Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Mr Inbetween (säsong 3)

Mr Inbetween (säsong 3)

  • 9 x 30 min
  • Drama, Crime
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
17 juli 2021
Jonatan Blomberg | Recension
17 juli 2021

Mr Inbetween är en av våra mest underskattade serier.

Scott Ryans oslipade diamant kommer förhoppningsvis hittas av allt fler under de kommande åren, efter att den sista säsongen nu har sänts.

  • Skapare:
    Scott Ryan
  • I rollerna:
    Scott Ryan, Damon Herriman, Justin Rosniak, Chika Yasumura m.fl.

Jag har under de senaste drygt fem åren som tv-kritiker plöjt kopiösa mängder av tv-serier, vilket ibland gjort att jag givit serier en chans som jag annars troligtvis skulle ha hoppat över. Det släpps som bekant fler tv-serier och till och med fler nya streamingtjänster än någonsin förr.

Lyckligtvis har det gjort att jag snubblat över några riktigt oväntade, gravt underskattade och sorgligt underrapporterade tv-serier som tycks existera i något slags vakuum – där riktigt välgjorda produktioner tycks försvinna i mängden av allt annat innehåll.

Det kan givetvis även tyda på att jag själv har en förkärlek till en typ av tv-serier som inte uppskattas lika mycket av den stora massan, men lyckligtvis brukar jag inte ha några svårigheter att hitta ljuspunkter i de gigantiska och megapopulära serierna heller. Men Lucifer, Game of Thrones, The Witcher eller Familjen Bridgerton behöver egentligen inte min ”hjälp” för att nå ut till mängder av hushåll ute i världen.

Serier som Patriot, Dispatches From Elsewhere (båda hos Amazon Prime Video) och den här textens oslipade diamant, Mr Inbetween, gör det desto mer.

Vid en första anblick är det lätt att avfärda en liten tv-serie från Australien, som beskriver sig själv som en mörk komedi och ett kriminaldrama på en och samma gång. Faktumet att den enda skådespelaren i ensemblen som de flesta ens har stött på, Damon Herriman (Once Upon a Time in Hollywood), endast har en mindre men återkommande biroll gör det troligtvis inte lättare att slå igenom.

LÄS MER: Ska det sluta så? Serier med chockerande slut

Från barnuppfostran till hur man gör sig av med en kropp.

"Mr Inbetween" handlar om pappan och den frilansande yrkesmördaren Ray Shoesmith, spelad av seriens skapare och manusförfattare Scott Ryan.

Under seriens tre säsonger pendlar avsnittens handling mellan allt från hur man uppfostrar ett barn (som bor största delen av sin tid hos sin mamma) och hur man kan försöka hitta kärlek trots sina problem med ilska — till hur man lättast gör sig av med en kropp, hämnas på någon som skadar kvinnor och barn och varför det är sportsligt att sitta vid en motståndares sida när de sista andetagen tas. 

I seriens kärna är det ofta just vad som är ”rätt och fel” som debatteras, både genom mörk komedi, action och ”kriminaldrama”. En av anledningarna att jag själv både gillar och uppskattar serien så mycket är att den är praktiskt taget helt omöjlig att förutspå – lite på samma sätt som Atlanta, Better Things och Dave väljer att vandra de mest udda och härliga vägarna genom sina säsonger.

Något som förenar Mr Inbetween med just de tre serierna är dessutom att de alla har visats av kvalitetskanalen FX i USA – och samtliga har skaparen av serien i en av huvudrollerna.

Den tredje säsongen av "Mr Inbetween" är seriens sista och håller samma höga nivå som de två tidigare, där varje specifikt avsnitt aldrig landar på något lägre betyg än en fyra av fem. Skådespelet är alltid bra, manuset ännu bättre och både foto och regi lyfter allt ytterligare ett snäpp. Gör dig själv en tjänst och ge "Mr Inbetween" en chans nu.

LÄS MER: Bästa serierna på HBO

NÄSTA ARTIKEL