Poster för serien Rap Sh!t

Rap Sh!t (säsong 1)

  • 8 x 25 min
  • Komedi
  • HBO
20 juli 2022 kl. 10:07
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rap Sh!t är en besvikelse

Från den hyllade komikern Issa Rae kommer nu den nya komediserien Rap Sh!t. Men Filmtopps Jonathan Smeds hade hoppats på mer.

  • Skapare:
    Issa Rae
  • I rollerna:
    Aida Osman, KaMillon m.fl

Issa Rae blev ett känt namn efter hennes YouTube-serie Awkward Black Girl, och blev världskänd med Insecure. Genom seriens fem säsonger blev det flera Emmynomineringar, och i våras var hon med på Time 100 listan. Nu är hon tillbaka med Rap Sh!t, en komediserie som varit i arbete sedan 2019.

I Rap Sh!t får vi följa Shawna och Mia, två barndomsvänner som på senare år tappat kontakten med varandra. De drömmer bägge två om att slå igenom som rapstjärnor, men drömmarna har lagts på hyllan. Istället jobbar Shawna på ett hotell, samtidigt som Mia är eskort och har ett konto på den omtalade hemsidan Onlyfans.

Genom vissa händelser ter det sig så att Mia och Shawna träffas igen, och efter en vild utekväll lägger de ut en rapsång på tiktok som snabbt blir viral. Plötsligt blir det dags att ta fram drömmarna igen, och försöka nå ut i den glamorösa, men ack så stökiga, rapvärlden. 

Rap Sh!t
Aida Osman och KaMillion som Mia och Shawna i Rap Sh!t. Foto: HBO

Stort fokus på sociala medier

Om det inte redan märkts av, så har sociala medier en stor roll i den här serien. En stor majoritet av det porträtteras som att det visas på sociala medier, till exempel genom att den sänds live på Instagram/Twitch eller att det är klipp på tiktok. Det är ett grepp som är intressant och ändå funkar ganska bra. Serien handlar trots allt till stora delar om kändisvärlden som idag existerar med virala stjärnor och allt vad det heter, och sociala medier är nästan synonymt med hur vi "normala" människor får ta del av det på riktigt.

På det sättet är serien ganska autentisk, vilket skaparen Issa Rae själv sagt var viktigt. Men Rap Sh!t är en uttalad komediserie, och där blir jag väldigt besviken. Humorn tilltalar inte mig, och frågan är om så värst många kommer vara av den andra åsikten. Man får väl hoppas det, annars lär de flesta tittare, likt mig, vara väldigt uttråkade efter ett par avsnitt. Just att det ska bli autentiskt tycker jag också förstör lite, eftersom jag annars hade kunnat tänka mig att mycket av det som sker är satiriskt. Nu blir det mer som en tråkig mockumentär.

Det ska sägas att jag skrattar vid vissa tillfällen, och att seriens tema även är vänskap. Den lyser igenom på ett väldigt fint sätt, där synergin mellan Mia och Shawna verkligen är påtaglig. Det märks att skådespelerskorna Aida Osman och KaMillion hittat varandra och genuint hade kul tillsammans. De är två olika personligheter som kompletterar varandra, och visar hur stark en vänskap kan vara.

Men det räcker inte i en komediserie. Där vill jag gärna ha fler skämt och ögonblick som är roliga. Det är också därför jag såhär efteråt är ganska så besviken på serien.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL