Ska det sluta så? Serierna med de mest chockerande sluten

Ska det sluta så? Serier med chockerande slut

Filmtopp
24 mars 2022 kl. 17:03
ANNONS
ANNONS

När vi känt oss grundlurade.

Berättigad spoilervarning! Idag blickar vi tillbaka på några av de mest chockerande sluten i serievärlden. Vi ska försöka att inte avslöja allt för mycket.

How I Met Your Mother

How I Met Your Mother
Foto: CBS.

Storyn om New York-arkitekten Teds trassliga kärleksresa höll sig knappast särskilt kort. Och belöningen för de som ihärdigt väntade på svar (i ett par för många säsonger) kring vem som skulle sluta upp som hans stora kärlek ansåg sig bli grundlurade när det visade sig att svaret hela tiden låg framför näsan på dem. Tanken var dock god?

Two and a Half Men

Two and a Half Men
Foto: CBS.

Chuck Lorres till en början hyllade sitcom fick det allt mer besvärligt; Charlie Sheen hoppade av, Ashton Kutcher klev in och ingen förstod nog riktigt Angus T. Jones vara eller icke vara i serien. Under den en timme långa finalen väntade fansen på att få se Sheen göra ett sista framträdande, men möttes istället av en dubbelgångare, som ja... Den som vet, vet att det är bisarrt.

Du som inte bryr dig men ändå är nyfiken, se sista scenen här:

Scrubs

Scrubs
Foto: NBC.

På tal om serier som rullade för länge... efter att ha avslutat Scrubs med den åttonde säsongen, gjordes det en oväntad comeback. Men den nionde säsongen blev utan Zach Braff och flera av de andra i original-casten. Sjukhuspraktikanter byttes ut mot läkarstudenter på en skola. Hur höll det? Förstås inte alls lika bra. 

Prison Break

Prison Break
Foto: FOX.

Prison Break är en av de mest ikoniska amerikanska serierna genom tiderna. Denna twistknökade nagelbitare satte handfängsel på sina tittare redan från starten. En stilbildande första säsong fortsatte med en lysande uppföljare, som ledde till en underhållande tredje säsong och slutligen en urtrist och utdragen fjärde säsong.

Mängden perfekta flykter och sista minuten-räddningar blev för många att hantera, även för de lojalaste av tittare. Sedan var ju slutet chockerande. Men dåligt? Inte nödvändigtvis.

Spinoff-säsongen från 2017 bjuder in till kärt återseende, men når inte samma höjer som originalserien. Oklart om det kommer mer.

House of Cards

House of Cards
Foto: Netflix.

Netflix första flaggskepp, som förändrade tittarnas och branschens syn på streamingmarknaden, körde rakt in i ett isberg när huvudrollsinnehavaren Kevin Spacey anklagades för sexuella trakasserier under MeToo-rörelsen. I renodlad förskräckelse skrev man ut Frank Underwood ur den kommande säsongen, som också skulle bli den sista. Men det höll ju sådär.

Ny huvudroll blev Franks fru Claire (Robin Wright), men trots detta kom säsongen att handla betydligt mer om hennes make som inte är närvarande under säsongen.

Dexter – dubbelchocken

Dexter
Foto: Showtime.

Dexter anses vara en av de mest unika och tillika bäst rollsatta kriminalarna som finns där ute. Därför är det en stor synd för många att även den här storyn gick för många varv. Den spännande djupdykningen i en emotionellt rubbad blodsanalytiker, som när han inte är på polisstationen mördar skurkar om nätterna, tappade till slut fotfästet. 

Handlingen koagulerade av förklarliga skäl, men hur de kunde låta slutet få hela ens själ att stelna förblir en gåta. Aldrig har en grupp manusförfattare synkat i en så stor stroke och en serieavslutning varit så ur karaktär. "Om jag gillade avslutningen? Jag tror inte ens jag kollade på det", sade Michael C. Hall till The Daily Beast

Men åtta år senare skulle seriens arv räddas med ett bättre slut – eller? Ja, nya Dexter: New Blood slutade om möjligt sämre än originalet. Åtminstone om du frågar majoriteten av fansen. I skrivande stund har det sista avsnittet av New Blood deprimerande 4.4/10 på IMDb, vilket faktiskt är lägre än vad originalserien har (4.7/10).

Game of Thrones

Game of Thrones
Foto: HBO.

Serietidens mest påkostade verk, Game of Thrones, hade enorma förväntningar på sin avslutande säsong. Sju stycken XL-avsnitt med extra allt på var häftigt ur ett visuellt perspektiv och visst kommer CGI-arbetet att stå sig i åtminstone några år innan det ser dassig ut. Men säsongen, som fick klara sig utan George R.R. Martins vägledning, bestod av desto mindre fokus på karaktärsutveckling och en del avgörande beslut om handlingen som inte gick i linje med vad fansen hoppats på.

Lost

Lost
Foto: ABC.

Den stilbildande mystik-drivna äventyrsthrillern Lost har inte nödvändigtvis ett av de chockerande seriesluten. Man behövde en plot-twist att främja dem alla, och medan vissa hävdar att man lyckades menar andra att man misslyckades. Om något bjöd serien om ett gäng främlingar som försöker lämna en gåtfull ö på ett kontroversiellt avsked.

Filmtopp älskar att förse dig med serietips, så missa inte att ta del av dem! Men du bör ha klart för dig att där finns ett och annat chockerande slut... 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL