Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Holy Spider (2022)

Recension: Holy Spider (2022)

 • 1 tim 56 min
 • Drama, Thriller
Nine Selander | Recension
20 januari 2023
Nine Selander | Recension
20 januari 2023

Ali Abbasis nya lever upp till förväntningarna

Här har vi snackisen "Holy Spider", Danmarks Oscarsbidrag regisserad av svensk-iranske Ali Abbasi. Läs vidare för att veta vad Filmtopps Nine Selander tycker om filmen.

 • Regi:
  Ali Abbasi
 • Manus:
  Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami, Jonas Wagner
 • I rollerna:
  Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani m.fl.

Holy Spider handlar om reportern Arezoo Rahimi (spelad av Zar Amir Ebrahimi) som fått uppdrag att skriva om Saeed “Spider Killer” Hanaei (Mehdi Bajestani). Saeed är en iransk seriemördare som anser att det är hans syfte att rensa den heliga staden Mashhads gator från prostituerade kvinnor. Han fick sitt smeknamn av pressen eftersom han fick sina offer att fastna i hans “nät” varefter han ströp dem och dumpade kropparna på olika platser.

En svindlande spindelfilm

Gräns-regissören Ali Abassis nya film lämnar definitivt mörka spår efter sig med en hel del grafiskt motbjudande scener. Vi får se ett extremt orättvist samhälle till kvinnors nackdel, och det som gör filmen så obehaglig är att den är baserad på verkliga händelser som utspelade sig för inte alls länge sedan. Saeed ströp 16 kvinnor. Samtidigt arbetade han som byggarbetare och hade en familj hemma. För att göra det hela ännu värre hyllades Saeed som en hjälte av flera anhängare. Han gör jobbet som inte ens polisen klarar av – att rensa gatorna från prostituerade kvinnor med drogproblem, vilket hans följare och familj anser gör hans händer rena.

Filmen är snyggt filmad och kostymavdelningen samt scenograferna har gjort ett imponerande jobb som ger slutresultatet trovärdighet och bidrar till den svindlande känslan som gör upplevelsen stark. Holy Spider är också storymässigt bra men hade, som de flesta filmer i dag, mått bra av att kortas ner något. 

Holy Spider (2022)
Mehdi Bajestani. Foto: TriArt.

Cannes-vinnare som eventuellt står inför en Oscar

Fortsättningsvis lever Holy Spider upp till förväntningarna och ger samma obehagliga känsla som Boys Don’t Cry (1999), för vilken Hilary Swank vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Redan har Zar Amir Ebrahimi, som gör en fantastisk rolltolkning av reportern Arezoo, vunnit bästa skådespelerska på Cannes förra året. Nu återstår det bara att se om filmen även kommer att nomineras till Oscarsgalan. Det skulle inte förvåna oss om så blir fallet när nomineringarna släpps den 24 januari.

Vi gissar även att Ali Abbasi (som nyligen regisserat två avsnitt av succéserien The Last of Us) kommer att vara uppbokad under de kommande åren. "Holy Spider" har svensk biopremiär i dag, den 20 januari.

Nine Selander

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL