar jag den mer som dramaserie, i vilken karaktärerna ofta råkar hamna i väldigt underhållande och självutlämnande situationer.

Jag kan inte göra annat än att helhjärtat rekommendera SMILF. Både den första säsongen som redan finns att ta del av, men givetvis även fortsättningen nu med den andra där jag har fått ta del av halva säsongen hittills. Starkast möjliga fyra av fem!

Star Trek: Discovery (Säsong 2, avsnitt 1-6)

”Star Trek: Discovery”. Foto: Netflix

Under den andra säsongen av Star Trek: Discovery har det mer traditionella upplägget med ”ett problem per avsnitt” utnyttjats exemplariskt, samtidigt som en underliggande story om Spocks mystiska försvinnande hela tiden driver oss samman och knyter ihop avsnitten. Serien är genomgående välskriven, med grym musik och fantastiskt foto. Det känns påkostat och välgjort från början till slut.

Med tanke på att Netflix sitter på de globala rättigheterna, vilket gör att vi här i Sverige (och resten av världen) kan ta del av avsnitten redan dagen efter CBS All Access-sändningarna, så har Star Trek-universumet lyckats hitta en stor publik. Inför den första säsongen fick seriens huvudrollsinnehavare skriva på ett kontrakt för hela fem potentiella säsonger, med de fyra ytterligare projekten under utveckling verkar det som att vi fortfarande har mycket att se fram emot. Det bådar riktigt gott.

True Detective (säsong 3) – HBO Nordic

nya serier 2019
Foto: HBO

Den första säsongen av True Detective spelade en avgörande roll för serievärldens uppgång. I den fick vi se två filmstjärnor göra huvudrollerna, vilket då var nytt. Säsongen gjorde gjorde braksuccé och lämnade många hungriga efter mer. Den andra säsongen gick inte alls lika bra, så nu är både fans och skapare revanschsugna. I säsong 3 ser vi Oscarsbelönade Ali Mahershala som försöker lösa en mordgåta, som sträcker sig över många år.

Jag har känslan av att det här är en säsong som kommer att uppskattas som mest när vi har alla lösa trådar sammanflätade i slutet. Det ska mycket till för att de avslutande avsnitten ska lyckas leva upp till den där magiska första säsongens nivå, men de avsnitt jag har fått se hittills är åtminstone en värdig och sevärd uppföljare.

4 av 5

The Umbrella Academy (Säsong 1) – Netflix

bästa serierna 2019
Cameron Britton och Mary J. Blige i ”The Umbrella Academy”. Foto: Netflix

The Umbrella Academy har en lite annorlunda handling än andra superhjälteserier. En dag föds plötsligt ett gäng barn världen över, av mammor som tidigare samma morgon inte hade varit gravida. En excentrisk miljardär sveper snabbt in och lyckas adoptera sju av dessa barn, som senare visar sig ha olika superkrafter.

Lägg därtill ett gäng sidoberättelser om en robotmamma och en oerhört smart talande apa, tidsresande tidsbevarande agenter med rätten att döda för att hålla historien intakt, en mystisk man som uppvaktar Ellen Pages fiolspelande (men superkraftlösa) karaktär… och mycket mer.

Handlingen blir kanske lite väl spretig och osammanhängande ibland, men om du bara kan acceptera det så är resan fram till mål oerhört underhållande, snyggt actionkoreograferad och ovanligt innovativ. En frisk fläkt i en annars så uttjatad genre. Se till att ge The Umbrella Academy en chans så vi får fler säsonger!

Vi överlevde R. Kelly (säsong 1) – SVT Play

”Vi överlevde R. Kelly”. Foto: SVT

Det finns enligt dokumentären med andra ord ingen tvekan om R. Kellys påstådda skuld, även fast varje avsnitt både börjar och slutar med att en text förklarar att han nekar till alla anklagelser. För varje avsnitt blir det allt mer otroligt att de berättelser vi får höra har fått gå obemärkt förbi.

Det går inte att se alla dessa intervjuer utan att bli berörd, förfärad och äcklad. Det är givetvis oerhört starkt av de inblandade att sitta ned och berätta genom tårarna. Men rent dokumentärmässigt flyttas inga gränser fram, det är ett gäng starka intervjuer helt enkelt.

Faktumet att polisen efter dokumentärseriens premiär öppnade flera utredningar på nytt och nu har häktat R. Kelly i väntan på en ny rättegång, visar däremot på att kvinnornas mod förhoppningsvis kan leda till någon form av upprättelse.

4 av 5

Better Things (säsong 3) – HBO Nordic

Pamela Adlon blir visiterad i "Better Things".
Pamela Adlon i ”Better Things”. Foto: HBO Nordic

Det första avsnittet för den tredje säsongen tar oss exempelvis till Chicago, där Sams äldsta dotter ska börja på college och flytta hemifrån. Med en fingertoppskänsla av sällan skådat slag hittar Adlon både det komiska, hjärtskärande och oväntad underbara delarna av hur en sådan resa kan tänkas se ut.

Själva storyn och manuset, som alltså är utomordentligt bra, välskrivet och genomtänkt, blir dessutom ännu bättre av lysande skådespel ned på statistnivå. Faktumet att Adlon dessutom råkar vara något av ett visuellt geni bakom kameran gör knappast saken värre.

I vanliga fall vill jag ha sett fler avsnitt innan jag ger en ny säsong ett betyg, men här känns det redan självklart att Adlon och hennes Better Things är bättre än alla andra things på tv just nu. Fullpotten är tveklös och välförtjänt.

Counterpart (Säsong 2) – Viaplay

”Counterpart”. Foto: Viaplay

Under den första säsongen var det tydligt att Simmons klarade av att spela två versioner av sig själv så övertygande, att det direkt var glasklart vem som var vem. Under den andra säsongen spelar han två versioner av sig själv, som dessutom ska låtsas vara sin motsvarighet i världar snarlika men ändå annorlunda från sina egna. Där deras ”sanna” versioner av sig själva ibland lyser igenom.

Det finns så många nivåer i skådespelet att jag hade kunnat spendera en hel artikelserie åt att förklara dess briljans. Faktumet att serien har lagts ned är givetvis oerhört tråkigt, men med tanke på hur prydligt serien ändå knyts ihop i slutet är det nästan bättre att vi bara fick de här två säsongerna. För nu kommer förhoppningsvis Counterpart att leta sig ut bland världens alla streamingtjänster som en aptitlig liten mumsbit på blotta tjugo avsnitt.

Med tiden tror jag att alla kommer vara överens om både seriens och Simmons storhet. Förhoppningsvis tar du som läser detta chansen redan nu.

Kingdom (säsong 1) – Netflix

Knappt sex timmar senare var jag klar, utan något att anmärka på. Om det finns några hål i den här storyn så har jag helt enkelt missat dem, för där satt jag plötsligt mitt i natten – mäkta imponerad. Ett helt fantastisk foto ackompanjeras av grymma skådespelare och en förvånansvärt intressant grundstory.

Min, för året, första fullpoängare dröjde bara 27 dagar. Något säger mig däremot att ”Kingdom” kommer att vara minst lika aktuell när det är dags att sammanfatta årets bästa serier i slutet av året.

The Witcher – Netflix

Henry Cavill som The Witcher – bästa serierna 2019

Henry Cavill som är mest känd för sin roll som Stålmannen i de senaste filmerna om superhjälten, kommer snart att axla huvudrollen i en serie baserad på de berömda TV-spelen The Witcher. I berättelsen följer vi monsterjägaren Geralt of Rivia, som kämpar med att hitta sin plats i en värld där människor ofta visar sig vara mer vrickade än odjuren.

Vanligtvis blir adaptioner på tv-spel ratade av fans, och vi får se hur det kommer att gå för det här Netflix-projektet, men det är onekligen en seriös satsning och marknaden blir ständigt mer medveten. Den svenska regissören Charlotte Brändström kommer att göra delar av serien. Hon har tidigare jobbat på hyllade Outlander (2014-).

Premiär: 2019

Ta en förhandstitt på Henry Cavill i titelrollen: 

Taboo (säsong 2) – HBO Nordic

tips på serier 2019
Tom Hardy i Taboo som dyker upp hos HBO Nordic inom kort. Foto: FX.

Det känns som att få i branschen jobbar lika hårt som Tom Hardy, det skulle väl vara mångsysslaren James Franco. Utöver storroller i gigantiska filmproduktioner har Hardy sin egen serie, Taboo, som han är både huvudrollsinnehavare och skapare. I denna dramaserie på HBO Nordic följer vi en äventyrare som återvänder till London för att återuppbygga sin bortgångne faders fraktimperium. Men både myndigheten och branschkonkurrenter vill åt hans arv, till varje pris.

Den första säsongen av Taboo känns som en oslipad diamant; Den är övergripande väldigt bra, men behöver bli jämnare, och framförallt tajtare, för att bli en av de största serierna. Detta är oavsett ett starkt tips på serier 2019 från vår sida.

Watchmen – HBO Nordic

Rorcshach i serieromanen Watchmen – bästa serierna 2019
Foto: DC Comics

Den grafiska novellen Watchmen har adapterats till storartad biofilm av Zack Snyder. Filmen beskrivs av många som ojämn, men övergripande fantastisk. Bland nya serier 2019 får vi se en adaption på serietidningen, som kommer att utspela sig i samma universum – men inte med samma handling som den vi känner till idag. Watchmen har en mörk ton, med fantastiska karaktärer. Om HBO lägger sina kort rätt kan de ha en monsterhit i serien Watchmen.  

Premiär: 2019

Börjar du bli mätt på tips på serier 2019? Nonsens!

Orange is the New Black (säsong 7) – Netflix

tips på nya serier 2019

Den sjunde och sista säsongen av Orange is the New Black blir definitivt en av årets stora serieupplevelser. 6 säsonger in lyckas Netflix fortfarande hålla sina fans engagerade i serien. På nätet spekuleras det om eventuella spin-offs. Hur tror du att det kommer att gå för våra fångar?

Premiär: 2019

Big Little Lies (säsong 2) – HBO Nordic

bästa serierna 2019

HBO gjorde succé med sin dramaserie Big Little Lies, inte minst blev den hyllad för sina skådespelarinsatser. Alexander Skarsgård belönades bland annat med en Emmy för sin biroll. I säsong 2 förvärras konsekvenserna av våra protagonisters lögner, relationer sätts på prov och, inte minst, hur det är att vara förälder. Tror du att Big Little Lies kan bli en av de bästa serierna 2019?

Premiär: 2019

Trailer till säsong 1 av ”Big Little Lies”:

Stranger Things (säsong 3) – Netflix

En beskuren del av en officiell poster till Stranger Things säsong 2 – nya serier 2019
Stranger Things. Foto: Netflix.

Vi traskar vidare i den rådande 80-talsnostalgin som omfamnat våra hjärtan. Att ge tips på serier 2019 är aldrig så enkelt som när vi vet att Stranger Things kommer tillbaka; det är en riktig pop-serie, som älskas av seriefans i alla åldrar. Netflix supersuccé en grupp barn i den lilla staden Hawkings, som tillsammans bekämpar övernaturliga hot. Säsong 3 är uttalad att bli seriens sista. Kommer du vara redo att binga?

Premiär: 2019

Better Call Saul (säsong 5) – Netflix

Publicitetsbild av Bob Odenkirk i Better Call Saul, sitter på en trotoar – tips på nya serier 2019
Foto: Sony Pictures Television

Efter Breaking Bad har vi tacksamt fått vandra vidare i det benhårda Albuquerque med en spin-offserie om den kriminella advokaten Saul Goodman. Better Call Saul har mottagits väl, inte minst för sin fjärde säsong som fans håller högre än Breaking Bad. Vår recensent August Klittmar håller serien som årtiondets bästa, läs hans hyllning här. Att följa hur goda män bryts ned till monstren är uppenbarligen ett recept för framgång. Ser du fram emot säsong 5?

Premiär: 2019

Black Mirror (säsong 5) – Netflix

Black Mirrors titelsekvens

Netflix dystopiska antologiserie om teknologins mörka sida har visat sig vara en publiksuccé. Black Mirror kommer nästa år tillbaka med sin femte säsong. Den fjärde säsongen var onekligen mörk, där det mest hyllade avsnittet Hang the DJ följer ett vuxet par, som ifrågasätter en dejting-app som har utgångsdatum på relationerna den parar ihop.

Snart kommer vi att få ta del av fyra förhoppningsvis spännande avsnitt. Enligt IMDb kan vi få se det första avsnittet av säsong 5 redan innan nyår.

Premiär: 2019

Håller du med oss i vår spaning, kan dessa bli några av årets bästa serier 2019? För mer tips på serier, spana in vår lista på de bästa serierna 2018.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.