The Gilded Age (säsong 1, avsnitt 1)

The Gilded Age (säsong 1, avsnitt 1)

  • 10 x 80 min
  • Drama
  • HBO
25 januari 2022 kl. 20:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Downton Abbey – i 1800-talets Amerika

Första avsnittet av Julian Fellowes nya kostymdrama tar oss tillbaka till ett USA under det sena 1800-talet. Likt hans tidigare succéserie "Downton Abbey" kretsar handlingen kring överklassen och dess tjänstefolk.

  • Skapare:
    Julian Fellowes
  • I rollerna:
    Christine Baranski, Cynthia Nixon, Carrie Coon, Morgan Spector, Denée Benton, Louisa Jacobson, Taissa Farmiga
The Gilded Age
Foto: HBO

Det är sent 1800-tal när nyrika familjen Russell flyttar in i deras nybyggda palats på Femte avenyn, ett av New Yorks finare områden. George (Morgan Spector) har skapat en förmögenhet på järnvägar och hans fru Bertha tar därför alla tillfällen i akt till att ta sig in i New Yorks “societetsliga”. Ny i området är även den ekonomiskt uttömda Marian Brook (Louisa Jacobson), som flyttar in hos sina fastrar Agnes Van Rhijn (Christine Baranski) och Ada Brook (Cynthia Nixon) som bor intill familjen Russell. 

De två fastrarna är varandras motsatser: Agnes, som verkar ta på sig rollen som ledare för familjen, upplevs som kylig och nedlåtande, medan Ada har en vänligare inställning men är en aningen konflikträdd, vilket märks i dialogen mellan dem. Marian däremot vågar tidigt sätta sig emot sin faster – en intrig som kommer att bli spännande att fortsatt få följa under seriens gång.

En annan intressant person att följa är Peggy Scott (Denée Benton), en ambitiös skribent som efter avslutade studier flyttar tillbaka hem. Hon möter av en slump Marian Brook och de två gör sällskap till Marians fastrar i New York.

En strid mellan det traditionella och moderna 

Som titeln avslöjar utspelar sig The Gilded Age under den “Förgyllda åldern”, en epok av stark tillväxt i USA, präglad av järnvägsbygge och industrialisering, något som lockade folk från Europa att bosätta sig i landet. 

Agnes Rhijn är tidig med att göra skillnad på deras släkt, med anor i Amerika sedan 1600-talet, och nyinflyttade och berättar för sin brorsdotter: “Vi tillhör The Old New York”, konstaterar hon överlägset.

I en senare scen gör karaktären Bertha Russell sitt första besök på ett välgörenhetskonvent och uttrycker i samtal med två välkomnande societetsdamer att de inte borde vara rädda för nya saker, eller nytt folk. Med dessa två motstridiga ståndpunkter kan vi ana ett kommande socialt krig mellan Bertha och Agnes. 

För Downton Abbey-fans

"The Gilded Age" är serien för dig som sett och älskar Downton Abbey och vill ha mer. Julian Fellowes, skaparen bakom de två kostymdramerna, har bytt ut engelska överklassen till den amerikanska och gjort det så bra! Kameran glider, likt i Downton Abbey, in i korridorerna hos överklassen herrar, deras fruar och – ej att förglömmas – tjänstefolket. Allt satt i ett historiskt viktigt sammanhang, denna gång under USA:s industrialisering. 

Det första avsnittet av "The Gilded Age" finns nu att streama på HBO Max.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL