Filmen som inviger Göteborg Film Festival 2023

Vårens svenska filmer 2023 – premiärerna du inte får missa

Filmtopp
Uppdaterad 18 januari 2023 kl. 11:22 | Publicerad 17 januari 2023 kl. 18:00

De svenska filmpremiärerna att markera i kalendern

År 2023 ser ut att bli ett riktigt spännande år för svensk film, med flertalet kittlande premiärer. Redan under årets inledande månader kommer vi att få en hel del nya titlar att avnjuta.

Det svenska filmåret 2023 kommer att bjuda på en rad spännande premiärer. Fram mot hösten och väntar exempelvis storsatsningar som katastroffilmen Avgrunden och rysaren Karusell, men även innan dess väntar en mängd filmer som kan vara värda att ringa in i kalendern. Mellan årsskiftet och sommaren kommer vi att kunna se allt från Oscarsnominerade titlar med svenskkoppling som Holy Spider till eviga tv-favoriter som Beck.

Svenska Filminstitutet presenterade vårens svenska nytillskott den 18 januari i Filmhuset i Stockholm. Nedan är filmerna som lyftes fram, tillsammans med ytterligare några titlar.

Här är vårens svenska filmer 2023

En dag kommer allt det här bli ditt – Bio

Genre: Drama
Regi: Andreas Öhman
Medverkande: Peter Haber, Suzanne Reuter, Filip Berg, Liv Mjönes, Arvin Kananian, Karin Franz Körlof m.fl.

Dramat En dag kommer allt det här bli ditt kretsar kring en syskonskara med en framgångsrik serietecknare i spetsen. Syskonen samlas på sina föräldrars gård för första gången på över tio år, där det snart uppdagas att endast en av dem kommer att få ärva den skogsmark som funnits i familjen i generationer. Problemet är dock inte att alla vill åt arvet, utan om någon av dem ens är villig att ta på sig ansvaret som det innebär.

Premiär: 3 februari

Dogborn – Bio

Genre: Thriller
Regi: Isabella Carbonell
Medverkande: Philip Oros, Silvana Imam, Henrik Norlén, Linus James Nilsson, Richard Ulfsäter m.fl.

I Isabella Carbonells Dogborn kommer vi att få se artisten Silvana Imam göra sin skådespelardebut. Hon spelar ena halvan av ett tvillingpar i denna thriller, där hon tillsammans med sin bror försöker bygga sig en framtid och lämna utkanten av samhället där de befinner sig. När tvillingarna får chansen till ett jobb som kan öppna dörren till ett eget hem ser saker ut ting ut att kunna ljusna, men de kompliceras snarare då det snart framgår att deras uppgift är att frakta två unga flickor.

Premiär: 10 februari

Vårens svenska filmer 2023 – Sockerexperimentet
Foto: Affekt Film.

Sockerexperimentet – Bio

Genre: Drama, Biografi
Regi: Johan Tornblad
Medverkande: Sandra Redlaff, Per Ragnar, Henrik Norman, Hanna Ullerstam, Magnus Af Sandeberg, Emanuel Blom, Elisabeth Andersson m.fl.

Denna verklighetsbaserade film utspelar sig 1948. I handlingarnas centrum hittar vi 22-åriga Johanna, en av flera individer med funktionsnedsättning som bor på Vipeholms sjukhus. Johanna blir ögonblickligen förälskad i en annan boende på sjukhuset, men när han blir allt sjukare börjar Johanna misstänka att något inte stämmer med deras nya rutiner.

Premiär: 10 februari

Andra akten – vårens svenska filmer 2023
Foto: Nordisk Film.

Andra akten – Bio

Genre: Drama, Romantik
Regi: Mårten Klingberg
Medverkande: Lena Olin, Rolf Lassgård, Lars Väringer, Charlie Gustafsson, Görel Crona, Penny Smitt m.fl.

Det romantiska dramat Andra akten, med Lena Olin och Rolf Lassgård i huvudrollerna, kommer till svenska biografer i slutet av februari. Filmen handlar om den nyblivna pensionären Eva, som får i uppdrag att hjälpa en känd skådespelare med rehabiliteringen efter en stroke. Skådespelare är dock allt annat än lätthanterlig och det ser till en början ut att bli ett mardrömsjobb – men snart börjar en oväntad och hoppfylld relation att gro mellan dem.

Premiär: 24 februari

Kungen
Foto: SF Studios.

Kungen – Bio

Genre: Dokumentär
Regi: Karin af Klintberg
Medverkande: Kung Carl XVI Gustaf

Karin af Klintbergs kommande dokumentär om Kung Carl XVI Gustaf är unik av sitt slag. Det är den första dokumentären av den här typen som följer en ännu levande, svensk kung. Af Klintberg har synat Carl XVI Gustaf både på håll och i mer intima sammanhang under två års tid och i dokumentären kommer vi bland annat att bjudas på intervjuer med kungen, där allt från ansvaret som kung till barndommen berörs.

Premiär: 24 februari

Filmen som inviger Göteborg Film Festival 2023
Foto: B-Reel Films.

Exodus – Bio

Genre: Drama
Regi: Abbe Hassan
Medverkande: Jwan Alqatami, Khaled Alqatami, Isa Aouifia, Ashraf Barhom, Christina Karatza och Pavlina Sarli

Exodus, av Abbe Hassan, har förärats med möjligheten att inviga Göteborg Film Festival 2023, och baserat på det vi vet om filmen är vi inte förvånade över att den blev utvald till just detta. Filmens handling kretsar kring en professionell smugglare som tar sig an att hjälpa en 12-årig flicka från Syrien, som på grund av krigets konsekvenser inte har någon familj att vända sig till.

Premiär: 10 mars

Vårens svenska filmer – One More Time
Foto: Netflix.

One More Time – Netflix

Genre: Komedi
Regi: Jonathan Etzler
Medverkande: Hedda Stiernstedt, Vanna Rosenberg, Miriam Ingrid, Maxwell Cunningham, Elinor Silfersparre m.fl.

Komedifilmen One More Time har rapporterats ha premiär på Netflix någon gång under våren. Filmen, med Hedda Stiernstedt i huvudrollen, har en Groundhog Day-liknande premiss där huvudkaraktären återupplever sin 18-årsdag, om och om igen. Natten till att hon ska fylla 40 år blir Amelia påkörd av en buss och när hon vaknar upp är det hennes 18-årsdag.

Premiär: Våren 2023

Beck 47: Dödsfällan
Foto: C More.

Beck 48: Quid Pro Quo – C More

Beck-filmserien är framgångssagan som aldrig tar slut. Den 47:e i ledet av filmer i den nuvarande filmserien hade premiär på juldagen och ytterligare ett gäng färdiginspelade titlar är redo att göra entré på C More inom en nära framtid. Först ut är Quid Pro Quo.

Premiär: Våren 2023

Fler svenska filmpremiärer våren 2023

 • Bullets (Peter Pontikis)
 • Butiken (Ami-Ro Sköld)
 • Forever (Anders Hazelius)
 • Förmänskligas (Giulio Musi)
 • Good Life (MartaDauliūtė och Viktorija Šiaulytė) – 21 april
 • Motståndaren (Milad Alami)
 • Rosornas by (Hanna Heilborn)
 • Touching Freedom (Manal Masri) – 10 februari

Samproduktioner

Under våren 2023 kommer också en hel del filmer som på pappret är från andra länder men också samproducerade med svenska aktörer.

Holy Spider – Bio

Genre: Krim, Drama, Thriller
Regi: Ali Abbasi
Medverkande: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani, Fourozan Jamshidnejad, Nima Akbarpour, Sina Parvaneh m.fl.

Holy Spider är Danmarks bidrag till kommande Oscarsgala och även om det är en dansk film på pappret, så är den samproducerad med en rad svenska aktörer och den är dessutom regisserad av svensk-iranske Ali Abbasi.

Premiär: 20 januari

Godland – Bio

Genre: Drama
Regi: Hlynur Pálmason
Medverkande: Elliott Crossett Hove, Ingvar Sigurdsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Lohmann, Hilmar Guðjónsson m.fl.

I detta nordiska projekt får vi följa en ung, dansk präst på det sena 1800-talet som åker till en öde del av Island för att bygga en kyrka och fotografera människorna där. Ju djupare in i det skoningslösa landskapet han tar sig, desto mer avviker han från sin ursprungliga plan.

Premiär: 10 februari

Fler samproduktioner våren 2023

 • The Good Driver (Tonislav Hristov)
 • Butterfly Vision (Maksym Nakonechnyi
 • Låt älven leva (Ole Giæver)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL