Hyllade dokumentären The Jinx är snart tillbaka med del 2 – då har den premiär

Recension: The Jinx: Part Two (2024) – en uppföljare som håller ribban uppe

 • 6 x 45 min
 • Dokumentär, Drama
 • HBO
Fredrik Larsson
Uppdaterad 24 maj 2024 kl. 13:05 | Publicerad 22 april 2024 kl. 14:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Snackisen är tillbaka

Så är det äntligen dags för en uppföljning av den nervkittlande dokumentären om den mordmisstänkte miljonären Robert Durst. "The Jinx: Part Two" har premiär i dag på HBO Max.

 • Regi:
  Andrew Jarecki
 • Manus:
  Andrew Jarecki, Marc Smerling, Zachary Stuart-Pontier
 • I rollerna:
  Robert Durst, Andrew Jarecki m.fl.

Det är nu nio år sedan den första säsongen av true crime-dokumentären The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015) kom ut på HBO. Robert Durst var visserligen ett känt namn för många redan innan, men det var efter det att dokumentären kom som han blev känd världen över.

Durst var misstänkt för tre stycken mord som de hade arbetat med länge utan att ha lyckats lösa. Tack vare dokumentären kunde de lägga fram ytterligare bevis, men Durst blev till slut ändå satt på fri fot. 

Som avslut på dokumentären lämnades vi med att Durst, medan han var på toa, ovetandes om att den trådlösa mikrofonen fortfarande spelade in, erkände alla morden.

I den här säsongen får vi se efterföljden av det som händer då Durst återigen gripits.

Ett verk av en mästerlig filmskapare

Med första delen av The Jinx sattes ribban farligt högt och denna uppföljare kunde likväl ha blivit en flopp i jämförelse. Men så är inte fallet. 

Det är med en skicklig och stadig hand som Andrew Jarecki leder oss genom det trassliga spindelnät som Robert Durst har vävt och själv fastnat i. Denna härva hade få personer velat ta sig igenom på egen hand på grund av alla vändningar som kan vara svåra att hänga med i. 

Tack vare en väl genomarbetad dokumentär får vi ett tydligt och strukturerat narrativ som håller en hög kvalitet i berättandet. Det är inte bara det att dokumentären skildrar på ett mästerligt sätt utan att den faktiskt också kommer med avslöjanden, vilket gör att man fastnar vid skärmen och vill se alla avsnitt efter varandra. Även fantastisk klippning och regi håller intresset uppe.

Andrew Jarecki fängslar tittaren

Utöver att Andrew Jarecki lyckas fängsla oss med sin berättarförmåga så skapas det i dokumentären även dramatiserade gestaltningar som är så trovärdiga att man kan känna stämningen i varje rum och situation. 

De skådespelare som gestaltar och de scenerier man skapat är mycket väl valda. De tillför så mycket för berättandet och är så lika situationerna och människorna att man aldrig dras ut ur verkligheten av vad som faktiskt hänt och vad dokumentären faktiskt handlar om.

Det är med en stor nyfikenhet och förväntan som man ser fram emot Andrew Jareckis nästa verk, oavsett om det är dokumentärt eller fiktivt.

Dokumentärserien The Jinx: Part Two finns nu att streama på HBO.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL