Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Crime of the Century. Foto: HBO

The Crime of the Century (säsong 1)

  • 2 x 110 min
  • Dokumentär
  • HBO
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 maj 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 maj 2021

Detaljerat och djupgående om opioidkrisen.

Vi är nu mitt inne i coronapandemin, men USA har länge kämpat med en epidemi som mer eller mindre dagligen skördar nya offer – opioidepidemin. Nu går HBO på djupet med vad som ligger bakom dödsfallen och epidemin.

  • Skapare:
    Alex Gibney
  • I rollerna:
    Patrick Radden Keefe, Lenny Bernstein, Roy Bosley, Alec Burlakoff m.fl

I början av 90-talet började användandet av både förskrivna och icke-förskrivna opioidläkemedel snabbt att öka, för att i början av 2000-talet skena iväg fullständigt. Nu, ungefär 20 år in i vad som kallas för USA:s opioidkris, har ungefär 500 000 personer dött av överdoser av dessa läkemedel som fortsätter att kräva liv.

I HBO:s tvådelade dokumentär The Crime of the Century går man på djupet i vad som ligger bakom den enorma epidemin och hur det har kunnat bli ett så stort problem. Här får vi reda på hur stora läkemedelsföretag, politiker och regleringar har möjliggjort både överproduktion och missbruk av opiater. Det är en berättelse om hur pengar och små handlingar har lett till enorma problem och dödsfall.

MER LÄSNING: Bra dokumentärer – dessa måste ses!

Mycket välgjord och gripande dokumentär.

Att USA länge har haft problem med opiater är inget nytt och något som jag och många andra har läst om både en och två gånger. Frågan är hur många som faktiskt vetat om bakgrunden och orsakerna till den kris som landet gått igenom senaste 20 åren?

Oavsett hur mycket eller lite man vet på förhand om krisen och problemet med opiater, så lyckas HBO:s dokumentär trollbinda en helt och hållet genom att ständigt droppa häpnadsväckande ny information.

Trots att dokumentären nästan är fyra timmar lång, och krasst handlar om tabletter, så kan jag inte slita mig – även om det ibland blir lite väl långdraget. Dokumentären är väl upplagd och lyckas ständigt överraska genom att gång på gång visa att problemet är större än först väntat.

Vi får ta del av allt från opiaternas historia till långdragna förhör med läkemedelsföretagen. Det kanske inte låter som den mest spännande dokumentären, men det är verkligen en spännande och mycket intressant berättelse.

Det mest gripande i dokumentären är kanske ändå scenerna och bilderna från vardagen hos personerna som hamnat i missbruket. Skakande bilder på personer som är mer eller mindre mitt i en överdos får en verkligen att förstå allvaret i det hela, hur stora siffror som än dyker upp på skärmen.

Dessa scener från verkligheten blir också ett välbehövt avbrott från alla siffror och ibland lite väl komplicerade medicinska termer och lagar. 

Oavsett hur bekant eller obekant du är med opiater och krisen i USA, så är "The Crime of the Century" helt klart en sevärd dokumentär. Ibland kan dokumentärens två avsnitt kännas lite väl långa och sega, med lite mycket komplicerade och invecklade saker, men trots det lyckas dokumentären ändå trollbinda och få en att tappa hakan flera gånger.

MER LÄSNING: Dokumentärer hos Filmtopp

NÄSTA ARTIKEL